Támadnak a poloskák – Így űzd ki őket a lakásból!

tippek otthon poloska rovarirtás ötletek lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Támadnak a poloskák! Igen, ismét megjelentek ezek a zöld és barna rémek, akik túl hangosak és túl nagyok ahhoz, hogy elnézőek legyünk velük szemben. Tavaly rengeteget szenvedtünk a poloskáktól, ezért minden létező riasztó és irtó módszert kipróbáltam. Így, most első kézből tudhatod meg, hogy melyik, miként válik be a valóságban.

Egyszerűen megfizethetetlen volt, amikor a gyerekek sikítva hívtak be éjjel a szobájukba. Hallották, ahogy zümmög egy poloska, és addig nem voltak hajlandók visszafeküdni, amíg apa a hős, el nem kapja. Csakhogy apánál eltelt jó pár perc, mire alvajáróból Rambo üzemmódba kapcsolt. Nagy nehezen aztán megtalálta a poloskát, közben mi összebújva figyeltük a vadászatot. Többet ilyet nem akarok!

Így (ne) szabadulj meg a poloskáktól!

Ecetes vízzel fújd körbe az ablakokat és ajtókat

Az ecetnek irtózatosan szúrós szaga van, képzeld el, hogy a lakás minden pontján érzed. Az gondolhatnád, hogy ezt a poloskák sem kedvelik, de ekkor bizony nagyon tévedsz. Őket ez cseppet sem akadályozza meg abban, hogy berepüljenek, és eléldegéljenek a lakásodban. Veled ellentétben. Elméletileg az ecet szaga egy idő után szertefoszlik, de én nem ezt tapasztaltam. Konkrétan tonnányi füstölő áldozta fel életét, hogy egyáltalán meg lehessen maradni az ecetes poloskariasztós hadműveletem után.

Az ecetes vízzel körbefújt ablakok nem akadályozzák meg a poloskák házba jutását Forrás: Shutterstock

Nyomd össze

Egyrészt undorító az a hang, ahogy a kitinpáncéljuk összeroppan, ráadásul jó nagy foltot is hagynak maguk után, de ez lenne a legkevesebb. Ilyenkor ugyanis elengedik magukat, és nyomukban hihetetlen büdös lesz. Macerás és gusztustalan.

Küzdj porszívóval

Gyors, hatékony megoldásnak tűnhet, hogy pikk-pakk felszippantsd a zöld és barna kis szörnyeket, főleg, ha a tavaszi nagytakarítás révén rábukkansz a téli búvóhelyükre, ahol több tucat is heverészhet. De kérlek, ne tedd! Azzal a lendülettel, hogy bekerülnek a porzsákba, bepánikolnak – amit őszintén meg is lehet érteni –, és olyan mérhetetlen bűzt varázsolnak másodperceken belül, hogy az életbe nem fogod tudni használni utána a porszívódat.

A poloskák a porzsákba kerülve bepánikolnak, és mérhetetlen bűzt varázsolnak másodperceken belül Forrás: Shutterstock

Fogd be és dobd a vécébe

Első lépésként, a poloska vegzálása nélkül be kell gyűjtened: papír zsebkendővel, pohárral, az igazán kemények kézzel. Miután ezzel végeztél, egy határozott mozdulattal hajítsd be a vécébe és húzd le. Tapasztalni fogod, hogy vizet érve, egyfajta mutáns csiborrá változnak, és kiváló úszókká válnak. Próbálj vécépapírt rájuk dobni, az talán lehúzza őket a mélybe. De nálunk még így is volt, hogy kimászott egy-kettő a vécéből.

Rovarirtó

Figyelj, mert nem mindegyik hatásos poloska ellen. Sőt, ezeket zárt térben – lakásban - nem is ajánlott használni. De van az a pont, amikor kiküldöd a gyerekeket a szobából, magadra zárod az ajtót, és vadászni indulsz. Követed azt az élesen tompa zümmögést, sasként pásztázod a terepet mozgás után kutatva. Majd, amikor sikerül bemérned a prédát, fújsz. Ilyenkor nem gatyázol, ráküldöd a flakon felét. De a poloska vígan mászik tovább! Amikor ezt átéltem, komolyan elkezdtem aggódni, hogy egy zombirovarral kell ezentúl együtt élnünk.

