Az 5 kedvenc tavaszváró virágunk: dobd fel velük az otthonodat

tavasz otthon vissza a természethez lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor a nappali hőmérséklet 10 fok fölé kúszik, és megjelennek az első, arcunkat és szívünket is melengető napsugarak, akkor bizony visszavonhatatlanul úton van felénk a tavasz. Ünnepeljük ezt a csodálatos időszakot, és öltöztessük otthonunkat is virágosba!
  • Nárcisz

Több mint tízezer fajtája létezik, hazánkban azonban leginkább a sárga nárcisz az elterjedt, amit februártól hagymás és vágott változatban is lehet kapni. Gyönyörű virágai csokorként fantasztikus illatot ontanak.

A nárcisznak több mint tízezer fajtája létezik Forrás: Shutterstock

Tipp

A nárciszok szerelmeseinek óriási élmény lehet nárciszmezőt látni. Erdélyben például a Babócsai Basa-kertben, Szlovéniában a Golica hegyen található nagy kiterjedésű, csodaszép fehér nárciszokkal borított mező.
  • Tulipán

Illatával ugyan nem kérkedhet, mégis belopta magát a szívünkbe a tulipán. Egyszerű, mégis csodaszép, nemes virág. Nagy része Közép-Ázsiában őshonos, de Európában is vannak őshonos fajták, a Kárpát-medencében négy faj él vadon. A törökök tenyésztették ki a tulipán legszebb példányait I. Szulejmán császár uralkodása idejében.

A tulipán egyszerű, mégis csodaszép, nemes virág Forrás: Shutterstock

Tulipánőrület

A tulipán imádata szinte végigsöpört Európán. 1629-ben az európai botanikusok már körülbelül 1000 fajtáját jegyezték fel, és egyes tulipánhagymák valóságos vagyonokat értek. Egyetlen ritka alakú és különleges színű tulipán hagymájáért – mai pénzben számítva – akár hatszázezer forintot is megadtak. A „tulipánőrület" időszaka 1633–1637; ennek végén a spekulációs piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, és nagyon sok család elveszítette erre alapozott vagyonát. Magyarországon is a 16. század vége óta termesztik. Mára mintegy 3–4000 különböző termetű és virágú faját nemesítették ki. (Wikipédia)
  • Jácint

Vágott formában ritkábban, inkább hagymásan kapható, illata elképesztően gazdag. Egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálja. A dísznövény a kerti jácintból származik. A tulipánhoz hasonlóan a jácint is nagyon kedvelt volt már korábban is, az 1700-as évektől rendkívül népszerű lett.

A jácint egyes kultúrákban az újjászületést szimbolizálja Forrás: Shutterstock
  • Krókusz

Nemcsak a kertben mutat pompásan az alacsony növésű krókusz, otthonunknak is dísze lehet. Virágainak színe rendkívül változatos, lehet fehér, kék, lila, bíborvörös és sárga, de többszínű változatait is ismerjük. Tényleg nagyon bájos kis virágról van szó, amiből érdemes több hagymát is elültetni egy tálba. Ha a földre raksz egy mohatakarót, máris kaptál egy egyszerű, de nagyszerű asztali kompozíciót.

A krókusz színe rendkívül változatos, lehet fehér, kék, lila, bíborvörös és sárga Forrás: Shutterstock

Jó tudni!

A hagymás nárciszt, tulipánt, jácintot és krókuszt elvirágzás után sem érdemes kidobni. A virágot vágd le, a leveleit pedig hagyd leszáradni. Ezután emeld ki a hagymát a földből, és száraz, sötét, hűvös helyen hagyd pihenni őszig. Ekkor kiültetheted a kertbe, ahol már évelőként évről évre virágot bont majd neked.
  • Aranyvessző

A kora tavaszi kirándulások alkalmával megpillantott, még szinte kopasz aranyvessző vagy aranyfa elnevezésű bokorról le lehet vágni egy-egy kisebb ágat, otthon pedig vízbe tenni. Így is ki fognak pattanni gyönyörű sárga virágai.

Az aranyfáról levágott kisebb ágak gyönyörű sárga virágot hoznak Forrás: Shutterstock

Melyik a kedvenc tavaszi virágod?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.