4 lépés, és végleg megszabadulhatsz a lakásban ólálkodó csótányoktól

csótány csótányok otthon rovarirtás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Este kimész a konyhába, felkattintod a villanyt, és mintha csak riadót fújtak volna, a nem is olyan apró, gusztustalan bogarak villámsebességgel iszkolnak menedéket keresni. Igen, a csótányok nem ismernek kegyelmet: befészkelik magukat a legapróbb résekbe is, ott mászkálnak a tányérok és poharak között, a konyhapulton, sőt, még a hűtő meggyengült tömítésében is vígan jönnek-mennek. Mit tehetsz ellenük? Mutatjuk!

A csótány az egyik legszívósabb állat, ezt pedig a legtöbbünk életében legalább egyszer meg is tapasztalta. Csúnya előítélet azt gondolni, hogy csak a koszos lakásokba költöznek be, lehetsz akármennyire pedáns, ha egy csótány utat talál az otthonodba, megkezdődik a harc.

Nyolclábú lakótársak – Ezekkel a pókokkal élünk együtt a lakásban

Hazánkban mintegy 800 pókfaj él, de ebből csupán 10–12 az, amivel a lakásban is összefuthatsz. Nem kell tőlük félned, mivel csípésük nem veszélyes az emberre. Persze, nem tagadjuk, hogy egy-egy ilyen kis nyolclábú felbukkanása nem okozhat riadalmat, de mint korábban már írtuk, talán jobb, ha megtanulsz velük együtt élni. Olvasd tovább!

Így vess véget a csótányok hatalmának!

1. Amennyiben egyet is meglátsz, helyezz ki csótánycsapdát estére. Reggelre, a benne megragadt rovarok számából könnyedén fel tudod mérni, hogy mekkora is a baj.

2. A csótányok a legtöbb esetben a vizesblokk felől törnek be, és legtöbbször a falak mentén közlekednek. Így érdemes ezeket a részeket rovarirtóval megszórni. Amennyiben kisgyerek vagy háziállat van a lakásban, ezt fokozott elővigyázatossággal és körültekintéssel tedd.

A csótányok a legtöbb esetben a vizesblokk felől törnek be, így érdemes ezeket a részeket rovarirtóval megszórni Forrás: Shutterstock

3. Amennyiben társasházban laksz – márpedig a csótányok ezeket a helyeket kedvelik a leginkább –, nem lesz egyszerű dolgod a végleges kiirtással. Hiába pusztítod el az összes kis éjszakai rovart magadnál, ha a környéken marad belőle pár, biztos számíthatsz egy újabb rohamra. A lakóközösség együttműködése nélkül sajnos szélmalomharcot tudsz csupán vívni.

4. Hívj szakembert, aki felkutatja a fészket és „tövestül tépi ki a gazt". Egy többlakásos ház esetében elsőként a közös képviselővel kell felvenned a kapcsolatot, és vele együtt kell rávenned az összes lakót, hogy engedjenek szabad utat a rovarirtónak.

Kitartás!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.