85 éves lett Angelina Jolie sztárédesapja - Jon Voight az aktuális partnereit kérte fel keresztszülőnek

színésznő Jon Voight Angelina Jolie éjféli cowboy
A vezetékneve eredetileg Vojtka volt, cowboyokkal indult a karrierje, ragaszkodik a katolikusságához, és hamarosan egy rendezőlegenda szuperprodukciójában láthatjuk. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 85. születésnapját ünneplő hollywoodi sztár, Jon Voight kapcsán.

Szlovák és német származású

1938. december 29-én a New York állambeli Yonkers városában született, Jonathan Vincent Voight néven. A vezetékneve a 'Vojtka' angolosításából született, ugyanis apai ágon szlovák bevándorlók az ősei. Az édesanyja oldaláról németek a felmenői.

A testvérei is híresek lettek

A családjukban három fiútestvér született, közülük Jon Voight a középső. A bátyja, Barry Voight neves vulkanológus lett, aki elsőként jósolta meg a Mount St. Helens vulkán 1980-as kitörését. Az öccse, James Wesley Voight más néven vált popsztárrá: Chip Taylor művésznéven olyan korszakos slágereket írt, mint a Wild Thing és az Angel of the Morning.

Angelina Jolie és édesapja, Jon Voight Forrás: AFP/2011 Getty Images/Kevin Winter

Katolikus a háttere és a meggyőződése

Cowboyokkal indult a karrierje

Pályakezdő színészként a hatvanas évek olyan népszerű western tévésorozataiban játszott, mint a Gunsmoke. A mozifilmes karrierje egyik első szerepét is egy westernben, a Fegyverek órája című John Sturges-rendezésben kapta. De sztárrá is cowboykalapban vált, igaz az általa alakított texasi srác már egy modern New Yorkban próbált meg selyemfiúként érvényesülni az Éjféli cowboy történetében.

Különös Oscar-rekord részese

Az Éjféli cowboyban nyújtott alakításáért Oscarra is jelölték, de ekkor még nem kapta meg a szobrot (csak kilenc évvel később, a Hazatérés lebénult vietnámi veteránját játszva). Az Éjféli cowboy viszont a legjobb film díját elnyerte, és ezzel máig ez az egyetlen alkotás a győztesek között, ami X-kategóriás – ez Amerikában a legmagasabb korhatárbesorolást jelöli, és általában csak pornófilmeknek osztják ki.

Két világhírű szerepet is visszautasított

Steven Spielberg eredetileg őt szerette volna A cápa főszerepére megnyerni, de Voight visszautasította az ajánlatot. Ugyanígy tett a Love Story főszerepével is, pedig ott még a film nyereségének 10%-át is megkapta volna.

A színésznők a gyengéi

1962 és 1967 között élt házasságban Lauri Petersszel, akivel még A muzsika hangja színházi próbáin ismerkedtek meg pályakezdő színészkollégaként. 1971 és 1980 között pedig a szintén színésznő Marcheline Bertrand volt a második felesége, akitől egy fia és egy világhírű lánya, Angelina Jolie is született. De a második válása után is számos híres színésznőhöz fűzte szerelmi viszony, mint például Barbra Streisand, Nastassja Kinski, vagy Rebecca de Mornay.

Az aktuális partnereit kérte fel keresztszülőnek

Angelina Jolie keresztanyja a híres színésznő Jacqueline Bisset, a keresztapja a híres színész és rendező Maximilian Schell. Mivel Jon Voight pont együtt dolgozott kettejükkel A bíró és a hóhér című filmen a lánya születése idején, nem nehéz kitalálni, milyen körülmények között született meg a keresztszülői felkérés.

85 felett sem lassít

Nem tervez visszavonulni, és csak a közeljövőben is három olyan film érkezik majd, amiben láthatjuk. Ezek közül a The Painter című akcióthriller tűnik a legkevésbé érdekesnek, a Reagan című életrajzi film már más kategória, a Megalopolis pedig pláne: a rendezőlegenda Francis Ford Coppola sztárokkal telezsúfolt szuperprodukciójában Jon Voight is felbukkan majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.