Meghalt a magyar származású világhírű zongoraművész - Csodagyerekként indult a pályája

gyertya, gyász, halál, haláleset
Carnegie Hall Liszt Ferenc zongoralecke verseny csodagyerek
Elhunyt André Watts, a 20. század század egyik legkiemelkedőbb amerikai zongoristája. A zenész hosszan tartó betegségben szenvedett, 77 éves volt, amikor otthonában, Bloomingtonban meghalt.  A gyászhírt menedzsere, Linda Marder jelentette be.

André Watts első zongoraleckéit 8 évesen édesanyjától vette. Sok gyerekhez hasonlóan ő sem szerette a gyakorlást, anyja ezért bátorításképpen történeteket mesélt Liszt Ferenc szorgalmáról, ezek segítették abban, hogy igazi zenésszé válhasson - írja a Bors.

Ötször jelölték Grammy-díjra, egy alkalommal el is nyerte a rangos zenei kitüntetést. Barack Obama amerikai elnöktől 2011-ben megkapta a National Medal of Arts és a National Humanities Medal magas állami kitüntéseket.

Csodagyereknek számított, kilencévesen vett részt első versenyén, amit meg is nyert, 16 évesen pedig már a Carnegie Hallban debütált, ezzel a televízióban is közvetített koncerttel vette kezdetét fél évszázados nemzetközi karrierje.

A klasszikus zene egyik első fekete szupersztárja karizmájával és techikájával időről időre lenyűgözte a közönséget - emlékszik rá a The New York Times.

2002 novemberében szubdurális hematóma miatt sürgős műtéten esett át. 2004-ben ismét meg kellett operálni porckorongszakadás következtében, amely a bal keze használatát is befolyásolta, de a műtétek utáni felépülése után is rendszeresen koncertezett. Többször is járt Magyarországon, ahol a Zeneakadémia nagytermében lépett fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.