balesetmegelőzés kocsi Suzuki2019 biztonság tolatás autó parkolás vezetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha hosszabb útra indulunk autóval, érthető módon a lehető legtöbb óvintézkedést megtesszük annak érdekében, hogy ne történhessen baj. Szerencsére ma már radarok, kamerák és lézerek is gondoskodnak a könnyed vezetés elményéről és a lehető legnagyobb biztonságunkról. Ez utóbbi talán a nők esetében kiemelten fontos, akik sokkal óvatosabbak és biztonságra törekvőbbek az utakon, mint a férfiak. Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy ők rosszabb sofőrök lennének, inkább arról van szó, hogy többször viszik utasként a gyerekeiket, és ezért a védelmező attitűd náluk a még óvatosabb autózással párosul.

Az autó biztonsága és minél egyszerűbb, praktikusabb kezelése kimeríthetetlen témakör, amelyet a legtöbben figyelembe vesznek, amikor kocsit választanak. Ma már nem elég, ha az autó műszaki állapota kifogástalan, egyre inkább törekszünk arra, hogy a kocsink extrákkal is fel legyen szerelve.

A nők réme, a parkolás is lehet gyerekjáték

Az egyszerre biztonságos és szabályos parkolás sokak számára nem kis kihívás, de a technológiai asszisztensekre ilyenkor is számíthatunk. A parkolást megkönnyítő első és hátsó tolatóradar sokat segít a gyakorlatlan vezetőnek. A parkolástól jellemzően a nők tartanak, félve attól, hogy nem férnek be az adott helyre, így kárt tesznek saját vagy más kocsijában. Felmérések szerint ezeknek pszichológiai megalapozottságuk van: egyrészt a nők vezetési képességeinek kifigurázása a napi kommunikációban, de sokan arról számolnak be, rosszabbul megy nekik a vezetés, ha valaki olyan ül mellettük, aki beleszól a vezetésbe.

A tolatóradar nagyban megkönnyíti a parkolást Forrás: Shutterstock

Az adaptív tempomat dolgozik, a lábad pihenhet

Aki vezetett már tempomattal ellátott autót, az tudja, milyen kényelmes, amikor az autó önállóan tartja a sofőr helyett a kívánt sebességet, így lehetőség nyílik közben a láb pihentetésére, és még üzemanyagot is megtakaríthatunk. Ez azonban addig jelent csak nagy segítséget, amíg nincs nagy forgalom, ugyanis sűrű forgalomban a lassabb autókat utolérve folyton meg kell szakítani a használatát. A Suzuki adaptív tempomatja például megoldást jelent erre a problémára, és nemcsak kényelmesebbek vele a hosszú utak, de biztonságosabbak is. A modern, adaptív tempomatokkal ellátott kocsik követési távolságot figyelnek, automatikusan gyorsítanak és lassítanak.

Az adaptív tempomat segítségével az autó önállóan tartja a sofőr helyett a kívánt sebességet Forrás: Shutterstock

Automatikus vészfékasszisztens, hogy megelőzd a koccanást

A legkisebb károk az autóban és a legkisebb sérülések a benne ülőkben a városi koccanások alatt keletkeznek, de ezzel együtt is hatalmas bosszúságot okozhatnak. A sűrű forgalomban elég, ha csak egy pillanatra nem figyelünk az útra, és máris megtörténik a baj. Az automatikus vészfékasszisztenssel szerelt Suzuki mindig „figyel maga elé”, és képes beavatkozni is annak érdekében, hogy elkerülje a ráfutásos baleseteket. Nagyobb sebességnél ez a figyelem életmentő is lehet.

Az automatikus vészfékasszisztens képes beavatkozni is annak érdekében, hogy elkerülje a ráfutásos baleseteket Forrás: Shutterstock

Ha fáradt vagy, jól jön a sávtartásra és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer


Bár fáradtan veszélyes a kormánykerék mögé ülni, előfordul, hogy mégis kénytelen vagy úgy vezetni. Ilyenkor nagyon jól jön, ha fejlett vezetéstámogató eszközökkel is fel van szerelve az autód, mint a sávelhagyásra és sávtartásra figyelmeztető rendszer.

A sávtartásra és sávelhagyásra figyelmeztető rendszer jól jön, ha fáradt vagy Forrás: Magyar Suzuki Zrt.

Az extrák mellett a te odafigyelésed is elengedhetetlen

Bár a felsorolt extrák valóban nagy könyebbséget és nagyobb biztonságot jelentenek, nem szabad elfelejteni, hogy semmi esetre sem válthatják ki a sofőr figyelmét.

Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) hivatalos álláspontja szerint a biztonsági és vezetéstámogató asszisztenciák kiváló fejlesztések, viszont a létrehozásuk célja az, hogy a sofőr hibája esetén egy második védvonalat jelentsenek a baleset elkerüléséhez. Az első védvonalat továbbra is a sofőr figyelme jelenti – az eszközök mellett tehát az autót vezető személy ébersége és gondossága továbbra is alapkövetelmény.

Újra megmérik a Mount Everest magasságáthttp://www.life.hu/lifeutazas/20190410-ujra-megmerik-a-mount-everest-magassagat.htmlA nepáli kormány által kijelölt hegymászókból álló csoportot küldenek a Mount Everest (Csomolungma) magasságának újbóli megmérésére és annak kiderítésére, hogy a 2015-ös nagy erejű földrengés miatt csökkent-e a hegy magassága. Utazás--Világszerte virágba borultak a cseresznyefák: fotókhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190408-vilagszerte-viragba-borultak-a-cseresznyefak.htmlVisszavonhatatlanul itt a tavasz: világszerte virágba borultak a cseresznyefák. UtazásOrigoUtazás könnyedén egy „másik világba” – Marokkói kiruccanáshttp://www.life.hu/lifeutazas/20190403-utazas-konnyeden-egy-masik-vilagba-marokkoi-kiruccanas.htmlMarokkót manapság már meglehetősen olcsón és könnyen elérhetjük – a fapados járatok révén – itthonról is. Így pedig leegyszerűsödik egy olyan vágy beteljesülése, ami a „nagyon más” érzésről, a miénktől jelentősen eltérő világ megtapasztalásáról szól. Hiszen Marokkó egy nagyon más világ, ehhez kétség sem férhet. Nekem ezúttal hét napom volt erre, ezért koncentráltam az ország egy szűkebb keresztmetszetére, mert ennyi idő alatt a királyság teljes területe bejárhatatlan és feldolgozhatatlan. Így választásom Marokkó déli-, délnyugati részeire esett. UtazásOrigoLeomló gleccserdarab okozott cunamit Izlandon – videóhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190402-leomlo-gleccserdarab-okozott-cunamit-izlandon.htmlEgy hatalmas leszakadó jégtömb indított el cunamit Izlandon a nézelődő turisták irányába. UtazásOrigoJoe Gall fotós jégbe fagyott szörfösökről készített elképesztő képekethttp://www.life.hu/lifeutazas/20190401-joe-gall-fotos-jegbe-fagyott-szorfosokrol-keszitett-elkepeszto-kepeket.htmlA szörfözésről szinte mindenkinek a napfény és a meleg jut eszébe. Ám vannak olyan megszállottak akik a fagyos vízben is képesek űzni ezt a sportot. Róluk készített elképesztő képeket John Gall fotós. Utazás--Megnyitotta kapuját a világ legnagyobb virágoskertje Hollandiában – Fotókhttp://www.life.hu/lifeutazas/20190327-megnyitotta-kapujat-a-vilag-legnagyobb-viragoskertje-hollandiaban.htmlHollandiában megnyitott a világ legnagyobb és talán legszebb virágoskertje. UtazásOrigo

A cikket támogatta a Magyar Suzuki Zrt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.