A Baltikum Szilícium-völgye, a Lettország-beli Riga

Lettország úti cél utazás Riga Baltikum Európa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha valaki megkérdezi, hova érdemes idén utazni, biztosan nem számít arra, hogy az egyik elsődleges javaslatunk Lettország. Pedig több szempontból is ideális úti cél, és nem csak nyáron: vannak gyönyörű homokos tengerpartjai, miközben sokszínű kultúrája, lenyűgöző épületei és rohamosan fejlődő üzleti élete mellett sem érdemes elmenni. A Baltikumba Budapestről közvetlen rigai repülőjárat indul.

Miért ragaszkodnánk a sokat látogatott európai városokhoz, amikor sokkal izgalmasabb alternatívák közül is választhatunk? Riga, illetve Lettország éppen ilyen.

Mintha csak a Szilícium-völgybe csöppennénk

Ki gondolná, hogy a Baltikum egyik legszebb országa hasonlóságot mutat a napsütötte Kaliforniával? Amellett, hogy remekül el van látva homokos tengerpartokkal, a balti államokban az utóbbi időben tapasztalható startup boom mentén is hasonló sikersztori rajzolódik ki, mint a Google-nek és a Facebooknak otthont adó Szilícium-völgyben.

Miért ragaszkodnánk a sokat látogatott európai városokhoz, amikor Riga sokkal izgalmasabb alternatíva Forrás: Shutterstock

Tele történelemmel és kultúrával

A lett főváros, Riga nemcsak üzleti szempontból jó választás a kontinensen, kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas. A Riga-csatorna és Daugava közt elterülő, gyönyörű óváros az UNESCO Világörökség része, macskaköves utcácskáin, a Hanza-városokra jellemző házak között akár napokig is el lehet andalogni. Semmiképp se hagyjuk ki a Szent Péter-templomot – amelyet először 1209-ben említettek a feljegyzések –, de igazi kuriózum a híres, eredetileg a XIV. században megépült Feketefejűek háza is, amely a nőtlen kereskedők céhének székháza volt. Ha felfedeztük magunknak a XIX-XX. század fordulóján épült lenyűgöző szecessziós épületegyütteseket és Európa egyik legnagyobb piacát, ne felejtsünk el tájékozódni az aktuális programokról sem, hiszen a lettek e téren is egész nyáron kitesznek magukért.

A Riga-csatorna és Daugava közt elterülő, gyönyörű óváros az UNESCO Világörökség része Forrás: Shutterstock

Június 27-ig például minden szerdán ínycsiklandó street food várja a Kalnciema negyedbe látogatókat, akik egy finom pohár bor és kellemes zene mellett, szabadtéren élvezhetik a lett vendégszeretetet, sőt a gyerekeknek is mindig akad valamilyen izgalmas program.

Ha kiszakadnánk a városi forgatagból, irány a vasútállomás, ahonnan csupán 20 percnyi vonatozással elérhetjük a tengerpartot. Tippünk Jūrmala, Lettország legkedveltebb tengerparti üdülőhelye és a Balti-tenger egyik legszebb partszakasza, ahol lágy homokos és – a tenger, illetve a part tisztaságát jelző – kék zászlós strandok, friss levegő, hatalmas fenyőerdők, gyógyfürdők és wellness-szolgáltatások gondoskodnak a maximálisan pihentető kikapcsolódásról. Sőt, itt található Észak-Európa legnagyobb aquaparkja, de számos izgalmas kulturális intézmény is. Vétek lenne kihagyni például a kontinens egyik legegzotikusabb autómúzeumát, a háromszintes Rigai Motormúzeumot, ahol az állami parádékon használt tekintélyes elnöki limuzinoktól a versenyautón át Brezsnyev Rolls Royce-áig mindent megtalálunk. Nagyobb gyerekekkel kötelező!

Jūrmala, Lettország legkedveltebb tengerparti üdülőhelye Forrás: Shutterstock

Innen a Baltikum más városait is egyszerűen elérhetjük

Ha már Rigában vagyunk, érdemes a Baltikum többi részét is felfedezni. Repülővel könnyedén átruccanhatunk Észtország fővárosába, Tallinnba, ahol Rigához hasonlóan varázslatos Hanza-házak várnak, de a Toompea negyed és a városfal is életre szóló élmény. A litván főváros, Vilnius is kihagyhatatlan – részben ma is fallal övezett belvárosa 1994 óta a Világörökség része –, de a mindössze 15 ezer fős lakosságú Palangába, Litvánia legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyére is átrepülhetünk.Sőt, a Baltikumon kívül a mesés orosz város, Szentpétervár is könnyen és kényelmesen elérhető.

Bikiniben napozik Portugáliában Molnár Andihttp://www.life.hu/lifeutazas/20180603-bikiniben-napozik-portugaliaban-molnar-andi-tancosno-musorvezeto.htmlA táncosnő-műsorvezető Portugáliában nyaral és meg is osztott egy bikinis-napozós képet magáról. A 35 éves híresség bombaformában van. Mutatjuk. Utazás--A Mont Blanc felett helikopterezik Vajna Timihttp://www.life.hu/lifeutazas/20180324-a-mont-blanc-felett-helikopterezik-vajna-timi-timea.htmlVajna Tímea az Instagram-oldalára töltött fel fényképet arról, ahogyan a Mont Blanc felett helikopterezik. UtazásOrigoMeztelenül fürdőzött a Maldív-szigeteken Cicciolinahttp://www.life.hu/lifeutazas/20180318-meztelenul-furdozott-a-maldiv-szigeteken-a-tengerben-cicciolina.html66 évesen is szívesen ledobja ruháit Cicciolina. UtazásOrigoMeztelenül pózol Mexikóban a Jóban Rosszban egykori szereplője Szorcsik Vikihttp://www.life.hu/lifeutazas/20180311-meztelenul-pozol-mexikoban-a-joban-rosszban-egykori-szereploje-szorcsik-viktoria.htmlKi hinné, hogy Szorcsik Viki már 39 éves. A jelenleg modellként dolgozó egykori Jóban Rosszban szereplő jónéhány évet letagadhatna. A szépség az Instagramján mutatta meg testét. UtazásOrigoA dobronaki orchideafarm és a gyógyító Bakonaki-tóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20180220-a-dobronaki-orchideafarm-es-a-gyogyito-bakonaki-to-szloveniaban.htmlSzlovéniában, Lendva mellett, a rédicsi határtól 12, a tornyiszentmiklósitól 25 km-re fekszik Dobronak. A kicsi, még ma is főleg magyarok lakta falu nevét azonban - két okból is - sokan ismerik. Itt található Közép-Európa egyetlen orchideafarmja, és itt, nem messze terül el a hagyomány szerint gyógyító energiákkal rendelkező erdő a Bakonaki-tó körül. UtazásOrigoA világ legnépszerűbb síparadicsomaihttp://www.life.hu/lifeutazas/20180215-a-vilag-legnepszerubb-siparadicsomai-aspen-zermatt-madonna-di-campiglio.htmlA legnépszerűbb téli időtöltések egyike a síelés. Egyrészt gyönyörű tájakat láthat közben az ember, még a legegyszerűbb pályán való lesiklás is komoly esztétikai élményt nyújthat, másrészt remek lehetőség arra, hogy a testünket is szuperül átmozgassuk. A hegyek a sztároknak is kedvenc kikapcsolódási helyei, és ahogy te, úgy ők is nyakukba veszik a világot, hogy élvezzék a táj és a havas sportok szépségeit. UtazásOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.