Így vedd fel a harcot a repedezett sarkak ellen

sarok lábfej magazin repedezett bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legtöbb nőnek hatalmas kihívást jelent a lábfejek ápolása, karbantartása, ez különösen igaz a sarkak és a talp területére, amelyek a hétköznapokban több próbatétel elé vannak állítva. Sokan a hideg hónapokban nem fordítanak akkora figyelmet a lábak, különösen a sarkak ápolására, többnyire a nyári hónapokban, amikor több lehetőség nyílik azokat megvillantani, törődnek vele igazán. Pedig igazán megérdemelnék az egész éves odafigyelést és ápolást.

Nyáron elengedhetetlen feladat a lábfejek és a sarkak megfelelő hidratálása, ápolása, hiszen a legtöbb alkalommal a nyitott lábbeliknek köszönhetően közszemlére tárjuk őket és mivel sokak számára fontos mások véleménye, megítélése, nem utolsósorban esztétikailag sem elhanyagolandó kérdés, így szakítunk arra időt, hogy megszabaduljunk a nem kívánt bőrkeményedésektől, repedésektől. Azonban nem árt ezt az ápolást az év többi hónapjára is kiterjeszteni.

A bőrkeményedések, a kirepedezett sarkak elsősorban a hidratálás hiánya miatt alakulnak ki, de okozhatja ezt túlsúly, nem megfelelő kozmetikumok használata, hosszabb ideig tartó állás vagy nem megfelelő lábbeli viselése is.

A bőrkeményedések, a kirepedezett sarkak okozója lehet a nem megfelelő lábbeli viselése is Forrás: Shutterstock

Számos praktika, módszer létezik azonban, amit segíthet, hogy a puha és hidratált legyen a lábfejünk akár az év minden napján.

Amit mindenképpen iktassunk be a mindennapjainkba az a lábfejek természetes anyagokkal való hidratálása. A lábfejeket érdemes este, zuhanyzás után bekenni, mikor tudjuk, hogy már biztosan nem fogjuk elhagyni az otthonunkat.

Kókuszolaj vagy szőlőmagolaj lehet a legjobb választás, ami nyugtató hatásuk mellett segíti a repedezett sarkak gyógyulását, valamint gyógyító, fertőzések és gombásodás elleni hatásai is vannak.

A legjobb, ha a lábfejünket, különös tekintettel a sarkakra jó vastagon bekenjünk és egy vastag zoknit húzunk rá és egész éjszaka hagyjuk beszívódni. Másnapra garantáltan puha és kellemes tapintású lábakkal ébredünk.

A hidratáláson felül érdemes kéthetente egyszer megszabadulni a felesleges bőrrétegtől. Az első és legfontosabb lépés a száraz, elhalt hámsejtek eltávolítása. Ezt a legegyszerűbben radírozással tudjuk elérni. A könnyebbség érdekében érdemes ezelőtt langyos vízben néhány percig áztatni a lábakat, hogy a bőr kellőképpen fellazuljon. A radírozást lehetőleg habkővel végezzük el, ezt követően pedig jöhet a már említett hidratálás.

Az első és legfontosabb lépés a száraz, elhalt hámsejtek eltávolítása Forrás: Shutterstock

Alkalomadtán érdemes a lábfejünket pakolással is kényeztetni. A legtöbb drogériában kaphatóak külön lábra kifejlesztett pakolások, úgynevezett lábzsákok, de akár otthon magunknak is készíthetünk.

A citromlé nagyon sokoldalúan felhasználható az otthonunkban, így a lábápolás terén is kiváló megoldás lehet.

Keverjünk össze egy-egy evőkanál citromlevet és olívaolajat öt evőkanál durva szemcséjű sóval, majd a kapott masszával alaposan dörzsöljük át a sarkakat, majd bő vízzel öblítsük le őket.

Ha rendszeresen ápoljuk lábfejünket, sarkainkat egyre kevesebb alkalommal fogunk kellemetlen érdességgel, repedezett részekkel találkozni a talpunkon és bármikor félelem nélkül lehetünk lábbeli nélkül szabadon, anélkül, hogy aggódnunk kellene a kínos tekintetek miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.