Ugye ti is imádtok főzni, és alig várjátok, hogy újabb recepteket próbálhassatok ki hétvégenként? Ehhez Kovács-Siklósi Lázártól, azaz Lázár Cheftől és feleségétől, Melindától kaptok segítséget receptekkel és jól bevált konyhai tippekkel, hogy a főzés gasztrotúrává váljon a Life.hu-n.

Hozzávalók a tésztához, 2 darab (körülbelül 26 cm-es) rúd elkészítéséhez:

35 dkg búzaliszt (lehetőleg Nagyi titka süteményliszt)
8 dkg puha margarin
6 dkg libazsír
2 tojás sárgája
0,5 dl zsíros tej
1 darab tojás a lekenéshez
2,5 dkg porcukor
1 csomag (7g) porélesztő
1 mokkáskanál só

hozzávalók a mákos töltelékhez:

30 dkg darált mák
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 dl tej
1 citrom reszelt héja

Forrás: Lázár Chef

Elkészítési idő: 90 perc

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat jól összekeverjük a langyos tejjel és az élesztővel. A lisztet, a margarint, a libazsírt, a sót és a porcukrot egy keverőtálban alaposan összemorzsoljuk. A két masszát összekeverjük, majd amikor már tésztává gyúrtuk (maximum 5 perc), kétfelé vesszük, és letakarva 30 percre hűtőbe rakjuk. Közben elkészítjük a mák tölteléket, ennek a hozzávalóit - a mák kivételével! - a tejjel felforraljuk, ezután félrehúzzuk, belekeverjük a darált mákot, majd kihűtjük.

Az első rúd bejglihez a kétfelé vett tésztából az egyiket a lisztezett lapra tesszük. A tésztát kocka alakúra, egyenletes vékonyságúra nyújtjuk (körülbelül 25x25 cm). Ha lennének kilógó részek, akkor a kés lapjával simítsuk vissza. Gyorsan dolgozzunk, hogy a zsiradéknak ne legyen ideje megolvadni a tésztában. A tésztára rászórjuk a kihűlt máktöltelék felét, majd egyenletes vastagságúra simítjuk a tölteléket. Minden oldalról körülbelül 1 cm tésztát hajtsunk fel a máktöltelékre. Ezután óvatosan tekerjük rúddá - körülbelül 26 cm-es lesz. A második rúd bejglihez megismételjük a lépéseket, majd a bejgli rudakat megkenjük a felvert tojással, és teljes hosszában megszurkáljuk fogpiszkálóval. Sütőben, 200 fokon, légkeveréses funkción 15 percig sütjük, majd 190 fokon még 15 percig.

Extra tippünk:
Az alapanyagokat gondosan készítsük elő és mérjük ki. Az elkészítést az is segíti, ha a konyhában készítés közben nincs huzat, és állandó melegebb hőmérsékletet biztosítunk.