Bácsi Péter birkózó hivatalosan visszavonult

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd -
bejelentés Bácsi Péter visszavonulás birkózó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hivatalosan bejelentette visszavonulását Bácsi Péter világ- és Európa-bajnok birkózó.

A karrierje során két vb- és két Eb-címet szerzett kötöttfogású sportoló a tavalyi budapesti világbajnokság egyetlen magyar aranyérmese volt, s azóta nagyobb versenyen nem lépett szőnyegre, ám visszavonulásáról - melyről szerdán a közmédiának beszélt először - csak most döntött.

Az aranyérmes Bácsi Péter a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport eredményhirdetésén a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd



"Elég fura helyzet ez most, de már régóta érett bennem ez a gondolat" - nyilatkozta a Ferencváros birkózója, hozzátéve, hogy tulajdonképpen már a tavalyi vb után felmerült benne a távozás gondolata, ám a siker erőt adott neki, a tokiói olimpia pedig vonzotta. Bácsinak bevallása szerint az utóbbi években egyre nehezebb volt egy-egy felkészülést megkezdenie, a mostani évben pedig már "mindene fájt" az edzéseken, a meccseken. Az olimpiai szereplés kivívásához ráadásul súlycsoportot kellett volna váltania, úgy, hogy a magyar mezőny éppen a 87 és a 77 kilóban nagyon erős, a kvalifikációs rendszer pedig minden korábbinál nehezebb. Így be kellett látnia, hogy itt az ideje sportolói pályafutása lezárásának.

A 36 éves birkózó rendkívül sikeres karriert tudhat maga mögött, 2014-ben (80 kg) és 2018-ban (82 kg) nyert világbajnokságot, 2008-ban (74 kg) és 2014-ben (80 kg) pedig kontinensbajnokságot. Emellett 2011-ben ezüst-, egy évvel korábban (mindkettő 74 kg) pedig bronzérmes volt az Eb-n. Pályafutása során három olimpián szerepelt, 2008-ban Pekingben és 2016-ban Rio de Janeiróban egyformán ötödik lett, éppen lecsúszva az éremről, míg 2012-ben Londonban első meccsén térdsérülést szenvedett.
"Az olimpia azért nagy hiányérzet bennem. Még ha nem is azt mondom, hogy arany, de egy érem mindenképpen benne volt a pályafutásomban. Ezért is volt nagyon nehéz a mostani döntés" - mondta Bácsi, aki július elsejétől a magyar szövetség szakmai igazgatójaként dolgozik.




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.