5 bosszantó fogyási holtpont - íme a megoldások

fogyás életmód fogyókúra mozgás edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akármennyire is igyekszel, a fogyókúra során valószínűleg te sem úszod meg a holtpontokat. Ilyenkor a legtöbben elbizonytalanodnak, sokan fel is adják az egészet - segítünk, hogy ne légy közöttük!

1. Alig eszem, mégsem fogyok. Hogy lehet ez?

A szervezeted valószínűleg beállt takarékos üzemmódra. Ha alig adsz neki kalóriát, a tested úgy gondolja (már csak evolúciós okokból is), hogy beütött az éhínség, és minden kalóriát kétszer olyan hatékonyan kell hasznosítania. Az anyagcsere lelassul, és ha mégiscsak eszel valamit, mert már nem bírod az éhezést, azonnal felszalad pár kiló. A legjobb, ha nem éhezel, inkább kalóriaszegény, ám rendszeres étkezésekkel tartod egyenletes szinten az anyagcserédet. Ez a megoldás nemcsak hatékonyabb, hanem jóval kellemesebb is, mint a koplalás.

Forrás: Thinkstock

2. Utálom a mérleget!

Nem kell állandóan készenlétben tartanod a mérleget, főként akkor, ha nem szeretsz szembesülni a súlyoddal. A kedvenc nadrágod ugyanolyan jó mérőeszköz lehet. Ha feszül rajtad, magad is érzed, hogy valószínűleg felszedtél pár kilót, míg ha egyre jobban lötyög, akkor a súlyod szépen megy lefelé, és formálódik az alakod. Az is jó megoldás, ha beruházol egy olyan mérlegre, amely a testösszetételt is képes mérni. Ha egyre kisebb a testzsírszázalékod, tudhatod, hogy egyre izmosabb, vagyis formásabb vagy, még akkor is, ha a súlyod nem változott.

3. Minden nap edzek, mégsem megy le egy deka sem

Az edzés önmagában nem fogyaszt. Ha emellett nem figyelsz rá, mit eszel, lehet, hogy az edzés közbeni kalóriaveszteség épp csak arra lesz elég, hogy ne hízz. De az is lehet, hogy izmosodsz: mivel az izom nehezebb a zsírnál, könnyen lehet, hogy egyre jobb az alakod, egyre vékonyabb a derekad és a csípőd, miközben még mindig ugyanannyi kiló vagy.

Forrás: Thinkstock

4. Azt hittem, ezt a pár kilót már lazán leadom, de az utóbbi hetekben egy dekát sem fogytam!

Lehet, hogy túl magabiztos voltál, és egy kicsit lazítottál az étrendeden? De az is lehet, hogy mindent betartottál, egyszerűen csak egy holtpontra értél a fogyásban. Ilyenkor egy ideig nem mozdul a mérleg nyelve, aztán megint beindul a súlyvesztés. Ne hagyd, hogy az ilyen időszakok elkedvetlenítsenek. Tarts ki akkor is, ha nehéz, ne add fel, és ne lazíts sem az étrenden, sem pedig az edzésterven. Hamarosan látni fogod az eredményt!

5. A barátnőm megehet egy egész csokitortát, és mégsem hízik, én pedig csak ránézek, és máris feljön két kiló. Mi lehet ennek az oka?

A barátnődet valószínűleg gyors anyagcserével áldotta meg a sors. De az anyagcsere sebességét nemcsak a szerencse határozza meg: minél több az izomszövet a testedben, annál gyorsabban égeted a kalóriákat. Vagyis nemcsak az azonnali fogyasztó hatás miatt érdemes rendszeresen sportolni, hanem azért is, mert az izmos emberek időnként megengedhetnek maguknak egy kis kilengést az étrendjükben. Az aerob edzések mellett jó, ha néhány izomfejlesztő edzést is betervezel, hogy növeld az izomszövet arányát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.