Nézd meg, hol élnek a világ vezető politikusai!

Forrás: AFP -
luxus Theresa May otthon Donald Trump politikus Erdogan Hollande
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas terek, pompa és csillogás – a világ befolyásos politikusai szebbnél szebb palotákban élik mindennapjaikat. Az alábbiakban öt grandiózus épületet mutatunk be.

Nagy-Britannia

A Downing Street London belvárosának Whitehall elnevezésű részén található, a 10. számú ház pedig már 1735 óta a mindenkori brit miniszterelnök rezidenciája. A miniszterelnök, azaz jelenleg Theresa May magánlakása az épület harmadik emeletén található, a lakáshoz tartozó konyha pedig az alagsorban. Érdekesség, hogy a miniszterelnök az otthonát általában egy macskával is megosztja, aki a miniszterelnökségi főegerész címet viseli. Sokakat érdekelt tavaly a kérdés, hogy David Cameron a lemondása után vajon magával viszi-e majd lakótársát, Larry macskát is. Mint azóta kiderült, a cicus maradt, ugyanis a főegerészek nem a miniszterelnökhöz tartoznak, hanem hivatalosan a parlamentnek jelentenek.

Larry, a főegerész a Downing Street 10. előtt Forrás: AFP/Leon Neal

Törökország

Néhány éve nagy vihart kavart Törökországban, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök a főváros, Ankara külterületén egy gigantikus épületet építtetett elnöki palota gyanánt. Az ingatlant eredetileg miniszterelnöki palotának szánta, ám mivel közben ő lett az államfő, elnöki palotává nyilvánították. Az ezerszobás, 350 millió dollárból felhúzott palota nagyobb, mint a washingtoni Fehér Ház, a moszkvai Kreml vagy a londoni Buckingham-palota. Egyébként Erdogan az első török államfő, aki nem a belvárosi Cankaya-palotát használja.

A török elnöki palota Forrás: AFP/Adem Altan

Franciaország

Az 1722-ben épült, párizsi Elysée-palota az 1840-es évektől szolgál a mindenkori francia elnök rezidenciájául, jelenleg François Hollande lakik a grandiózus épületben. A palotát még Armand-Claude Mollet építette Évreux grófja számára.

Az Elysée-palota a francia elnök rezidenciája Forrás: AFP

Egyesült Államok

A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye és munkahelye Washingtonban. Az épületet 1800-ban adták át, miután az építkezés meglehetősen hosszúra nyúlt, nyolc évig tartott. Felépítése mai áron kb. 2,4 millió dollárba került. Az elnök és családja a Fehér Ház legfelső két emeletén lakik. Az épületnek 147 ablaka, 412 ajtaja van, helyet kapott benne 28 kandalló, 8 lépcső és 3 lift is. Egy korábbi cikkünkben további titkokat és érdekességeket is elárultunk a Fehér Házról, itt pedig azt is elolvashatod, hogyan alakíthatja majd saját ízlésére új otthonát a jelenlegi elnök, Donald Trump.

A Fehér Ház az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnökének hivatalos lakóhelye Forrás: Dreamstime

India

A Rastrapati Bhavan nevű palota Újdelhiben található, és India elnökének, Pranab Mukherdzsinek a lakhelyéül szolgál. Az épület a versailles-i palotánál is nagyobb, 340 szoba található benne, és építéséhez 700 millió téglát használtak fel.

Rashtrapati Bhavan a versailles-i palotánál is nagyobb Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.