Egyiptomi gép - Téves füstjelzés miatt akár a pilóták is előidézhették a katasztrófát

Forrás: MTI/AP/Raphael Satter -
katasztrófa egyiptomi repülőgép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A műszerek téves füstjelzése miatt a pilóták akár maguk is előidézhették az egyiptomi utasszállító katasztrófáját - írta pénteki számában a The Wall Street Journal című amerikai napilap.

Az újság, amely a légi szerencsétlenség okait feltáró vizsgálatokhoz közelálló forrásokra hivatkozik, azt írta, hogy ezt a lehetőséget sem zárják ki a történtek feltárása során. Ennek oka az, hogy a pilóták egyes helyzetekben, mint például amikor a füstjelzők bekapcsolnak, az Airbus 320-as modellnél a biztonság szempontjából fontos rendszereket iktathatnak ki, így egyebek között a robotpilótát.

Korábban a légiközlekedéssel foglalkozó Aviation Herald című honlap azt közölte, hogy az egyiptomi gépen az úgynevezett ACARS adattovábbító rendszer három perc leforgása alatt hét vészjelzést küldött. Az egyik a mosdóból, egy másik a pilótafülke alatt található elektronikai blokkból, egy harmadik pedig a robotpilóta-egységből áradó füstről szólt. Miközben ezek tűzre utalnak, a viszonylag rövid adatsor nem árul el semmit arról, hogy a pilóták tettek-e valamit a helyzet ellenőrzés alatt tartása érdekében, és arról sem, hogy a gép egy darabban zuhant le vagy már a levegőben szétesett - állították a honlap szakértői.

Forrás: MTI/AP/Raphael Satter



A WSJ szerint egy szakértő arra utalt, hogy az egyiptomi gépéhez hasonló helyzet történt 2011 áprilisában a United Airlines amerikai légitársaság A320-as típusú utasszállító gépének fedélzetén, amelyen nem sokkal a New Orleansból történt felszállást követően jeleztek hasonló helyzetet az érzékelő műszerek. A pilóták később azt állították, hogy az ilyenkor szokásos utasítási rend szerint jártak el, azaz reagáltak arra, hogy a műszerek füstöt jeleztet, miközben a gép egyes elektromos műszerei "lefagytak" és leállt a gép adatközlési rendszere. A pilótáknak csak nagy nehézségek árán sikerült a gépet letenniük, senki sem sérült meg. A későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy téves volt a füstjelzés a gépen.

A The Wall Street Journal cikkében megjegyezte, eddig még nem derült fény arra, hogy a szerencsétlenül járt egyiptomi gépen téves volt-e a füstjelzés, illetve milyen lépéseket tett a személyzet, de a szakértők a korábbi hasonló esetek ismeretében komolyan vizsgálják egy ilyen eset előfordulásának lehetőségét is.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén a múlt csütörtökön, hajnalban tűnt el a radarernyőkről, körülbelül 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. Azóta az Airbus után kutató hajók és repülőgépek csak néhány sodródó roncsdarabra, valamint emberi testrészekre bukkantak a tengerben a görög Kárpathosz sziget közelében, de a géptestet még nem találták meg.
A katasztrófa oka egyelőre nem ismert, az egyiptomi hatóságok minden eshetőséget vizsgálnak, és azt sem zárják ki, hogy terrorcselekmény következtében zuhant le a gép.

Melltartó nélkül fotózkodott a rajongókkal a dögös Selena Gomezhttp://www.life.hu/news/20160527-melltarto-nelkul-fotozkodott-a-rajongokkal-a-dogos-selena-gomez.htmlA rajongók egy közös fotót akartak a szexi Selena Gomezzel, és meg is kapták! Ráadásul az énekesnő még melltartót sem vett fel... NewsAFP30 férfi erőszakolt meg egy lányt Rióban, videóra vették az esetet http://www.life.hu/news/20160527-nemi-eroszak-rioban-30-ferfi-kovette-el-az-esetet-kitettek-a-videot-a-twitterre.htmlTöbb férfit még mindig keres a brazil rendőrség. A tinédzser lányt először megerőszakolták, majd az esetről készített videójukat közzétették a Twitteren. NewsThinkstockKiakadt a világ a népszerű tévés sebész viselkedésén - Rátámadt a lányárahttp://www.life.hu/news/20160527-kiakadt-a-vilag-a-nepszeru-teves-sebesz-viselkedesen-aki-ratamadt-a-lanyara.htmlBrutális támadás áldozata lett egy 22 éves lány, ráadásul a saját apjának "hála". A sebész egyébként nemcsak a szakmájában elismert, hanem egy népszerű tévéshow-ban is megfordult. News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.