Dobó Kata: "Ilyet csak a legrosszabb anyák követnek el"

Dobó Kata anya sztár gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán azért, mert oly régóta várt arra, hogy édesanya lehessen, Dobó Kata nem tudja lazán kezelni az anyaságot. A színésznő blogjában maga vallotta be, hogy bizony olykor teljesen apró dolgokat katasztrófaként él meg és rossz anyának tartja magát.

Dobó Kata rettenetesen félti kislányát, Szofit. A színésznő saját bevallása szerint is gyakran túlzásba viszi az aggódást, és a feszültség bizony csak rövid időre száll ki belőle.

"A legnagyobb tragédiaként éltem meg, amikor először mentünk étterembe egy kis sétával egybekötött laza vasárnapi program gyanánt. Csak amikor pakoltuk ki az autóból a babakocsit, vettem észre, hogy bizony a szépen összekészített pelenkázótáskát otthon hagytam. Gyönyörű baleset. Kivert a víz, mert sem textilpelenka az etetéshez, sem rendes pelenka, sem popsikrém, sem váltóruha nem volt nálam. Én egész egyszerűen azt gondoltam, hogy ilyet csak a legrosszabb anyák követnek el, ennek megfelelően magamba omlottam, és azonnal haza akartam menni. Hála istennek a párom megmaradt a realitás talaján, és teljes érzelmi kiegyensúlyozottsággal a megoldáson ügyködött.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Vettünk pelenkát (igaz, hogy csak 60 db-os volt készleten), törlőkendőt, meg amit még kellett, és csodálatos délutánt kerekítettünk magunknak. Így visszagondolva az is vicces volt, amikor hanyatt-homlok rohantam négy jól megpakolt bevásárlószatyorral egyensúlyozva az úttesten keresztül az autóm felé, mert pár másodperccel azelőtt kaptam a hírt otthonról, hogy kifakadt az oltása a karján, és bár a gyerek jól van, nyugodjak meg, már be is borogatták, én minél előbb haza akartam érni. Ahogy kell, az úttest közepén akkorát estem, úgy rendesen hasra, a szatyrok nagy része kiszakadt, tartalmuk szanaszéjjel. Pedig csak vásárolni mentem el, először, amióta megvan a pici, de már ettől is lelkiismeret-furdalásom volt, és akkor ott az aszfalton ülve, szedegetve a szétszéledt paprikát, karamellás csokit, fogkrémet, teljesen biztos voltam abban, hogy ez azért történt, mert elmentem otthonról, és elkezdtem sírni " - számolt be az esetről Kata.

A pszichológus szerint Kata reakciója teljesen normális, hiszen a nők 50%-ánál, sőt egyes statisztikák szerint 80%-ánál a szülést követő időszakban jelentkezik egy nehezebb, pszichésen is megterhelő időszak.

A vélemények megoszlanak arra vonatkozólag, hogy ez a fáradékonysággal, kialvatlansággal járó állapot betegségnek vagy normál reakciónak tekinthető-e. Ezt az állapotot szomorúságérzés, sírógörcsök, ingerlékenység, félelemérzések, érzelmi hullámzás jellemzi. Egyrészt a hormonális változás, másrészt az anya-magzat szimbiózis véget érése, valamint az anyai szerephez való alkalmazkodással kapcsolatos félelmek okozhatják. Általában spontán módon elmúlik.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.