Ködös, misztikus, szívmelengető: Krakkó, a „karácsony fővárosa"

Forrás: Thinkstock -
karácsony utazás Krakkó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs izgalmasabb módja a karácsonyi szezonnak, mint kiruccanni egy hosszú hétvégére valamelyik közeli országba, és az adventi vásárok révén egy kicsit betekinteni más kultúrák ünnepi hagyományaiba, szokásaiba. Ha egy meghitt hangulatú, nem túl drága, könnyen bejárható és megismerhető városban gondolkodsz, Krakkónál keresve sem találhatsz jobb úti célt.

Meseváros, amit újra és újra felfedezhetsz

Lengyelország második legnépesebb városa turisták millióit vonzza egész évben, ám a téli időszakban igazán különleges oldaláról mutatkozik be. A decemberi Krakkó ködös, misztikus és csendesebb a főszezon után, így a látnivalókat nyugodt tempóban lehet élvezni. A nappalok ugyan rövidebbek és hidegebbek, emiatt az emberek több időt töltenek bent a meleg szobában, ám Krakkó a téli hónapokban is megannyi lehetőséget kínál a tartalmas kikapcsolódásra. Lengyelország egykori fővárosát a helyiek egyszerűen "Magiczny Krakow"-nak, azaz mágikus Krakkónak hívják, és a jelző több szempontból is helytálló. Igen, itt hallhatsz legendákat sárkányölő cipészlegényről, galambbá változott lovagokról, pincékben bujkáló ördögökről, és ezek a titokzatos mesék még izgalmasabbá varázsolják a látogatás élményét.

Forrás: Thinkstock

A Wawel olyan Krakkónak, mint az Eiffel-torony Párizsnak, és sokszor mondják, hogy minden út ide vezet,

hiszen a dombon található a királyi palota, illetve a Szent Szaniszló és Szent Vencel-székesegyház, ahol a lengyel királyokat megkoronázták.

Forrás: Thinkstock

Egy másik érdekesség a Wawel lábánál lévő tűzokádó sárkány szobra, ami a lengyel fejedelemnek, Krakus hercegnek állít emléket.

Life.hu tipp

A hangulatos tejbárok (bar mleczny), amelyek megtalálhatóak egész Krakkóban, igazi kulináris élményt nyújtanak. A Milkbar Tomasza kiváló példája a menzavilág újragondolásának, és ha a Górnik tejbárban jársz, érdemes megkóstolnod a nemzeti ételnek számító bigost, ami leginkább a mi székelykáposztánkhoz hasonlít.

Reggelizz a varázslatos főtéren!

Krakkó történelmi központja valóságos kulturális csemege, ahol jó egy kicsit „elveszni" a boltíves épületek és a sikátorok ölelésében. Az egykori királyi fővárosban a hagyományos lengyel reggeli egyszerűen kihagyhatatlan, az óváros szívében léleksimogató helyekre bukkanhatsz, és miután feltöltötted szervezeted „üzemanyaggal", kellő energiát szerzel magadnak az egész napos bóklászáshoz.

Forrás: Thinkstock

A világörökségi listán is szereplő Főpiactér (lengyelül: Rynek Główny) már önmagában egy kuriózum: ez Európa egyik legnagyobb középkori főtere, ami ma is a társadalmi élet központja, és sokak szerint a világon itt a legmagasabb az egy négyzetméterre eső kocsmák és kávézók száma. A hatalmas teret régi téglaépületek és paloták veszik körül, közepén a város szimbólumaként ismert Posztócsarnok áll, a földszinten kis bazárok sorakoznak, míg emeletén a Nemzeti Múzeum képcsarnoka található. Ha a téren sétálgatsz, a gótikus stílusban átépített Mária-templomba is érdemes bekukkantanod, amelynek fő büszkesége a színpompás szárnyas oltár, és a 11. században emelt Szent Adalbert-templom is megér egy látogatást.

A Life.hu extra tippje

Zakopane a Magas-Tátra ékszerdoboza, ahová minden évben több millió turista érkezik egy felejthetetlen élményekben gazdag vakációra. Lengyelország téli fellegvára nem csak a havas sportok szerelmeseinek ideális úti cél, hanem azoknak is, akik szívesen vállalkoznak túrázásra az érintetlen vadregényes tájakon. Adventre utazz Krakkóba, és fedezd fel Zakopanét-19.900Forint/fő/éjtől

Advent lengyel módra

A fényárban úszó terek és az üzletekben szóló adventi dalok meghitt hangulatot teremtenek, így segítik az érzelmi ráhangolódást a közelgő ünnepekre. A gazdag és a mai napig életben tartott hagyományoknak köszönhetően Krakkó a karácsony fővárosa címet is kiérdemelhetné, és december környékén gyakran hó borítja az utcákat, így az adventi vásárok még káprázatosabb látványt nyújtanak a látogatók számára.

Forrás: Thinkstock

A legnagyobb és legismertebb karácsonyi vásárt idén is a főtéren rendezik meg, ami november utolsó hetében kezdődik és december 26-áig (néha még tovább) tart nyitva.

A friss kürtőskalács, a híres sajttorta és a gőzölgő forralt bor fogyasztása itt is kötelező, ám a töltött pirogot sem szabad kihagynod a megkóstolandók listájáról.

A töltött pirog Forrás: Thinkstock

Az adventi forgatagban rengeteg csecsebecse között lehet válogatni, és a kézműves árusok standjainál biztosan megtalálod majd a tökéletes karácsonyi ajándékot. Ne feledd, hogy a tél igazán hideg Lengyelországban, így Krakkóban is, ezért mindig öltözz fel jó melegen!

A zsidó kultúra nyomában

Az Óvárostól délre eső Kazimierz a 19. században és a 20. század első évtizedeiben a krakkói zsidók által lakott negyed volt, s bár öreg épületeit erősen megrongálta a háború, a városrész máig őrzi egykori településszerkezetét. Krakkó különleges hangulatú negyede tele van hangulatos kávézókkal, romkocsmákkal, bájos üzletekkel és művészeti galériákkal, a múlt emlékét pedig múzeumok, zsinagógák, templomok és temetők őrzik.

A Kazimierz Forrás: Thinkstock

Ha még bírod a városnéző sétát a hidegben, és kíváncsi vagy arra, hol tanult Szent II. János Pál pápa és Kopernikusz, látogass el a Collegium Maiushoz, ami Közép-Európa legrégebbi egyetemi épülete. Az 1940-ben felújított épület a Jagelló Egyetem múzeumának ad otthont, az interaktív kiállítások és a különböző emléktárgyak révén közelebb kerülhetsz a campus egykori életéhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.