Bátaszék tölgye lett az év fája 2015-ben

Forrás: www.evfaja.okotars.hu -
tölgyfa Bátaszék az év fája
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, egy molyhos tölgy nyerte el az év fája címet.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott. A Hős Fa címet és a vele járó állapotfelmérő szakmai vizsgálatot és kezelési javaslatot a körbeépített győri gesztenyefa kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját és ajándékcsomagját a hédervári Árpád-tölgy nyerte el. A döntősök többek között madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba - olvasható az Ökotárs alapítvány pénteki közleményében.

Az öreg tölgy nyáron Forrás: www.evfaja.okotars.hu

Bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát, idén több mint hatvan jelölt indult, közülük szakmai zsűri választotta ki a 15 döntőst, majd online szavazás döntött a győztesről. A fákra összesen 21 532 szavazat érkezett az online szavazás keretében, a bátaszéki tölgy 6424 voksot kapott.

A győztes tölgy hosszú élete során a település oltalmazójává vált, a település hagyományai szerint minden év május 25-én borral öntözik törzsét, hogy a következő év bő szőlőtermést hozzon.
A Hős Fa címet kiérdemlő körbeépített győri gesztenyefa az ember és természet harmonikus együttélésének jelképe. Lőrincz József Ybl-díjas építész úgy tervezte a fa körül álló művelődési házat, hogy a fát ne kelljen kivágni miatta. Az épületet azonban le akarják bontani, s ez valószínűleg a fa életét is veszélyezteti. Az Ökotárs zsűrije a győriek széleskörű összefogását díjazta, mellyel a fa és a művelődési ház megmaradásáért küzdenek

A magyarországi verseny győztese részt vesz a 2016 elején rendezendő európai versenyben is, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi megmérettetésen eddig kétszer nyert magyar fa, két alkalommal pedig második helyezést ért el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.