Pokémonok és Lara Croft moziba mennek – ezek a leghíresebb videojátékból készült filmek

videojáték film magazin gran turismo
Augusztus 10-étől vetítik a hazai mozik a Gran Turismót, ami az autóversenyzős játékok egyik leghíresebb darabját gondolja újra moziváltozatban. Ebből az alkalomból utánanéztünk, hogyan alakult eddig a számítógépes játékok és a filmek kapcsolata, és mik a legfontosabb produkciók a témában.

Mortal Kombat (1995)

A számítógépes játékok úgy igazán az 1980-es évek második felében kezdtek el szélesebb körben elterjedni, a filmvászonra pedig már a következő évtizedben találták meg az utat. Az 1993-as Super Mario Brothers szokás a műfaj úttörőjének tartani, de az első igazán nagy sikert arató játékadaptáció a harcművészetet (sokszor szó szerint) középpontba állító Mortal Kombat lett.

Tomb Raider-filmek (2001, 2003, 2018)

A videojátékok rohamos terjedésének jelenségére persze Hollywood is egyre inkább felfigyelt, és a kétezres évek elején már szupersztárt felvonultató szuperprodukcióval is próbálkozott ezen a vonalon. Angelina Jolie a formás idomú régész-kalandornő Lara Croft szerepében igazi szexszimbólumként domboríthatott két filmben is, hogy aztán másfél évtizeddel később Alicia Vikander egy kevésbé szexualizált karakterrel próbálkozzon újra.

A kaptár/Resident Evil-filmek (2002-2016)

Mintegy másfél évtizeden át Milla Jovovich filmes karrierje szinte egyet jelentett a Resident Evil-filmekkel, amikből annyi készült, és olyan sokan nézték meg őket, hogy mindenképpen itt a helyük a listánkon. A zombiapokalipszis utáni szörnyirtás ugyan eléggé egy kaptafára zajlott az összes részben, de a széria a játékadaptációk mellett a női akcióhősök evolúciójához is alaposan hozzájárult.

Rontó Ralph (2012)

Meglepő, hogy milyen kicsi arányban próbálkoztak animációs megoldással a filmesek, amikor játékok moziverzióját készítették el: valamiért szinte mindenki az élőszereplős megoldást erőltette. Pedig Rontó Ralph esetében parádésan működött a rajzolt világ, amiben a saját, kissé bugyuta és nagyon destruktív küldetéséből kiszabaduló főszereplő nagy kalandra indul más játékokba – a második részben pedig az egész internetre.

Pokémon – Pikachu, a detektív (2019)

A Pokémon Go játék népszerűségének csúcsán, amikor kis virtuális lények után kutatva járták oly sokan a város különböző zugait, már szinte megvalósult az, ami ebben a filmben az alaphelyzet: egy olyan világ, amiben együtt élnek emberek és pokémonok. A bájos humorral működő, ötletes mozifilm sztorijában viszont nem pokémonokat kell megtalálni, hanem egy embert, ebben pedig egy cuki kis lény segíthet.

Sonic, a sündisznó-filmek (2020, 2022)

A kis kék sündisznó teljesen valószerűtlen mozihősnek tűnt, akinek még a megjelenését is kikezdték a rajongók az első előzetesek után, de innen volt szép nyerni. Sonicot újratervezték, a kalandjai tökéletes popcornéményt nyújtottak, és még Jim Carrey is emlékezetesen gonoszkodhatott a bajszos főellenfél szerepében.

Gran Turismo (2023)

Augusztus 10-én kerül a hazai mozikba az autós videojátékok egyik ikonikus darabjának mozis változata, ami csavar egyet a megszokott adaptációs módszereken, és egy játékost helyez a története középpontjába. Egy olyan játékost, aki annyira jól vezet a Gran Turismóban, hogy esélyt kap valódi autóversenyzésre is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.