Előfordul, hogy a poloskára a rovarirtó sem hat Forrás: Shutterstock

Zárj le mindent hermetikusan

Első lépésként derítsd fel az összes lehetséges rejtekhelyüket a lakáson belül, és lakoltasd ki őket. Ezután cserélj nyílászárókat, ne maradjon egyetlen egy apró rés sem. Utolsó lépésként szereltess fel szúnyoghálókat mindenhová – az erkély-, teraszajtóra nem elég a lebegő, mágnescsíkkal záródó háló, mert alatta simán bekommandóznak. Nem árt, ha körbejárod a házat, gyakran a kamrában van egy apró kis szellőző, azt is hálózd be. Lényegében ez az egyetlen módja, hogy biztosan megszabadulj a poloskáktól a közvetlen életteredben. A kert sajnos el fog esni, ez ellen sokat nem tehetsz. Mivel a madarak java része is épp úgy undorodik tőlük, mint te, beidomított varjakkal sem fogsz sokra menni.

4+1 ország, ahol ingyen juthatsz lakáshozhttp://www.life.hu/otthon/20180420-orszagok-varosok-ahol-ingyen-kapsz-lakast.htmlJoggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mi vezetett ezen városok, országok csökkenő lakosságához, elnéptelenedő ingatlanaihoz. Hiszen nem titok, hogy emiatt adják ingyen a lakhatást. Kevés a munkalehetőség, mindentől elzárt, magas a bűnözés? Ha az okokat nem is mindig tűntetik fel, az ingyen lakásért cserébe elvártakból könnyen rá lehet jönni a céljukra. Van egy mondás: ami ingyen van, az kerül a legtöbbe. Olvass tovább és döntsd el Te, hogy van-e benne igazság. OtthonOrigoKertrendezési tippek - Válassz kerítéstakarót, belátásgátlóthttp://www.life.hu/otthon/20180413-kertrendezesi-tippek-otletek-valassz-kerites-takarot-belatasgatlot.htmlEgy szép kerítés nem csupán a kert, de az egész ház éke is lehet. Ámbár nem mindenkinek van elég ideje, pénze, vagy épp kedve egy komolyabb kerítés építésére, a szomszédokat és az utca népét ugyanakkor a legtöbben szeretnénk kizárni. Mit tehet ilyenkor az ember? Kerítéstakarót, átlátásgátlót vesz. OtthonOrigo„Eladó tükör” – Elrettentő példák arra, hogy miként ne hirdesd meg: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180405-elado-tukor-elrettento-peldak-arra-hogy-mikent-ne-hirdesd-meg-fotok.htmlA tükör előtti szelfik nem különösebben érdekesek, de mi a helyzet akkor, ha csak a tükröt akarjuk lefotózni? Az eladni kívánt portékáról, ugyebár kellene egy szuper képet lőni, de a tükröződő felület a legtöbb emberen kifog. A Bright Side gyűjteményéből válogattunk, melyeken erre a kemény problémára zseniálisabbnál zseniálisabb megvalósításokat láthatunk. OtthonOrigoFilléres és gyors lakásfelújítási tippek – A csodálatos öntapadós tapétahttp://www.life.hu/otthon/20180404-filleres-es-gyors-lakasfelujitasi-tippek-ontapados-tapeta.htmlMíg régen alig pár fajtát lehetett csupán kapni, és azok mintája is elcsépelt, unalmas és kimondottan „gagyi” volt, ma már közel végtelen anyagú és mintájú öntapadós tapéta közül választhatsz. OtthonOrigoIlyen illat kell, hogy belengje az otthonod a csillagjegyed szerinthttp://www.life.hu/otthon/20180305-ilyen-illat-kell-hogy-belengje-az-otthonod-a-csillagjegyed-horoszkopod-szerint.htmlA legtöbbünkre az illatok erőteljes hatással vannak. Sok esetben egy-egy illat képes visszarepíteni minket emlékeinkbe, megidézni egy eseményt, benyomást. A személyes illatunk megtalálása, ismerete nem csupán a parfümünk kiválasztásakor lehet fontos. A lakásunkat átjáró illat nem csak minket határoz meg, de annak az időnek a minőségét is, melyet otthonunkban töltünk. OtthonOrigoElhagyatott helyek – Egy kísérteties és romos városrészhttp://www.life.hu/otthon/20180330-elhagyatott-helyek-detroit-melletti-romos-varosresz.htmlA romos épületekről a múlt jut elsőként az eszünkbe. Ám a most következő házak, a szomorú jövőt hozzák közelebb. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.