A babaszoba kialakítása - Színek, minták

színek babaszoba gyerekszoba csecsemő újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az új jövevény szobájának kialakítása gyönyörű feladat. Belecsempészheted a várakozás örömét, és egy teljesen új világ nyílik meg számodra. Előző írásunkban a babaágyakkal foglalkoztunk, most a színek és minták sokrétűségével fogunk megismertetni. Mi illik, és mi nem? Miként lehet unisex vagy épp nemorientált egy kisbaba szobája? Többek közt ezekre a kérdésekre is választ kapsz.

Egy babaszobában fontos, hogy neked is jusson elég hely. Itt fogod pelenkázni, szoptatni, álomba ringatni. Így ez még a kettőtök birodalma. Ne válassz tehát tőled idegen színeket és formákat.

A minták tekintetében még inkább a kiegészítők kerüljenek a fókuszba. A babák imádják az erős kontrasztokat, a fekete-fehér mintás puhakönyveket például már egész kis koruktól szeretik nézegetni. Látásuk még pár hónapos korukig homályos – születésükkor kb. 20-30 centiméterig látnak élesen -, ez a hetek múlásával egyre tisztábbá válik. A semleges színű falra tehetsz bordűrt, ez egyrészt feldobja a falat, másrészt nem válik tőle túl impulzívvá, így a babát nem éri majd túl sok passzív inger.

Forrás: Press Loft

Kislány lesz!

A lányos szobáról először mindenkinek a rózsaszín falak és kiegészítők jutnak eszébe. Manapság azonban egyre ritkább, hogy a falat erőteljes színűre festik a szülők. A fehér egy letisztult és gyönyörű szín, amely a babaszoba többi tartozékával kedved szerint alakítható. Hosszú távon remek variálhatóságot tesz lehetővé. A rózsaszínt sem érdemes túlzásba vinni, hiszen úgy inkább fog a szoba egy cukorkagyárra hasonlítani, mint egy nyugodt és kellemes térre. Kombináld a rózsaszín halványabb, pasztelles árnyalatait például világosszürkével, erőteljességétől megfosztott sárgával, gyönyörű összképet fogsz így kapni. Ám el is rugaszkodhatsz a megszokottól, és választhatod alapszínnek a melegebb lilát, mályvát, tengerzöldet is.

Forrás: Press Loft

Kisfiú lesz!

Az általános fiús szín a kék. Egy erős, mély árnyalat azonban nem illik egy babaszobába. A fal színének egy pasztelles változatát válaszd, sőt játszhatsz is; csak az egyik falat kend le vele, a többi maradjon semleges. A kiegészítőkben is visszaköszönhet az adott szín, természetesen csak módjával. Bátran kísérletezhetsz a zöld színnel is, de a barna és szürke árnyalatai is remekül mutatnak egy kisfiúszobában.

Forrás: Press Loft

Lépj ki a konvenciókból!

Ha semleges színű bútorokat vettél, úgy érdemes a falat kissé megbolondítani, például egy falmatricával vagy apró, elszórt pöttyös tapétával, netán választhatod a „felezős" módszert. A fal fele, kétharmada ebben az esetben leggyakrabban fehér, a többi része pedig a gyerekszoba alapszíne.

Hódítanak a hófehér babaszobák, amelyekbe a kiegészítők fekete-fehér mintásak, vagy épp natúr színűek. Ez nagyon letisztult hatást kelt, és igen nyugtatóan hat mind a babára, mind a fáradt szülőkre. Nem mellesleg unisex, így akár már a kicsi nemének ismerete előtt is belekezdhetsz a kialakításába.

A semlegesség mellett, vigyél egy-két erőteljesebb színű kiegészítőt a kicsi szobájába. Ettől az összkép még finom és káoszmentes marad, ám a minimális impulzivitást biztosítod.

Forrás: Press Loft

Ezeket sose használd!

Kerüld a túl sok szín kavalkádját, az erős piros színt, mivel ezek túl sok ingert, túl erős rezgést jelentenek még egy kisbaba számára. Továbbá érdemes elkerülni a túl sötét színeket is, valamint a tarka-barka tapétákat.

1. Díszpárna - IKEA 2990 Ft 2. Sötétben világító csillagok - Fasza cuccok 490 Ft 3. Díszpárnahuzat - IKEA 1490 Ft 4. Gyapjúrostos tapéta - OBI 4990 Ft 5. Ülőzsák - KIKA 29 900 Ft Forrás: Life.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.