Erzsébet királynő Károly hercegnek adja majd át a Nemzetközösségek vezetését

Forrás: AFP/Leon Neal -
Erzsébet királynő öröklés II. Erzsébet brit királynő Károly herceg Nemzetközösség vezetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzetközösség vezetői pozíciója nem örökölhető úgy mint a brit királyi trón. A Nemzetközösség mintegy 53 tagállamot számlál, képviselőik pedig zárt ajtók mögött arról döntöttek a Windsor kastélyban, hogy vezetőjük II. Erzsébet királynő után legidősebb fia, Károly herceg legyen. 

A BBC információi szerint a Windsor kastélyban zárt ajtók mögött döntöttek arról, hogy az 53 tagállamból álló Nemzetközösség vezetője II. Erzsébet után legidősebb fia, Károly herceg legyen. Ez egyáltalán nem volt egyértelmű, hiszen ez a pozíció nem örökölhető úgy, mint a brit királyi trón. A brit miniszterelnök, Theresa May is a trónörököst támogatta.

Károly herceg lehet a Nemzetközösség következő vezetője Forrás: AFP/Leon Neal

A Nemzetközösséghez ma 2,4 milliárd ember tartozik. A közösség elérendő célja például a béke építése, a nemek közti egyenlőség elősegítése, valamint az éghajlatváltozás mérséklése. Úgy döntöttek, azon dolgoznak majd, hogy 2023-ra az összes tagállamban felszámolják a maláriát, az emberkereskedelmet, 2030-ra pedig szeretnék, ha minden fiú és lány legalább 12 éves oktatást kapna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.