Nem biztos, hogy a hajápolási rutinod rossz, ha lassan nő a hajad

hosszú barna haj
Shutterstock -
frizura hajápolás haj stressz táplálkozás
Ha azt tapasztalod, hogy nem elég gyorsan nő a hajadat, először biztosan különféle samponokat, szérumokat és pakolásokat vetsz be segítségül. Sok esetben ezek tényleg nagyon hatásosak, de van, hogy máshol van a hiba.

Ha valami nem stimmel a hajunkkal, hullik vagy nem nő elég gyorsan, hajápolási termékek ezrei közül választhatunk. Sok közülük be is váltja a hozzá fűzött reményket, ám a szakemberek szerint nem elég kívülről ápolni a hajunkat, az életmódunk megváltoztatása is szükséges ahhoz, hogy gyönyörűek legyenek a tincseink. Íme, a két legfontosabb, amit megtehetsz, hogy gyorsabban nőjön  a hajad. 

Állíts össze egészséges, kiegyensúlyozott étrendet!

„Bár a hajunkra úgy gondolunk, hogy csupán esztétikai funkciója van, de ennél sokkal több. Állapota tükrözi az egészségi állapotunkat” – magyarázza Anabel Kingsley bőrgyógyász, hajszakértő. 

A szőrsejtek a test második leggyorsabban osztódó sejtjei közé tartoznak, így a haj nagyon igényes szövet. Érzékenyen reagál a vitamin- és ásványianyag-hiányra, de az is meglátszik rajta, ha elégtelenül táplálkozunk. 

Dr. Kingsley azt javasolja, hogy legalább tenyérnyi fehérjét együnk minden étkezéskor és minden alkalommal egy adag összetett szénhidrátot, zöldséget, gyümölcsöt is adjunk hozzá.  Kiemelte, hogy fontosak a vasban gazdag ételek, a B12-vitamint tartalmazó élelmiszerek és a cinket – idézi az Elle

egészséges táplálkozás, hal
Egészséges táplálkozással sokat tehetünk a szép hajért.
Forrás: Shutterstock/Natalia Lisovskaya

Kezeljd stresszszintedet!

„A magas stresszszint hormonális problémákat okozhat, ami fejbőr- és hajhagymagyulladáshoz vezethet, ami hatással lehet a hajnövekedésre” – nyilatkozta a szakember. „Ha stresszes vagy, előfordulhat, hogy nem kielégítő a táplálkozásod, vagy ha az, a tápanyagok a csökkent ösztrogén- és magas kortizolszint miatt nem épülnek be, ami a hajadon is nyomot hagy" - tette hozzá. 

A stressz mindennapjaink részét képezi. Aggódunk az egészségünk miatt, stresszelünk a vizsgák, a munkahelyi feladatok miatt, és sokszor egészen apró dolgok miatt is. A helyzet nem egyszerű, a megoldása pedig még kevésbé, de itt van néhány ötlet, ami segíthet a nehezebb napok átvészelésében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.