Visszaküldte a királynőnek a kitüntetését a büszke walesi filmsztár – 10 érdekesség az 55 éves Michael Sheenről

"Good Omens" Amazon Original World Premiere - VIP Arrivals
Michael Sheen
GettyImages/Dave Benett - Dave Benett
Michael Sheen színész születésnap
Anthony Hopkins és Richard Burton kisvárosából származik, focistakarrier helyett lett színész, háromszor játszott el egy élő miniszterelnököt, és világsztár kollégától született gyereke. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 55. születésnapját ünneplő nagyszerű színész, Michael Sheen kapcsán.

Büszke walesi

Walesi születésű és walesi identitású, a walesi függetlenség témáját igyekszik a közbeszédben tartani, és az angol királynőtől kapott kitüntetését is visszaadta. Port Talbotban nőtt fel, mely walesi kisváros korábban már olyan színésznagyságokat adott a világnak, mint Anthony Hopkins, vagy Richard Burton.

Investiture at Buckingham Palace, Michael Sheen
Az angol királynőtől kapott kitüntetését is visszaadta
Forrás: Getty Images/WPA Pool

Az apja annyira hasonlít egy másik világsztárra, hogy pénzt keres vele

A szülei titkárnőként, illetve személyzetisként dolgoztak egy helyi vállalatnál, miközben odavoltak a színházért, és amatőr előadásokban is felléptek. Sheen apja olyan jól utánozza Jack Nicholsont, hogy egy idő után már profi fellépéseket is vállalt ezzel a mutatványával.

Arsenal focista helyett lett színész

Gyerekkorában olyan jól ment neki a foci, hogy a világ egyik leghíresebb klubja, a londoni Arsenal kínált neki ifiszerződést. A szülei viszont nem akarták elengedni az akkor 12 éves srácot egyedül, és a költözéshez sem fűlt a foguk. Sheen utólag hálás a döntésükért, mert szerinte nem lett volna képes a profi focistakarrierre.

Klasszikusokkal indul a karrierje

Az első filmszerepei csupa irodalmi klasszikushoz kötődnek. A Dr. Jekyll és Mr. Hyde-történetet feldolgozó A gonosz csábítása jelentette az első mozifilmes munkáját, noha később mutatták be, mint a szintén a közreműködésével készült Othellót. Ezután pedig az Oscar Wilde szerelmei következett 1997-ben.

Színpadon futott be Amerikában

A karrierje első szakaszában inkább színpadon tündökölt, számos díjat besöpörve. Amerikában is egy színházi előadás tette ismertté, amikor az Amadeus címszerepét alakította a Boadway-n 1999-ben. Itt figyeltek fel rá a hollywoodi ügynökök, és máris jöttek sorban a filmszerepek.

Háromszor játszott el egy élő miniszterelnököt

Egy színész számára rendkívül ritka lehetőség, hogy olyan valós személyt játsszon el egy filmben, aki még életben van. Az pedig, hogy ilyen háromszor is előforduljon, valószínűleg példa nélküli, de nem Michael Sheen számára: ő már három alkalommal is az egykori brit miniszterelnök, Tony Blair bőrébe bújt. A leghíresebb alkalmat A királynő című mozifilm jelentette, a másik a The Deal és a Különleges kapcsolat tévéfilmek.

Világsztár kollégától született gyereke

1995 és 2003 között élt kapcsolatban a szintén világhírű brit színész Kate Beckinsale oldalán, akivel egy közös színházi előadás próbáin ismerkedtek meg, és szerettek egymásba. Máig baráti kapcsolatot ápolnak, aminek bizonyára nagyon örül a közös gyermekük, Lily Mo Sheen is, aki szintén a színészi pályán bontogatja a szárnyait: legutóbb például A gigantikus tehetség elviselhetetlen súlyában játszotta Nicolas Cage lányát.

(L-R) Lily Mo Sheen, Michael Sheen and Kate Beckinsale
Michael Sheen és Kate Beckinsale és közös gyermekük, Lily Mo Sheen
Forrás: GettyImages/2016 Alo Ceballos

A szakmabeliekre bukik

Beckinsale-en kívül két másik híres kolléganővel is szerelmi kapcsolatot ápolt: 2010 és 2013 között Rachel McAdams, 2014 és 2018 között Sarah Silverman volt a párja. 2019 óta a svéd színésznő Anna Lundbergel él együtt, akitől már két kislánya is született.

Ezeket a filmeket nézd, ha rá hallgatsz

Az örök kedvenc filmje a Diadalmas szerelem című angol klasszikus 1946-ból. Emellett az Apokalipszis most (1979), a Harmadik típusú találkozások (1977), a 12 majom (1995) és a Krisztus utolsó megkísértése szerepel a kedvencei listáján.

A királyi család fekete báránya várja

2023-ban főként sorozatokban (Elveszett próféciák, Staged, Best Interest) láthatták őt a nézők. A következő munkái közül a The Price of Admission mozifilm egy saját magát megíró szerzőről fog szólni, a Very Royal Scandal miniszériában pedig a pedofilbotrányokba keveredett András herceget alakítja majd.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.