Gyászol a művészvilág! Elhunyt a híres magyar író, költő és esztéta

Forrás: Thinkstock -
halál művész író
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 88 esztendős művészt, Ébert Tibor hosszú betegség után érte a halál.

Szondi György, a Napkút Kiadó vezetője, a Napút folyóirat főszerkesztője elmondta, hogy az író lánya értesítette őt Ébert Tibor haláláról - tájékoztat az Origo.

Forrás: Thinkstock

Ébert Tibor 1963-tól publikált verset, drámát, kisregényt, zenetudományi tanulmányokat és műfordításokat latin, szlovák és francia szerzők műveiből. Drámáit, egyfelvonásosait francia színpadokon is előadták, több hangjátékát sugározta a Magyar Rádió.

!

Ébert 1926-ban született Pozsonyban, az ottani egyetemen jogot hallgatott, majd 1945-ben Budapestre menekült és 1953-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán tanult. Második diplomát is szerzett az ELTE filozófia-esztétika szakán. 1949-től 1956-ig a Rádiózenekar, 1957 és 1987 között az Állami Hangversenyzenekar tagja, közben 1983-tól a József Attila Színház és az Országos Filharmónia művészeti tanácsadója volt.

Az alkotót 1987-ben Bartók-Pásztory-, 1993-ban Esterházy-díjjal tüntették ki. Ébert Tibor 2011-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.