Öltözz a múlt századból! - Három évtized, három stílus

fashion week tavaszi trendek ruhadarab
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszokhattuk már, hogy a tervezők rendszeresen visszanyúlnak a múltba, hogy onnan merítsenek ihletet a modern darabokhoz. Idén tavasszal a dédmamáink és nagymamáink ruhatára kelt új életre. A kifutókon a pezsgő 1920-as, a drámai 1940-es és az ultranőies 1950-es évek színei és sziluettjei elevenedtek meg.

Rojtok, flitterek és térdvillantás - A forradalmi 1920-as évek

Az első világháborúban olyan sokkoló változásokhoz kellett alkalmazkodniuk az embereknek, amelyre a divat is azonnal válaszolt. A harcoló férfiak helyére álló dolgozó nőkkel együtt megjelentek a dolgozó nőknek szánt ruhadarabok is, hogy csak egy példát említsünk. Az első világháború vége után a nőket már nem lehetett visszakényszeríteni a háború előtti szerepükbe, ráadásul a háború okozta sokk arra nevelt mindenkit, hogy igenis nagykanállal falja az életet. A divat praktikusan alkalmazkodott az újdonságok utáni vágyhoz, a kirobbanó táncőrülethez, a fiús, öntudatos nők ideáljához. A nőies formákat elrejtő darabokat a gyönyörű boák, flitterek, a mozgást még jobban kiemelő rojtok tették mégis finommá és nőiessé. A "bolond idők" euforikus divatja a 2012-es tervezőket, köztük Jil Stuartot és Ralph Laurent, is megmozgatta.

www.metmuseum.org, http://nymag.com/fashion
www.metmuseum.org, http://nymag.com/fashion

Lanvin (1923), ruha (1925), Jil Stuart (2012), Ralph Lauren (2012)

A húszas évek divatját bármelyik márkánál tetten érhetjük az idén. Inspirációként mi is kiválogattunk néhány darabot. Az ejtett derekú ruhák, a dereket és csípőt is elrejtő szabásvonal, a rengeteg flitteres, bojtos díszítés is erre az évtizedre utalnak. A nagyon nőies idomokkal megáldott nőknek általában nem állnak túl jól ezek a ruhák, de a különböző kiegészítők (fülbevalók, apró kalapok, flitteres, rojtos táskák) segítségével belecsempészhetünk a ruhatárunkba a '20-as évek hangulatából.

http://nymag.com/fashion
http://nymag.com/fashion

ARANYSZÍNŰ RUHA: H&M - 3.990 forint, RÓZSASZÍN RUHA: Camaieu - 29,95 euró,
FÜLBEVALÓ: Mango - 3.995 forint, CIPŐ: Promod - 36,95 euró,
RUHA: Zara - 9.995 forint, TÁSKA: Zara - 13.995 forint

Átalakítunk! Vagány nőt varázsoltak a vidám óvónőből! Kattints a galériáért!



A "furcsa háború" divatja - A drámai 1940-es évek

Az 1940-es években ismét egy háború vetett véget a divatozásnak. A második világháború alatt ugyan él és virágzik az haute couture, az átlagemberek ruházkodását szigorú szabályok határozták meg. Az anyaghiány miatt szűkebbé vált a sziluett, az anyagok durvábbak, vastagabbak voltak, mint korábban. Az egyik legjellemzőbb ruhadarab a kosztüm, amely ceruzaszoknyából és válltöméses, derekán övvel szűkített kosztümkabátból áll. A derékban szűkített kabát alja, amely a csípővonalig vagy az alá ér, az ókori viseletet, a peploszokat idézi. Ez a sziluett még tovább erősödik az 1950-es években, igaz, akkor a szűk ceruzaszoknya helyett terebélyes tányérszoknyával is viselik.

www.metmuseum.org, www.kci.or.jp, http://nymag.com/fashion
www.metmuseum.org, www.kci.or.jp, http://nymag.com/fashion

Claire McCardell (1941), Jacques Fath (1944), Oscar de la Renta (2012), Zac Posen (2012)

A peplosz szabás idén is az egyik legdivatosabb trendelem. Nemcsak a derékban szűkített felsők utalhatnak rá, hanem a szűk szoknya derekára is rákerülhet a plusz réteg. A negyvenes éveket nemcsak ez a sziluett idézi, hanem a bő szabású, magas derekú nadrágok is, amelyeket finom anyagból készült blúzzal vagy felsővel kombinálhatunk. A platformcipő és a műanyag keretes cicás napszemüveg már csak hab a tortán.

http://nymag.com/fashion
http://nymag.com/fashion

NADRÁG: H&M - 8.990 forint, NAPSZEMÜVEG: Esprit - 29,90 euró,
BLÉZER: H&M - 5.990 forint, TOP: H&M - 19.990 forint,
SZANDÁL: Zara - 19.995 forint, GYŰRŰ: New Yorker - 1.090 forint

Tipp! A tavasz legtrendibb táskái. Kattints a galériáért!



Vissza az alapokhoz! - Az ultranőies 1950-es évek

Az ötvenes évek divatja 1947 februárjában kezdődött, amikor Christian Dior bemutatta a terjedelmes harangszoknyákból és karcsú derekú felsőrészekből álló kollekcióját. A "New Look" tényleg valami egészen újat hozott a háború ínsége után, de gyökerei abba a korszakba nyúltak vissza, amikor a nők még a fűző és a társadalom szigorú elvárásainak foglyai voltak. Egyszerre volt tehát nagyon modern, nagyon más, ugyanakkor nagyon régi is; még az haute couture-t élteti, pedig már nyakukon a készruhagyártás - ezzel mintegy előrebocsátva az ötvenes évekre jellemző ellentmondást. Ez volt az első olyan időszak, amikor a fiatalok nem a szüleiket akarták követni - öltözködésben sem. Már ekkor keresték az újat, az izgalmasat, a lazábbat, de lázadásuk az 1960-as évekre érett be igazán.

www.metmuseum.org, http://nymag.com/fashion
www.metmuseum.org, http://nymag.com/fashion

Charles James (1956), Christian Dior (1956), Jason Wu (2012), Oscar de la Renta (2012)

Az ötvenes évek nőies stílusát 2012-ben nem csak a derékban szabott, körszoknyás összeállításokban érhetjük utol. A mintás nadrágok, derékba tűrt ingek vagy a papucscipők mind erre a különleges évtizedre utalnak. A nőies stílus kedvelői imádni fogják ezeket az összeállításokat, de néhány vagány kiegészítővel más stílus kedvelői is belekóstolhatnak ebbe az évtizedbe.

http://nymag.com/fashion
http://nymag.com/fashion

PINK RUHA: H&M - 8.990 forint, NADRÁG: H&M - 9.990 forint,
FELSŐ: Mango - 6.995 forint, TÁSKA: Pull & Bear - 7.995 forint,
CIPŐ: Vagabond - 15.990 forint, KOCKÁS RUHA: New Yorker - 7.990 forint

Tipp! Ilyen volt, ilyen lett a 80-as évek szexi bombázója. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.