A magyar, az osztrák, esetleg az amerikai? Szavazd meg a világ legszebb parlamentjét!

építészet parlament politika Országház épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tedd félre az elfogultságodat, nézd végig a képeket, és döntsd el, szerinted melyik a legszebb parlament a világon! 

Országház – Magyarország

Valószínűleg senkit nem lep meg, hogy az ötös listánkban a gyönyörű magyar parlament is helyet kapott – és egyáltalán nem csak azért, mert elfogultak lennék. Az Országházat a nemzetközi lapok is szinte mindig megemlítik, ha a világ legszebb parlamentjeiről van szó. Az Országház megépítésére az Országgyűlés 1881-ben tervpályázatot hirdetett, amelyet végül Steindl Imre nyert meg. Steindl megvalósult terve a historizáló eklektika jegyében született: barokk alaprajzú, barokk tömeghatású épület, részleteiben pedig neogótikus stílusú. Az épületnek 27 kapuja van, 29 lépcsőháza, és 13 személy- és teherlift működik benne.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Capitolium – Egyesült Államok

A Capitolium a szövetségi kormányzat törvényhozásának, az Egyesült Államok kongresszusának a székhelye. Washingtonban található, a Capitolium-dombon, a National Mall nevű nagy park keleti végén. William Thornton tervezte, és 1793-ban kezdték építeni neoklasszikus stílusban. A Kongresszus először 1800. november 17-én ülésezett itt, az építkezés azonban még ezután is folytatódott. 1909-ben a Capitoliumnak még saját földalatti vasutat is építettek, amely az épületet a környező kormányzati épületekkel köti össze, és korszerűsítve a mai napig használják.

Forrás: Dreamstime

Osztrák parlament, Bécs

Theophil Hansen báró tervezte, és 1873–1883 között, görög klasszicista stílusban épült. Az épületben több mint 100 szoba és terem található, előtte Pallas Athéné kútja áll, és egy 5 méter magas Pallas Athéné-szobor. Két oldalán a Szövetségi Gyűlés ülésterme és a Szövetségi Tanács ülésterme található.

Forrás: Dreamstime

Westminster-palota – Egyesült Királyság

A Westminster-palota az Egyesült Királyság parlamentjének épülete, ahol a parlament két háza, a Lordok Háza és a Képviselőház tartja üléseit. Az épület Londonban, a Temze északi partján található. A jelenlegi épület egy újjáépítés és átépítés eredménye, amely Charles Barry és Augustin W.N.Pugin tervei alapján zajlott 1840 és 1870 között.

Forrás: Dreamstime

Parlament – India

Az indiai parlament Újdelhiben található, és Sir Edwin Lutyens és Sir Herbert Baker építészek tervezték. Az egyedülálló palota hat éven keresztül készült. Az épület 170 méter átmérőjű, és 12 kapuja van, területe közel hat hektár. Az egész építményt díszes homokkő falak és kovácsoltvas kapuk veszik körül.

Forrás: AFP

Szerinted melyik a legszebb épület? Szavazz!

Melyik a legszebb parlament a világon?

Egy lakatlan sziget megrendítő történetehttp://www.life.hu/otthon/20160808-malaga-sziget-maine-allamban-es-az-elhagyott-szellemvaros.htmlAz Egyesült Államokbeli Maine tagállam területén található 16 hektáros kis sziget az amerikai polgárháború alatt népesedett be, 1911-ig pedig egy aprócska multikulti közösség élt rajta. Mára a sziget teljesen lakatlanná vált. OtthonOrigoEgyedülálló ingatlanok a világ körül - Te is beköltözhetsz!http://www.life.hu/otthon/20160808-a-legfelkapottabb-es-legkulonlegesebb-airbnb-szallasok.htmlLassan közeleg a nyár vége, és te még csak most tervezgeted a vakációd? Segítünk! Az alábbiakban összeválogattunk öt olyan nem mindennapi AirBnB-otthont, amelyben megszállva garantáltan felejthetetlen élményekkel térsz majd haza. Otthon--Lehet itt élni? - Elképesztően keskeny lakóházak a nagyvilágból http://www.life.hu/otthon/20160809-hihetetlenul-vekony-hazak-szerte-a-vilagon.htmlAhogy a nagyvárosok egyre zsúfoltabbak lesznek, az emberek szépen lassan egyre kisebb, szűkebb otthonokba kényszerülnek. Az aprócska lakásokkal kapcsolatban sokakban ellenérzések vannak, a következő elképesztően keskeny házakat látva viszont garantáltan mindenkinek leesik majd az álla. Otthon--Asztma, fertőzések, álmatlanság - Így károsítja hálószobád az egészségedethttp://www.life.hu/otthon/20160727-igy-karositja-egeszsegedet-a-haloszobad.htmlMost már kezdjük úgy érezni, hogy otthonunk kedvenc helyisége, a szoba, ahol a mindennapos mókuskerék után békésen álomra hajthatjuk a fejünket, az imádott hálószobánk valójában a pokol legmélyebb bugyra. Nem elég, hogy minden este milliónyi cifrábbnál cifrább mikroorganizmus éli boldog mindennapjait az ágyunkban, hálószobánk még az egészségünk ellen is hadviselést folytat. Otthon--Elhagyatott helyek, szellemvárosok a filmvásznonhttp://www.life.hu/otthon/20160719-hires-filmek-elhagyatott-forgatasi-helyszinei.htmlAz elhagyott szellemvárosokért nem csak a turisták, a filmrendezők is odavannak. Jó néhány kísérteties hely köszönt már vissza a fimvászonról, a következőkben ezekből válogattunk. OtthonAFPEnnyi pénz a világon nincs - Íme, 2016 legdrágább otthonai http://www.life.hu/otthon/20160722-a-vilag-legertekesebb-ingatlanjai-2016-ban.htmlMindig arról fantáziáltál, hogy egyszer te leszel az a szerencsés, aki elviszi a lottóötöst? Álmaidban már százszor elképzelted, mi mindenre költenéd azt a temérdek pénzt? Nos, szívből szurkolunk, hogy összejöjjön egyszer a nagy álom, ám el is kell kicsit keserítenünk. Az ötös lottó valaha volt legnagyobb nyereménye is kevés lenne az alábbi otthonok megvásárlásához. Jöjjenek a világ legdrágább lakóházai. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.