tanulmány megcsalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon aki egyszer megcsalt, az később képes lesz a hűséges életre? Sokan keresik erre a választ, és mindkét oldal mellett szólnak bőven érvek. Ám egy tanulmány most kimutatta a valóságot. 

A tudomány szerint a csalásokat mind egy kalapba sorolhatjuk: teljesen mindegy, hogy párkapcsolati értelemben csalunk, vagy az egyetemen csalunk egy vizsgán. Az a fontos, hogy mi hogyan ítéljük meg a saját döntésünket.

Aki könnyedén megbocsátja és elfelejti a saját hibás cselekedeit, az hamarabb teszi meg újra. Ezt a jelenséget etikátlan amnéziának nevezik, melynek köszönhetően a magunk hibáit hamar elfelejtjük, míg más ballépéseit felnagyítjuk, és hosszú időn át emlegetjük.

A félrelépés oka általánosságban az, hogy a másik nem kelti bennünk már azt az érzést, hogy értékesek vagyunk Forrás: Thinkstock

Az Archives of Sexual Behaviour folyóiratban megjelent egy kutatás, ami szintén ezt a témát boncolgatja: 484 résztvevő intim kapcsolata került górcső alá. Az általuk kitöltött kérdőívből pedig kiderült, hogy akik hűtlenek voltak, azok háromszor nagyobb eséllyel tennék meg újra, mint azok, akik a kutatás időpontjáig nem léptek félre.

Egy másik kutatásban pedig egy egyszerű fej vagy írás játékkal nyerhettek a résztvevők pénzt, ráadásul úgy volt kitalálva, hogy könnyen csalni is lehetett. A játék után néhány nappal megkérdezték, hogy hányan csaltak, és azt is, hogy aznap este ki mit vacsorázott. A megkérdezettek 43%-a vallotta be a csalást, míg a vacsorára jóval többen emlékeztek - írta meg a Mirror.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.