60 éves lett minden idők legfiatalabb Oscar-győztese – 10 érdekesség Tatum O'Nealről

sztárcsalád hollywoodi sztár filmszerep Tatum O ' Neal Oscar
Sztárcsaládban volt nehéz gyerekkora, 10 évesen nyert Oscart az első filmszerepével, drogok miatt kellett lemondania a gyerekeiről, és másfél hónap kóma után tanult mindent újra. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 60. születésnapját ünneplő hollywoodi sztár, Tatum O'Neal kapcsán.

Sztárcsaládba született, de nem volt boldog gyerekkora

1963. november 5-én Los Angelesben született két hollywoodi sztárszínész, Joanna Moore és Ryan O'Neal gyermekeként. Az öccse, Griffin, és a féltestvére, Patrick is színészi és szórakoztatóipari karriert futott be. Gyerekként azonban számos nehézséggel kezdett megküzdenie: a 2004-ben megjelent önéletrajzában leírta, hogyan hanyagolták el a szülei érzelmileg, és hogyan vált szexuális zaklatás áldozatává az apja drogdílere által.

Dzsesszzenészről kapta a nevét

A meglehetősen ritka Tatum névről sokáig azt írták a magazinok, hogy az apai nagyanyja után kapta, de a színésznő aztán elárulta, hogy a szülei kedvenc zongoristája, Art Tatum vezetéknevéből lett az ő keresztneve.

Ő minden idők legfiatalabb Oscar-győztese

A Papírhold című filmben az édesapjával játszottak el egy gazdasági világválság idején Amerika-szerte kóborló szélhámospárost. Élete első filmszerepet mindössze 10 évesen az Oscar-díjat is elhozta számára, amivel máig ő minden idők legfiatalabb győztese.

Az apja nem örült a sikereinek

A Papírholdban Ryan O'Neal is szenzációs alakítást nyújtott, őt viszont még csak nem is jelölték az Oscar-díjra. Ezt nagyon a szívére vette, és a lánya sikerének sem tudott örülni, sőt az Oscar-gálára még csak el sem kísérte. Később pedig a lánya által elnyert díjat a tévéje tetején tartotta, míg Tatum O'Neal el nem költözött otthonról.

A mindössze 10 éves Tatum O'Neil vehette át 1974-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat, azóta is ő a legfiatalabb nyertes az Oscar-díj történelmében Forrás: Getty Images/Julian Wasser/Liaison

Ő volt a legjobban fizetett gyerekszínész

Az 1976-os Gáz van, jövünk! című filmért 350 ezer dolláros (mai árfolyamon közel 2 millió dolláros) gázsit, plusz a bevétel 9%-át kapta meg, ezzel ő lett minden idők legtöbbet kereső gyerekszínésze. Azóta a Harry Potter-széria sztárjainak sikerült megdöntenie a rekordját.

Gáz van, jövünk! című film Walter Matthau, Tatum O'Neal Forrás: IMDb

Tévésorozatokkal élesztette újra a karrierjét

A sikeres gyerekszínészi pályafutás után döcögősen alakult a hollywoodi karrierje, nem kis részben a magánéleti zűrjei miatt. De a 2000-es években vissza tudott térni olyan tévésorozatok révén, mint a Szex és New York, az Esküdt ellenségek, vagy a Ments meg!

Michael Jackson az első szerelmének tartotta

Sokáig ápolt közeli kapcsolatot Michael Jacksonnal, aki később úgy hivatkozott rá, mint az első szerelmére és barátnőjére. O'Neal kicsit másképp emlékszik a dolgokra: szerinte ezen a téren az egyetlen érintkezés az volt közöttük, amikor 12 éves korában az akkor 17 éves Jackson kéretlenül megcsókolta őt, de nem nyert viszonzást.

Világsztár teniszezővel élt házasságban

1986 és 1994 között a híres teniszező John McEnroe volt a férje, és tőle született a három gyereke is. McEnroe botrányhős hírnevét ismerve meglepő lehet, hogy a hosszú pereskedéssel járó válás során neki ítélték mindhárom gyerek felügyeleti jogát, de ez is jól mutatja, hogy O'Neal milyen súlyos problémákkal küzdött akkoriban.

Tatum O'Neal gyerekei Kevin, Sean és Emily Forrás: beijs082103-034/Photo©Jim Smeal/BEImages/Photo©Jim Smeal/Beimages

Drogok miatt tartóztatták le

A drogproblémák az egész életét végigkísérték, és nem csak a válóper során járt rosszul miattuk. 2008 nyarán Manhattan-ben tartóztatták le crack kokain vásárlásáért, de mivel bűnösnek vallotta magát, és vállalta a rehabilitációs kezelésen való részvételt, csak néhány napot kellett a rácsok mögött töltenie.

Újra kellett tanulnia beszélni

2020 májusában súlyos agyvérzésen esett át, amit a receptre felírt gyógyszereinek túladagolása okozott. Másfél hónapon át feküdt kómában, miután pedig felébredt, szinte mindent újra kellett tanulnia a beszédtől a mozgásig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.