Óriási börtönépület állt egykor az egyik legismertebb budapesti tér helyén

Pesti mesék börtön Budapest Szabadság tér
Miniszterelnököt végeztek itt ki, a magyar Bastille állt a helyén, szobrok határozzák meg a történetét, és atombunker is található alatta. Pesti mesék cikksorozatunkban ezúttal a Szabadság tér következik.

A középkor végéig Pest városa egészen kis területen feküdt, így a mai Szabadság tér környéke bőven kívül esett a határain. Olyannyira, hogy akkoriban még külön kis falvak terültek el errefelé, mint például Újbécs, ami a mai Vigadó előtti dunai átkelő körül létesült. A török hódoltság során ezek a települések nagyrészt elnéptelenedtek, majd a 18. századtól kezdve Pest elkezdett terjeszkedni errefelé is.

De amikor 1786-ban II. József király utasítást adott az óriási Újépület megépítésére, akkor még bőven külterületnek számított ez a környék. Sőt, maga az Újépület (karöltve egy 1787-ben létesült hajóhíddal) adott lökést az itteni városfejlődésnek, így jött létre új városrész a mai Lipótváros területén. A mai Szabadság tér helyén álló Újépület egy hatalmas belső udvart zárt körbe, erődszerű építménnyel a bécsi Isidore Canevale tervei alapján, az építésvezető Hild János mellett pedig itt szerezte első szakmai tapasztalatait a fia, a később az egyik legjelentősebb magyar építésszé váló Hild József is.
Az Újépület többféle funkciót is betöltött, katonai kórháznak, akadémiának, kaszárnyának is használták, de aztán nem véletlenül kapta meg a „magyar Bastille" nevet, és kapcsolódtak hozzá oly rossz történelmi emlékek. Eleve egy elnyomó hatalom katonái állomásoztak benne Pest városára „vigyázva", de börtönként is használták, és az 1848-49-es szabadságharc után pedig különösen sok forradalmárt zártak be ide. Az Újépület udvarán végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost is, a kivégzésének helyén áll ma a Batthyány örökmécses.

Az Újépület többféle funkciót is betöltött, katonai kórháznak, akadémiának, kaszárnyának is használták, de aztán nem véletlenül kapta meg a „magyar Bastille" nevet Forrás: Wikipedia

Nem csoda, hogy a kiegyezés után inkább elvetették a felmerülő terveket, miszerint nyomdaként, vagy árvaházként működjön tovább az Újépület, és 1887-ben inkább elbontották az egészet. Ekkor létesült a helyén egy tér Palóczy Antal tervei alapján – amit akkorra már körbevettek a házak és az utcák. A teret 1900-tól hívják hivatalosan Szabadság térnek, emlékül az 1848-49-es szabadságharcra, és az idevezető utcák is mind kapcsolódó neveket kaptak (Honvéd, Vécsey Károly, Aulich Lajos, Perczel Mór, Kiss Ernő, Október 6.). A főváros első Kossuth-szobra is erre a térre került 1901-ben, igaz, cseles módon: mivel a császári államhatalom, ahol tudta, akadályozta a Kossuth-kultusz létrejöttét, ezért nem köztéri szoborként állították fel, hanem a Szabadság tér 15. számú ház timpanonjában kapott helyet. A 19-20. század fordulóján épült meg a tér arculatát máig meghatározó impozáns épületek nagy része, így a Tőzsdepalota (a későbbi Magyar Televízó épülete), a Magyar Nemzeti Bank, a Postatakarékpénztár, vagy az Adria Tengerhajózási Rt. palotája is.

Tőzsdepalota 1923 (a későbbi Magyar Televízó épülete) Forrás: Fortepan

A tér későbbi történetét erősen meghatározták az idekerülő szobrok-szoborcsoportok. A két világháború között számos revizionista-irredenta emlékművet avattak fel itt, amelyeket aztán 1945 után elbontottak. Idekerült viszont 1946-ban a máig nagy vitákat kiváltó Szovjet hősi emlékmű, és egy Sztálinnak hálálkodó szobor is; az utóbbit 1956-ban felrobbantották. A rendszerváltás után pedig két amerikai elnök: Ronald Reagan és George Bush is szobrot kapott a Szabadság téren, továbbá megépült egy, szintén viták kereszttüzébe kerülő német megszállási emlékmű is. A térrel kapcsolatban külön érdekesség, hogy mi minden található alatta. Felülről lefelé haladva először egy mélygarázs, ami a tér 2003-as megújulásakor épült ide. Majd a kettes metró alagútja, ami itt kanyarodik a Duna medre alá. Mindezeknél is mélyebben pedig egy atombunker, ami még a Rákosi-korszak maradványa és a hidegháborús paranoia emléke.

A Pesti mesék cikksorozat további részeit itt érheted el!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.