Európa legkülönlegesebb újévi fesztiválja

Forrás: Thinkstock -
szilveszter utazás szórakozás Edinburgh Skócia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A skótok egészen különleges hangulatban ünneplik az új év kezdetét. A szilveszteri fesztiválnak még a neve is csak itt használatos: Hogmanaynek hívják.

Nem tudni pontosan, honnan is ered a szilveszter ünneplésének e sajátos elnevezése: egyes teóriák szerint a skandináv nyelvekből, mások szerint a gael nyelvből, megint más nyelvészek pedig azt állítják, hogy francia eredetű szóról van szó. Akármi is az igazság, egy mindenképpen tény: a sajátos skót újévi hagyományokat jelöli.

Karácsony helyett szilveszter

De vajon miért tulajdonítanak errefelé olyan különös jelentőséget az újévnek? A dolog történelmi háttere az lehet, hogy a 17. század végétől egészen az 1950-es évekig nemigen ünnepelték a karácsonyt Skóciában. A skót protestánsok ugyanis egyfajta pápista csökevényként értelmezték a karácsony nyilvános ünneplését, így a családok csak szűk körben, csendesen ülték meg az ünnepet, sőt, volt, aki még így sem. Az ajándékozás, a partik, az evés-ivás így átcsúsztak szilveszterre: ilyenkor viszont alig van, aki otthon ülne ahelyett, hogy a szeretteivel, barátaival ünnepel.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Ha nincsenek olyan helyi ismerőseid, akik meghívnának magukhoz az ünnepre, látogasd meg az utcabálokat, tűzijátékkal színesített utcai rendezvényeket. Vigyázz, van, ahol előre kell gondoskodnod a belépőről!

Különleges szokások

Az ünnephez sajátos szokások is társulnak. December 31-e a nagytakarítás napja, amikor minden ócskaság kikerül a házból. Ahol kandalló is van, ott a régi tűz hamuját is kisöprik, hogy semmit se vigyenek át az óévből az újba. Az is közkeletű vélekedés, hogy az óév adósságait még éjfél előtt ki kell egyenlíteni. Amikor megszólalnak az éjféli harangok, a parti vendégei körben állva és egymás kezét fogva eléneklik az egyik leghíresebb angol nyelvű dalnak számító Auld Lang Syne-t, majd megvárják, ki lesz az első látogató a háznál. A hagyomány szerint, ha a lakók jó szerencsére vágynak, akkor az első ember, aki az új évben beteszi a lábát a házba, legyen sötét hajú férfi, kezében egy kis szénnel, whiskyvel, shortbread és black bun nevű süteményekkel. A látogatás jutalma pedig - mi más is lehetne - egy kis üveg whisky. Nem csoda hát, hogy éjfél után a sötét hajú férfiak házról házra járnak a szomszédságban, hogy mindenhová elvigyék a szilveszteri jókívánságokat.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Kóstold meg a hagyományos ünnepléshez járó hagyományos ételeket: a szarvashúsos venison pie-t, a krumpliból és zöldségből készülő köretet, a rumbledetumps-öt és a kicsit bizarr, birkagyomorba töltött belsőségekből készülő haggist. Ha pedig eleget ettél, öblítsd le az ételt egy jó skót whiskyvel.

Edinburgh fesztiválja

Skócia fővárosa, Edinburgh természetesen a legnagyobb pompával készül az ünnepre, mely már 30-án este elkezdődik az óvárosban zajló fáklyás felvonulással - a résztvevők a helyszínen is vásárolhatnak fáklyát, amelyek árát jótékony célra fordítják. Másnap délután a családokat várja a Skót Nemzeti Múzeum (National Museum of Scotland) a Family Ceilidh-re, amely egyfajta tradicionális szilveszteri program. Szilveszter este fél kilenctől kerül sor a Concert in the Gardens fesztiválra a Princes Street Gardensben olyan fellépőkkel, mint a Pet Shop Boys, a The 1975 és Nina Nesbitt. A városközpontban szintén 9-től folyik az utcabál, este 9, 10, 11 órakor és éjfélkor tűzijátékkal. A csendesebb szórakozást kedvelőknek este fél nyolckor kezdődik a gyertyafényes koncert a St. Giles-katedrálisban.

Forrás: Thinkstock

A Life.hu tippje:

Újév napján a bátrabbak a Forth folyó jeges vizében is megmártózhatnak a Loony Dook elnevezésű rendezvény keretében. Aki nem ennyire merész, az délben a National Museum of Scotlandtól indulva, a SCOT:LANDS túrán fedezheti fel a város újévi zenei programjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.