30 éves lett Hollywood csodagyereke: Dakota Fanning hamarosan Budapestre látogat

Dakota Fanning
születésnap színésznő Dakota Fanning
Rokonságban áll az angol királyi családdal, rekordokat döntött a korával, sztároknak köt sálat a szabadidejében, és a húgával tervez forgatni nálunk. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz a 30. születésnapját ünneplő hollywoodi filmcsillag kapcsán.

Mindkét szülője választott neki egy-egy nevet

A teljes, hivatalos neve Hannah Dakota Fanning, az édesanyja a Hannah-t, az édesapja a Dakotát választotta számára. Az pedig hagyománynak számít a családjukban, hogy inkább a középső nevüket használják.

Igazi sportfamíliába született

Az egyik nagypapája, Rick Arrington szép sikereket ért az amerikai fociban, Jill Arrington nevű nagybátyja neves sportriporter, az édesanyja (Heather Joy) profi teniszező volt, az édesapja (Steven J. Fanning) pedig alacsonyabb osztályú baseball-ligákban játszott.

Rokonságban áll az angol királyi családdal

A 14. században uralkodott III. Edward angol király sokadik ük-ük-ükunokája, ezáltal pedig távoli rokonságban áll a jelenlegi uralkodói családdal is. De nem Károly király és Vilmos herceg révén, akik már egy másik dinasztiából származnak, hanem Kate Middleton walesi hercegnő által, akinek szintén III. Edward az egyik őse.

A húga is világsztár

Mindketten már gyerekként elkezdtek szerepelni a kamerák előtt, és a húga, Elle az első szerepeit olyan produkciókban kapta (a Nevem Sam filmben és a Harmadik típusú emberrablások sorozatban), ahol Dakota karakterének fiatalabb változatát kellett alakítania. Azóta Elle saját jogon is hollywoodi sztár lett olyan filmek és sorozatok révén, mint a Demóna, a Csábítás vagy a Nagy Katalin.

Elle Fanning, Dakota Fanning
Elle és Dakota Fanning
Forrás: Getty Images

Rekordokat döntött a korával

Mindössze nyolc esztendős volt akkor, amikor a Screen Actors Guild, vagyis a hollywoodi színészek szervezetének díjára jelölték a Nevem Sam-ben nyújtott alakításáért, minden idők legfiatalabbjaként. De nála hamarabb az Oscar-díjról döntő Amerikai Filmakadémia tagja sem lett senki: 12 évesen vették fel a testületbe.

15 évesen ment először iskolába

A gyerekszínészi karrierje miatt magánúton végezte a tanulmányait egészen kamaszkoráig, amikor már vágyott a kortársi közösségre. Ezért aztán középiskolába már rendes tanulóként járt, sőt még a sulis pomponlánycsapat tagja is lett. Utána pedig a filmezés mellett az egyetemet is elvégezte, a New York University-n diplomázott társadalmi nemek tudományából, a fő témája a filmek és a kultúra nőábrázolásának változásai volt.

Világsztároknak köt sálat

A hobbijai között ott szerepel a zongorázás és hegedülés, a tánc és a lovaglás is, de mindennél jobban szeret kötni. A sálakra specializálódott, és a híres szakmabeli ismerősei közül megajándékozta egy-egy saját készítésű darabbal többek között Tom Cruise-t, Robert De Nirót, Denzel Washingtont és Steven Spielberget is.

Ezeket a filmeket nézed, ha rá hallgatsz

A gyerekkori kedvenc mozija az Óz, a csodák csodája, ha pedig sírni szeretne, akkor a Gilbert Grape a tuti választása. Bármikor képes újranézni az Elfújta a szélt, az Acélmagnóliákat és a Titanicot, a független filmek közül pedig a Blue Valentine a kedvence.

A COVID akadályozta meg a budapesti látogatását

Kristin Hannah magyarul is olvasható második világháborús regényéből, a Fülemüléből készül az a film, aminek a forgatása Budapesten kezdődött volna el 2020 tavaszán, de a kitörő világjárvány bizonytalan időre elhalasztotta a projektet. A film már csak azért is számít különleges vállalkozásnak Fanning számára, mert a húgával közösen alakítanák benne a két főszerepet, ilyen pedig még sosem fordult velük elő korábban.

Épp debütál az új sorozata

Legutóbb a nézők A védelmező 3. révén láthatták őt a moziban, amiben újra Denzel Washington oldalán kapott szerepet. Néhány héten belül debütál a Ripley című sorozat, amiben központi figurát alakít, és már leforgott a The Perfect Couple krimiszéria és a The Watchers horrorfilm is a közreműködésével.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.