Egy-egy mondat néha többet ér, mint száz könyv. Egy érzés- és gondolatmagocska megtermékenyít, a tiéd lesz, és segít élni. Jobban megismered önmagadat, a társadat – és talán az életedet is. Olvasd el a Life.hu-n, és hagyd magadban megérni. Heti útravaló – 219. rész. 

A férfiuralommal nem az a baj, hogy rosszul bánik a nőkkel, hanem az, hogy tönkreteszi az egész földi életet. Megrontja, és végül el is pusztítja. 

Máter és matéria ugyanazt jelenti, más síkon. A férfi a nő méhében jön létre, az ő sejtjeiből épül, az ő szívével él, az ő lelkével érez, az ő hangulatát éli át, benne lesz sejtből emberré. Nélküle nem lenne. A nő szüli meg, a nő szoptatja, eteti, gondozza: az első lény, aki szereti. „Egy ütemre ver a szívünk!” – mondja Hamlet az anyjának. 

Az igazi férfinak egy nő nem csupán a szeretője, nemcsak a gyermekeinek anyja, hanem az ő Anyaistennője, aki emberré formálta őt a szinte semmiből. 

Forrás: Thinkstock

Ha valaki ezt elfelejti, és megüt egy nőt, vagy goromba vele, egyáltalán, ha nem tiszteli és imádja, mint életadóját – az más aljasságra is képes. Bármikor átgázol bárkin, kifosztja a természetet, áttipor mindenkin, kiirt népeket, elpusztítja az anyatermészetet – és ledobja az atombombát, amit ő talált ki. 

A nőknek nem azért kell az ostoba és konok, hímsoviniszta férfiak ellen védekezni, és az öntudatukat és önállóságukat nem azért kell megtalálni, hogy „egyenjogúak” legyenek, hanem azért, hogy a világot megmentsék. 

A nők felszabadulási harcában nem egy rabszolgalázadás, hanem az Élet megmentésének a kísérlete rejlik. Az Életé, melyet ők hoztak létre, és ezért fontosabb nekik, mint a férfiaknak. A nőnek az emberiség az életműve. A létért a férfi számára ismeretlen erejű felelősséget és aggodalmat érez. 

Madách Imre Az ember tragédiája című műve Éva győzelmével zárul. Megmenti az Ádám által tönkretett világot.