Sugárgomba, csontmaradványok, koponyák közé lép be elsőként a magyar aerobiológus az újonnan felfedezett kőszegi kriptákba

Forrás: Dr. Pap Ildikó/Fanny -
kripta fáraó átka aerobiológus
Dr. Magyar Donát, a Nemzeti Népegészségügyi Központ aerobiológusa idén izgalmas küldetésben vett részt Kőszegen: eddig még felfedezetlen kripták felnyitásakor ő lépett be elsőként, hogy megóvja a régészeket a bajtól, amit régen a fáraó átkának neveztek. 

Idén Kőszegen ugyancsak fontos régészeti esemény zajlott: egy talajszkenner segítségével két olyan kriptát találtak a Szent Jakab templomban, amiről senki nem tudott. Ez nagyon ritka lelet, és azért is olyan fontos, mert biztosan nem is rabolták ki ezeket. Az ilyen feltárásoknál azonban mindig figyelni kell a régészek egészségének védelmére is.

Dr. Magyar Donát a munkatársaival együtt első belépőként mintákat vett a levegőből, majd azok értékelése után tanácsokat adott, hogy milyen védelemre van szükség a munkához. A kripták kinyitása előtt fóliasátrat húztak a terület fölé, majd teljes védőfelszerelésben várakoztak, hogy bejuthassanak oda, ahol több száz éve nem járt senki. A dr. Pap Ildikó Katalin által vezetett feltárásban összesen hét kamrát nyitottak fel, amiből kettő volt olyan, aminek a létére most derült fény.

"Ilyenkor mindig én megyek be elsőként, és azonnal mintákat veszek. A bejutás nem mindig egyszerű, volt, ahova kötélen lehetett csak beereszkedni" – idézi a Fanny magazin nyomán dr. Magyar Donátot a Travelo.

Dr. Magyar Donát aerobiológus mintákat vesz a sírkamra levegőjéből Forrás: Dr. Pap Ildikó/Fanny

"Az első benyomás mindig az, mintha nem is lenne bent semmi. A sötétségbe érkezünk, a földön szivacsosan süppedő vastag fa- és csonttörmelék, a félhomályban kirajzolódnak a koponyák. A legtöbb kriptában fehér, lisztszerű bevonat borította az összeomlott koporsódeszkákat, csontokat, talajt, felkúszott a falakra is. Erről később ki is derült, hogy egy sugárgomba, ami nagyon nagy koncentrációban van jelen, és ilyen mennyiségben bizony veszélyes lehet. Az amúgy sokféle színű gombák közül itt főleg fehérek találhatóak, mert évszázadok óta nem érte őket napfény, nem kellett védekezniük az UV-sugárzás ellen. Különösen érdekesek azok, amelyeket a csontok maradványainak belső üregeiben találtunk. Ezek a több száz éves lebomlás utolsó fázisát jelzik, amikor már csak a csont marad, majd abból is egyre kevesebb, a gomba a belső üregekbe húzódik vissza, és miután elfogyott számára a táplálék, elpusztul. A maradványok szinte mállanak szét az ember kezében, ha megfogunk egy ilyen koponyát, az nagyon törékeny" - tette hozá az aerobiológus.

Örök rejtély a fáraó átka

A fáraó átka egy közismert legenda, amely Tutanhamon sírjának felfedezéséhez kapcsolódik, de csak jóval az esemény után terjedt el, mivel a fáraó átka igen lassan "dolgozott". 1922 novemberében Howard Carter régész és Lord Carnarvon fedezte fel a sírt. A régészetben egyébként járatlan újságírók szerint az ókori egyiptomi temetkezési szokások része volt, hogy a sírok bejáratára valamilyen átkot írtak. Tutanhamon sírjának bejáratán szerintük a következő felirat állt: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát." A hír szerint a régészek nem törődtek a felirattal, és feltörték a pecséteket.

A felirat ötlete az óbirodalmi sírok jellegzetes sírfelirataiból ered. Anhtifi sírjában például „minden uralkodó, aki... megteszem a gonoszságot és bűnt, ha ez a koporsó... Hemen nem fogadja el az istenek felajánlását, és az ifjúság örököse nem örököl". Ezt az Óbirodalom végén keletkezett szöveget azonban hat évszázad múlva követte Tutanhamon sírjának építése, amikor már a bejáratra egyáltalán nem írtak. A Királyok völgye sírjai nem voltak szem előtt. Az átokformulák ebben az időben inkább Szíriára és Anatóliára jellemzőek, ahol a sztélék és egyéb építmények lerombolása elleni védekezés céljából írtak átkokat. Ezek pedig a hettita királyfeliratok jellegzetes formakincséhez tartoztak.
Az azték uralkodó, akinek neve nem közismert, sírját az angol James Thompson és három társa találta meg. A négy kutató néhány nappal a felfedezés után rejtélyes körülmények között meghalt. Az esetet a király átkaként ismerik, mert a sír ajtaja felett ez volt kiírva azték írással. Mivel a sír a második világháborúban elpusztult, a nyomozást még mindig nem zárták le. Örök rejtély marad ez a szörnyű legenda.

Forrás: Wikipedia

Tudtad? Az aerobiológusok foglalkoznak a levegőben lévő pollenkoncentráció mérésével is, és ők azok, akik megvizsgálják, hogy van-e valami a lakásod levegőjében, ami megbetegíthet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.