Botrány! Megfosztja hercegnői címétől testvérét a király

Forrás: AFP/Jaime Reina -
VI. Fülöp király vád királyi család cím Spanyolország hercegnő megfosztás sikkasztás bíróság pénzmosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fülöp spanyol király nem ismer tréfát, ha családja hírnevének tisztára mosásáról van szó: Spanyolország uralkodója bíróság elé állíttatja és hercegnői címétől is megfosztja nővérét, Cristinát, akit sikkasztásban való részvétellel vádolnak.

Tovább gyűrűzik a spanyol királyi család évek óta húzódó botránya. A tavaly trónra lépett Fülöp király a hivatalos közlemények szerint megvonja nővérétől a hercegnői „Duchess of Palma de Mallorca" címet adócsalásban való részvétel gyanúja miatt - írja az Express.

Fülöp király és feleséfe, Letícia királyné Forrás: AFP/Javier Soriano

Cristinának, aki a napokban tölti be 50. évét, még édesapja, a tavaly lemondott I. János Károly király adta a címet. Fülöp király nővére ellen 2010-ben indult nyomozás, de csak 2014-ben emeltek vádat ellene korrupciós ügyben.

Eszerint az egykori hercegnő és kézilabdabajnok férje, Inaki Urdangarin összesen 6 millió euró alapítványoknak szánt pénzt tettek zsebre egy jótékonysági szervezeten keresztül, amelynek Urdangarin volt az elnöke. Bár Cristina tagad, és elmondása szerint ő maga nem tudott semmit férje pénzügyi dolgairól, ő lesz a spanyol királyi család első tagja, akit bíróság elé állítanak.

Cristina és öccse, Fülöp Forrás: AFP/Jaime Reina

Nem véletlenül igyekszik ennyire tisztára mosni a család hírnevét Fülöp király: a találgatások szerint a számtalan nővel kapcsolatba hozott I. János Károly is azért jelentette be visszavonulását, mert belefáradt a családját övező sok botrányba, amelyek között a nőügyektől kezdve a sikkasztásig minden szerepelt már.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.