Strandröpi vagy úszás? Neked melyik a kedvenc nyári sportod?

2017.07.14. 07:10

Imádjuk a szabadtéri sportokat, nyáron ráadásul a kedvenc helyünkön, a strandon űzhetjük ezeket. Miért érdemes kipróbálni őket, és mire kell odafigyelni, ha nagy melegben sportolunk? Íme, nyári mozgástippjeink!

Strandröpi

Talán kívülről laza szórakozásnak tűnik, a röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveli. Mivel a kar- és a lábmunka ugyanolyan fontos, így az egész testet átmozgatja, formálja a karokat, a combokat, a popsit. A strandröplabdát hivatalosan két fős csapatok játsszák, de természetesen ahhoz igazítsátok a csapatok számát, ahányan vagytok. A mérkőzések maximum három játszmából állnak, az a csapat győz, aki előbb nyer két játszmát. A játszmákat 21 pontig, illetve az utolsót 15-ig játsszák.

A röplabda valójában kemény sport, ezzel együtt szuper zsírégető, az állóképességet pedig elképesztően megnöveliForrás: giphy.com
Tudtad?
A strandröplabda az 1920-as években alakult ki Kaliforniában. Igazi világhódító útra a 60-as években indult, amikor Marilyn Monroe és Kennedy elnök is a sportág támogatói lettek, és rendszeresen kijártak a meccsekre.

Mivel a játék alatt folyamatosan napon vagytok, érdemes odafigyelni néhány dologra. Ha lehet, ne a legnagyobb déli melegben játsszatok, hanem késő délután. Ha nagyon tűz a nap, legyen minden csapatban egy cserejátékos, így váltásban tudtok az árnyékban pihenni egyet. Emellett nagyon kell figyelni a folyamatos hidratálásra is: „Nem azt kell megvárni, hogy szomjas legyél, mert az már annak a jele, hogy baj van. Nyáron egyébként is érdemes többet inni, mint az év többi időszakában, de ha melegben sportolsz, akkor ezt jelentősen növelni kell" - mondja Nagy Amarilla aerobikoktató, aki más jó tanáccsal is szolgált azoknak, akik rendszeresen sportolnak nyáron: „Ha melegben edzünk, többet izzadunk, így sokkal több ásványi anyag távozik a szervezetből, mint normál esetben. Ezért érdemes a sófogyasztás növelésére különösen figyelni. Ezzel nem azt mondom, hogy sózzuk agyon az ételeket, de érdemes például sótartalmú leveseket készíteni ebédre, akár vacsorára."

Ha lehet, ne a legnagyobb déli melegben játsszatok, hanem késődélután!Forrás: Thinkstock

 

Tipp
Ha csak ketten vagytok, de szeretnétek aktívan pihenni a strandon, akkor készüljetek két tollasütővel és tollaslabdával. Ez is egy szuper játék, amit érdemes kipróbálni!

Úszás

Talán hihetetlenül hangzik, de a legjobb kalóriaégető sportok között az úszás vezeti a sort, így ha évközben nem is jársz uszodába, nyáron mindenképpen érdemes nagyokat úszni. Ez az a sport, ami tényleg minden porcikát átmozgat, szép tartást, erős izmokat, jó állóképességet ad, és mindezt anélkül, hogy megterhelné az ízületeket. A technikára fontos figyelni, a fejkitartott mellúszást például el lehet felejteni, mert nagyon megterheli a nyakat. 

Nyáron a strandon mindig lazábban viselkedünk, mint általában, aminek persze így is kell lennie, hiszen ez a nyaralás, a kikapcsolódás ideje. A sportolásnak azonban ebben az esetben is vannak szabályai, amiket fontos betartani. Ne menjünk a vízbe úszni például nagy evések, vagy fröccsözés után. A kiadós napozás után feltétlenül lassan mártózzunk meg a vízben, hiszen a testünk nagyon felhevült. Mindig csak annyira menjünk mélyre, amennyire biztos az úszótudásunk.

Az úszás a legjobb kalóriaégető sportForrás: AFP

Kihívások

A tavaszi-nyári szezon nagy kedvencei a különböző 30 napos kihívások. Ezek olyan, akár 10-15 perc alatt elvégezhető mozgásformák, amelyek azon izomcsoportokra összpontosítanak, amit kifejezetten erősíteni szeretnél. Nagy kedvenc például a guggolás kihívás, ami a combokat, a popsit, de ha igazán jól csinálod, a hasadat is erősíti. Ha 30 napon keresztül 50 guggolást megcsinálsz, máris sokat tettél a tónusos izomzatért. 

Technika
Az alapguggolásnál a vállszélességű terpesz az alappozíció, innen kiindulva kell a popsidat annyira leengedni, hogy a lábszár és a comb derékszöget zárjon be. Nagy Amarilla arra hívja fel a figyelmet, hogy guggolás közben erősen tartani kell a hasat, különben a mozgássor nagyon megterheli a derekat, illetve figyelni kell, hogy a térd ne kerüljön a boka vonala elé, mert ez a térdizületre van rossz hatással.
Szavazz még több nyári dilemmára gyűjtőoldalunkon!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK