életkor haszon befektetés egészség mozgás sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Új életet kezdenél, de mégsem tudod rávenni magadat a sportra? Kropkó Péter, a Life.hu sztárszerzője meggyőző érvei következnek arról, miért kezdj mégis rendszeresen mozogni. 

Sokan új életet remélünk az új év kezdetével, ám sajnos rendre elúsznak a karácsony után megfogadott álmaink. Mert sorolhatja mindenki a kifogásokat, hogy elromlott a mosógépünk, megbetegedett a kiskutyánk, az uszoda bezárt, és egyébként is túl sok feladatunk van. Rövidtávú kihívásaink elhalmoznak bennünket, és nem látjuk tőlük az erdőt - vagyis a hosszabb távú célunkat. Igen, a jelen leigázza a jövőnket.

Forrás: Thinkstock

Kifogás pedig mindig van, hogy miért ne tegyük meg azokat a lépéseket, amelyek a jobb testi és lelki jövőnket szolgálhatnák. Mert vajon, ha a húszas-harmincas éveimben nem tartom karban a testem - nem fokozom a tüdőm és a tápanyagszállító rendszerem képességét -, akkor hogyan tudok majd gondolkodni - ami nagyon sok energiát igényel - hatvan-hetven évesen, amikor már romlik a szerveink teljesítménye? Hová csökken az összteljesítményem, ha már huszonévesen is a maximumon pörög a rendszer?

"Mert ez közismert és mindenkire vonatkozik, de rám nem."

Ijesztgetésnek tűnik, ám:

- A halálesetek 10-13%-át okozza a túlsúly és következményei;
- Az európai egészségügyi kiadásoknak - régióktól függően - 2-8%-át emésztik fel a mozgásszegény életmód okozta betegségek;
- Hazánkban 4,5 millió embernek lenne szüksége életmódváltásra;
- A 15 év feletti lakosság több mint fele túlsúlyos, minden ötödik pedig elhízott.

Ám ha ez sem hat meg bennünket, legyünk jó befektetők, higgyük el az az amerikai statisztikát:

1 Ft befektetés a mozgásba 3,6 Ft megtakarítást hoz az egészség terén.

Az életmódváltás motivációi az alábbiak lehetnek:

- fittség növelése;
- fogyókúra;
- egészséges életmód kialakítása;
- betegségek megelőzése;
- kialakult betegség után, a szövődmények megelőzése;
- munkaképesség javítása.

Egy dán vagy francia nő 4 évvel tovább él, illetve 10 évvel tovább egészséges. Íme, a lista, hogy jósolhatóan meddig élnek Európa különböző országaiban a hölgyek:

- a franciák: 85,4 év
- az olaszok: 85,3 év
… a lista végén …:
- a magyarok: 79,4 év
- a lettek: 79,3 év

Ötvenéves koruk után hány további egészséges évre számíthatnak:
- a dán nők: 24,1 év
… a lista végén… :
- a magyarok: 11,4 év
- észtek: 10,4 év

Ha pedig 30-35 éves korukban szülnek ma a nők, akkor 60-70 évesen lesz unokájuk. A kérdésem az lenne: hogyan fogják élvezni ezt az életszakaszt betegen az asszonyaink?

Szóval az mindegy, hogy fogyás miatt kezdünk futni, betegséget szeretnénk megelőzni, vagy kikezelni - igazi hasznát akkor látjuk, amikor már nem is gondolunk az összefüggésekre. Például amikor majd felnőtt gyermekünk színházba menne és nem kell 10 ezerért bébiszittert fogadni ezért, mert én ott leszek - életben és egészségesen. Vigyázzunk magunkra, hogy vigyázhassunk az unokáinkra!

Forrás: Kropkó Péter
Forrás: Kropkó Péter
Életmódváltást tervezel, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá?
Kropkó Péter triatlonista, a Life.hu sztárszerzője segít neked.

Ismerd meg Pétert még jobban! Olvasd el minden cikkét egy helyen, és csatlakozz hozzá a Facebookon!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.