Sokáig exkluzív édességnek számított a karácsony ikonikus finomsága

Forrás: Hunbisco -
karácsony finomság szaloncukor exkluzív édesség cukorka
A karácsony elmaradhatatlan dísze és kelléke a szaloncukor. Nem is létezik olyan magyar család, ahol a vékony csokoládérétegbe burkolt édesség valamelyik fajtája ne jelenne meg a fa díszeként, így nehéz elképzelnünk, hogy egyes országokban nem ismerik.

A szaloncukor még manapság is egyfajta kuriózum, hiszen csak karácsony közeledtével kerül a boltok polcaira és nem sokkal újév után el is tűnik a kínálatból. A szaloncukor elődeit, azaz a fondant-cukorkákat a franciák alkották meg, tőlük vették át a receptet német cukrászok, akik a XIX. században honosították meg ezt az édességet Magyarországon.

A szaloncukrot eleinte kézzel készítették és sokáig csak a fent említett fondant-cukorkákat takarta a kifejezés, amelyeket szép csomagolópapírba burkoltak.

A neve valószínűleg onnan ered, hogy a módosabb családok a karácsonyfát a szalonban állították fel,

illetve itt fogadták a vendégeket, tehát ide készítették be a látogatóknak szánt apró finomságokat, a szaloncukrokat is.

A szaloncukrot eleinte kézzel készítették, ma már gyártósorokról kerül a boltokba. Forrás: Hunbisco

Ekkoriban a módosabb házak számára megrendelésre készült a szaloncukor, és mivel nagyon exkluzív édességnek számított, így a megrendelő határozhatta meg, hogy a kiválasztott ízű bonbont milyen papírba és sztaniolba csomagolják. A cukrászinasok valószínűleg nagyon nem szerethették ezt az időszakot, ugyanis az ő feladatuk volt a szaloncukrot borító selyempapír két végének kézzel történő kirojtozása, míg fel nem találták a ricselő gépet.

A szaloncukor divatja futótűzként terjedt az úri családok körében, majd szépen átszivárgott a társadalom minden rétegébe.

Akik nem engedhették meg maguknak, hogy a cukrászdákból rendeljék meg ezeket a finomságokat, azok otthon készítették el őket. A XIX. század végére számos szaloncukor recept látott napvilágot például a szalon-ananász cukorka, a szalon-pisztácz cukorka vagy a szaloncréme-bonbonok.

Természetesen minden családnak megvolt a maga kedvence, vagy éppen a maga titkos receptje, amelyet a legszívesebben fogyasztott, illetve készített.

A XX. században váltotta fel a kézi készítésű szaloncukrot a tömegtermelés,

amikor már nem otthon vagy a cukrászműhelyekben készült az édesség, hanem a gyárak futószalagjain.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.