Szén-monoxid-mérgezés az otthonodban - nyáron is veszélyben lehetsz!

Forrás: Thinkstock -
szén-monoxid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fűtési szezonban szinte naponta hallani szén-monoxid-mérgezéses esetekről, a köznyelvben csak „csendes gyilkosnak" nevezett gáz veszélyessége abban rejlik, hogy színtelen, szagtalan, és szervezetre gyakorolt hatásai  - rosszullét, szédülés, hányinger, fáradtság – pedig könnyen összetéveszthetők akár egy egyszerű megfázással is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy nem csak a téli hónapokban kell számolni a gyilkos gázzal!

A konyhai szag- és páraelszívó egyrészről igen hasznos berendezés, hiszen csökkenti a párásodást, megszünteti a kellemetlen szagokat, és segítségével még a penész kialakulásával is felveheted a harcot, másrészről viszont nem megfelelő használata komoly veszélyeket rejthet magában.

Forrás: Thinkstock

A halálos gáz

Szén-monoxid elsősorban olyan égés során keletkezik, mikor nincs elég oxigén-utánpótlás a tökéletes égéshez, például mikor egy zárt térben egyszerre működik egy kandalló, szén-, olaj- vagy fatüzelésű kályha és egy pára- vagy szagelszívó. Nyílt égésterű készülék és pára- vagy szagelszívó együttes használata során ugyanis megváltozhat a légáramlás, ami miatt a szén-monoxid a készülékből nem a kéményen keresztül távozik, hanem a páraelszívás miatt a légáramlat megfordul, és a készülék nyílt égésterén keresztül a szobába áramlik vissza.

Gyilkos grillszezon

Grillezni jó, grillezni egy életérzés! A szeszélyes júniusi időjárás azonban könnyen keresztülhúzhatja a grillezők szándékait egy-egy kiadós zuhéval. Jól vésd az eszedbe, hogy ilyen esetben a kinti grillezést még véletlenül se akard a garázsba telepíteni! A faszenes grilleken ugyanis nincs égéstermék-elvezetés, így a kedélyesnek indult hétvégi összeröffenésnek szinte biztosan szén-monoxid mérgezés lenne a vége!

Hogy lehet ezt elképzelni a gyakorlatban? Sajnos nem egy tragikusan végződő történet kapcsolódik a szag- vagy páraelszívók felelőtlen használatához. Néhány éve Isaszegen halt meg egy férfi, aki zuhanyzáskor bekapcsolta a páramentesítőt, ami - nyitott ablak híján - a kéményből szívta el a levegőt, ahonnan viszont égéstermék áramlott vissza. Egy másik eset során pedig a konyhai szagelszívó okozta a bajt, ami szintén a kéményből szívta vissza az égéstermékeket. A szén-monoxid pedig ezekben az esetekben is alattomosan támadt: bármiféle füstszag nélkül, csendesen érkezett, és kezdetben csupán enyhe tüneteket produkált.

Így előzd meg a bajt!

Ügyelj arra, hogy a nyílt tüzelőberendezés helyisége megfelelő szellőzést kapjon, és ha közben pára- vagy szagelszívó berendezés is működik, mindenképpen nyiss ablakot! Mivel ezekben a készülékekben még nincs visszaáramlás-érzékelő szerkezet, és az elektronika miatt ez utólag nem is pótolható, érdemes szén-monoxid-érzékelőt vásárolnod, amelyet 1-2 méterre a falikazántól érdemes a falra szerelni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.