Bréking! Itt a hazai kuduszaporulat

Forrás: MTI/Balázs Attila -
Születés kudu bébiállat Nyíregyházi Állatpark
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem volt felesleges az imánk, hogy igazi brékingre leljünk a hosszú hétvége előtti, a szokásosnál fegyelmezetlenebb szerdán. És itt is van, fellélegezhetünk: a Nyíregyházi Állatparkban megszületett a nagy kudu-borjú. Legutóbb a szegény okapi kihalásáról szóló hír megírásakor voltunk ennyire izgatottak.

Bár szerkesztőségünk néhány tagja kifejezetten nagy állatbarát, ezt a "márkát" mi sem ismertük. Azaz, volt, aki igen, mi, többek pedig tudatlanságunk miatt szégyenkezve gyorsan utánaolvastunk.

Persze, meg is osztjuk veletek a hiánypótló információkat, hiszen, ha keresnénk sem találnánk a kudunál jobb beszédtémát: mondjuk egy randin vagy hétvégi buliban. A nagykudu-bébi születése feletti örömködéssel áthidalható az első találkozó izgalma, de állásinterjún is terelhetjük errefelé a szót, ha az érdeklődési körünk felől kérdeznek. A különleges hobbi sosem hátrány.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Mi a kudu?

A kuduról kezdőknek: A "kudu" név, amelyen ezt az állatot világszerte ismerik, a khoikhoi nyelvből származik, és ennek a fajnak a nevét jelenti. Ezt a nevet használták később a fehér felfedezők a hasonló kinézetű kis kudura is, és hogy elkülönítsék a két fajt egymástól, a nagyobb méretű állat lett a nagy kudu.

És haladóknak: A nagy kudut (Tragelaphus strepsiceros) a legszebb szarvú antilopfajnak tartják, a bikák egy méter hosszú, dugóhúzószerűen csavarodó szarvakat viselnek. Ez okozta a természetben a vesztüket is, az állományuk fogyóban van, trófeájuk miatt ugyanis sokan vadásznak rájuk.

A nagy kudu a második legnagyobb antilopfaj, ivarérett bikáinak súlya 250-300 kilogramm, marmagassága 150 centiméter. A faj Afrikában honos, a kontinens erdős szavannáin, bozótosaiban él, mindig víz közelében. Az öt-tizenkét egyedből álló csoportjaik élén egy idős bika áll. A vonuló faj bokrok és fák leveleivel táplálkozik, füvet alig fogyaszt.

Mit tehetsz azért, hogy kudut láthass?

A nagy kudu a magyar állatkertek közül csak a Nyíregyházi Állatparkban látható, egy négy egyedből álló csapat él a Sóstói-erdőben lévő intézményben. Az antilopok a Tarzan ösvénye nevet viselő kifutórendszerben találhatók, számos más patás ritkasággal együtt, így például grevy zebrákkal, fekete ló antilopokkal, illetve nyársas antilopokkal. A különleges, fekete-sárga csíkos állatokat egy három méter magas bambuszhídról figyelhetik meg a látogatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.