Mészáros Árpád Zsolt Dolhai Attila véradás Erdei Zsolt Polyák Lilla Magyar Vöröskereszt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Polyák Lilla, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila és Erdei Zsolt is ellátogattak a Magyar Vöröskereszt véradására.

A hírességek fontosnak tartották a részvételt, tudva, hogy egy véradással akár három betegen is segíthetnek.

Forrás: Rredlemon

Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó tudatosan készült a véradásra: a reggelt nagy mennyiségű folyadékkal kezdte. „Saját tapasztalatból tudom, hogy a véradással életeket lehet menteni, ugyanis Gréti kislányomnak koraszülöttként nagy szüksége volt vérkészítményre az életben maradáshoz. Tudom, hogy milyen kevés a felhasználható vérkészítmény, és mivel egészséges vagyok úgy gondoltam, hogy tudok nélkülözni közel fél litert" – mondta el Zsolt.

Forrás: redlemon

„Én játszom Marie Antoinette szerepét a darabban, Mészáros Árpád Zsolt pedig a férjemet, XVI. Lajost, akik fejüket és így szó szerint vérüket is vesztik majd" – mesélte mosolyogva Lilla, aki már egyszer adott vért még az egyetemen, egy beteg kollégának segítve ezzel. „Most is nagyon szívesen jöttem, nullás a vércsoportom, és ha jól tudom, ez a legszélesebb körben hasznosítható" – tette hozzá a színésznő.

Forrás: redlemon

A színészgárdából Dolhai Attila számít a legrutinosabb véradónak – nyugodtan társalgott a tőle vért vevő doktornővel és a mellette fekvő kollégákkal. „Édesapám rendszeres véradó volt, amiért csodáltam őt gyerekként - az ő mintáját követve körülbelül húsz éve adtam én is először. Egyáltalán nem kell félni egyébként a véradástól, az előkészületekkel együtt maximum húsz perc alatt lezajlik, maga a szúrás pedig annyira sem fáj, mint egy szúnyogcsípés" – árulta el a művész.

A véradásról

A Magyar Vöröskereszt már évtizedek óta felelős a véradásszervezésért és éves szinten akár 13 ezer eseményt is tart. Naponta körülbelül 1800 véradót kell ahhoz toboroznia, hogy a betegek, sérültek ellátásához megfelelő mennyiségű vérkészlet álljon rendelkezésre. Egyetlen véradással három beteg emberen segít a véradó, mivel a teljes vérből három féle készítményt állítanak elő. A véradás emellett jó alkalom a saját egészségi állapot megismerésére is: a kötelező szűrővizsgálatból megtudható a vércsoport, illetve a vizsgálat kiterjed különféle betegségek – a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C és a szifilisz - kimutatására is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.