Steiner Kristóf: Kopasz kisherceg

lélek kopasz haj Steiner Kristóf
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen volt szőkeségem? Nem tudom már... "Amikor a kamra egyik fiókjában talált varróollóval, tükör nélkül vágtam le a hajamat csaknem kopaszra, nemcsak a fürtjeimtől szabadultam meg, hanem egy réteg ego-páncéltól és egy skatulyától is."

Thinkstock
Thinkstock

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisfiú, aki tejfölszőke fürtökkel és pillangó-szempillákkal érkezett erre a Földre. Az emberek gyakran csodálattal mondogatták: "Pont olyan vagy, mint a kisherceg", és élvezettel túrtak bele a lenszínű bozontba. A kisfiú kamaszkorára nagyfiú lett, még nagyobb hajjal: aranyszőke tincsei göndörödni kezdtek, és a háta közepét verdesték. Az iskolában csak úgy emlegették: "Tudod, az a lányos srác", a vaskalapos tanárok pedig időről időre rákiabáltak: "Ideje lenne már levágtani ezt a rőzsét!". Amikor pedig a kamaszsrác férfivá érett, és a fürtök fakulni kezdtek, hidrogén-peroxidot ragadott, és platinaszőkére festette hajkoronáját. Marilyn Monroe klasszikusa óta tudjuk: "Az urak a szőkéket szeretik", ezt pedig törénetünk hőse is tudta: kishercegből az éjszaka királyává vált, és gyakran addig táncolt a diszkógömb fényében, míg valaki hozzá nem lépett, és meg nem ragadta a szöszi üstököt, hogy szájon csókolja őt.

Amikor pedig a fiúra már nemcsak a nap, hanem a reflektorfény is ráragyogott, a lobonca a védjegyévé vált. A szőke árnyalatait és a furcsábbnál furcsább frizurákat gyakrabban váltogatta, mint más az alsóneműjét, és - a hírnévtől megrészegülve - a külsőségek börtönének rabja lett. Hosszú órákat töltött a tükör előtt, drága olajakkal és krémekkel kényeztette magát, és az ország híres-neves borbélyai mind ismerték szeszélyeit. "Legyen hossszabb! Legyen fényesebb! Legyen hamvasabb!" Ám ahogy telt-múlt az idő, és a fiú lelkét egyre vadabb orkánok gyűrték, ismét a tükör elé állt, és a saját szemébe mondta: "Elég! Elég már." Alice csodaországában, amikor a kártyakatonák a fehér rózsákat vörösre festették a Szív Királynő tiszteletére, és az álszín csepegni kezdett, a zsarnok asszony éktelen haragra gerjedt. Így volt ezzel a fiú is: a következő nyár során egyik szemével sírva, a másikkal nevetve figyelte, amint a festett fürtök tövében megjelennek az őszes-szürkés hajszálak. Gyermekkora óta nem tudta, mi is rejlik a maszk alatt.

Nem titok, hogy a fiú neve Steiner Kristóf, vagy ahogy sokan nevezték az évek során "Viva Kristóf", "a meleg műsorvezető", "a szőke sztár", vagy kevésbé barátságosan "a díszbuzi", esetleg egyszerűen csak "az a izé, na". A skarlátbetűket persze nem a közönségtől kapta: ő aggatta magára a szerepeket. A kabbala tanai szerint a negatív tetteink - legyen szó egy ártatlannak tűnő hazugságról, egy ítélkező megjegyzésről, vagy egy valódi gaztettről - páncélokat építenek a lelkünk köré, amelyektől csupán keserves munkával tudunk megszabadulni. Az kisördög sokféle jelmezt ölt fel, hogy becserkésszen minket: a gőg, kapzsiság, önzés csupán néhány ezek közül. A fegyvereink pedig az őszinteség - önmagunkkal és másokkal szemben, a bizonyosság - hogy képesek vagyunk a változásra, és a megosztás - amely abban segít, hogy megtanuljuk: a javaink nem hozzánk tartoznak, hanem mindenkihez, legyen szó egy pozitív gondolatról vagy egy falat kenyérről.

Múlt héten - azzal egy időben, hogy megállapodtam az Ulpius házzal második, nyár végén boltokba kerülő könyvem kiadójával - váratlanul válságba kerültem... pontosabban "tettem magam". Hiszen semmi bajom sem volt kerek e világon: örök napfényben élek Tel Aviv tengerpartján, csodálatos párom, barátaim, munkám és szerető családom van, és az írás mellett a lelki fejlődésre is marad időm. Ám ez a színes világ egyetlen pillanat alatt gyászos feketébe fordult a szememben. Az önsajnálat mocsarában tocsogva beköltöztem egy éjszakára a lakásunkhoz tartozó kamrába egy gyertyával és két éve megjelent, Gumimatrac a Gangeszen című könyvemmel, keresve a szem elől tévesztett "valódi színeimet". Amikor másnap reggel felébredtem - még mindig a kisszobában kuporogva -, és a szememmel keresni kezdtem a kulcsot, ráeszméltem: elfelejtettem magammal hozni. A kedvesem orvos lévén már régen elindult a kórházba, én pedig - szó szerint saját ostobaságom rabjaként - a sötét kamrában rekedtem.

Amikor a munkaasztal egyik fiókjában talált varróollóval, tükör és habozás nélkül levágtam a hajamat - csaknem kopaszra - , nemcsak a fürtjeimtől szabadultam meg, hanem egy réteg ego-páncéltól és egy skatulyától is. Két ideológia vezérelt. Úgy véltem, ha nem vagyok képes értékelni az életem ámulatba ejtő szépségeit, akkor szimbolikusan saját kezemmel vonom meg magamtól a szépséget. Másfelől pedig - bár eleinte remegő kézzel kaszaboltam a tincseket - boldog voltam, hogy bebizonyíthatom magamnak és a világnak: a hajam nem határozza meg, ki vagyok. Mikor pedig a pőre fejbőrömet szemlélők feltették a kérdést: "Hová lett a kisherceg éned?", csupán annyit mondtam: "Ha a fejtetőmön volt, nem pedig a lelkemben, akkor nem is létezett soha."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.