fashion week Monica Bellucci barokk ékszer Lady Gaga botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A barokk szó az olasz barocco szóból származik, amely nyakatekert okoskodást jelent. Így nem is meglepő, hogy a kor divatját is a túldíszítettség, a bravúros megoldások és a fényűzés jellemzi. A Life.hu Divatbotrányok sorozatában ezen a héten a barokk stílus túlkapásairól olvashattok.

A pompa és misztérium korának főszereplője XIV. Lajos, aki nemcsak a politika és a kultúra, de a divat legfőbb alakítója is volt. A hírhedt Napkirály és elegáns versailles-i udvartartása Európa-szerte diktálta a trendeket, középpontba állítva az egyéniséget és persze a mérhetetlen túlzásokat.

A kor öltözködését merész megoldások és a részletek bősége jellemzi. A ruhák extravagáns és pompás darabok voltak, olyan súlyos anyagokból, mint a damaszt, a brokát vagy a bársony. Díszítésük pedig a lehető legpazarabb, melyhez rengeteg csipkét, flittereket, arany-, valamint ezüstdrótokat használtak fel. Egy-egy ruhát olykor hatszáz szalag is ékesített. Többméteres uszály, farbetét, vasabroncs, drótvázas fejkötő, vagy éppen virágcsokorral díszített cipellő, hogy csak néhányat említsünk a kor furcsaságai közül. Azonban a legújabb divat szerint öltözködni, azaz "á la mode", szinte kötelező volt. A gyorsan történő változásokról divatújságok tájékoztatták a lemaradni nem kívánó közönséget.

Forrás: Wikipedia
Forrás: Wikipedia

A barokk stílusjegyei napjainkban is a tervezők kimeríthetetlen tárházát képezik. A korszak tündöklése és pompája pedig évről évre visszaköszön a legnagyobb divatházak kifutóin. A visszatérő favoritok pedig a bársony, az arany és a hangsúlyos kiegészítők. A bársony titokzatosságot, eleganciát sugároz, fényjátéka izgalmas, emellett ősszel és télen is különösen praktikus viselet. Egy bársony egyberészessel például sosem foghatunk mellé, azonban a visszafogottabb megjelenéshez mégis egy bársonytopán dukál. A fantáziánkat a színek terén is elengedhetjük. Narancssárga, bordó vagy lila, a barokk trend jegyében ez is megengedett. A legnépszerűbb darab azonban a klasszikus vonalvezetésű bársonyzakó, mely egyhamar biztosan nem megy ki a divatból.

Forrás: AFP, Northfoto
Forrás: AFP, Northfoto

Bársonyzakó, bársonyruha és barokk napszemüveg

A gazdagság és a csillogás másik jelképe az arany, mely nemcsak eredetiben, de bizsuban is hódít újra. A színes brillek alatt sem csak a drágakövekre kell gondolnunk, inkább a pénztárcabarát cirkóniákra. Egy jól megválasztott ékszer pedig, mint tudjuk, öltöztet.
Barokk slágerdarabnak számítanak a hatalmas méretű kalapok, a színes kesztyűk, a mintás sálak és a csipkegallérok is, a színek és a formák óriási választékával. A legújabb hóbort pedig a "barokk napszemüveg". Talán ezek az első ránézésre viselhetetlennek tűnő giccses darabok idézik fel leginkább a kor hangulatát. Őrületes formák különféle díszítésekkel: szegecsek, gyöngyök, csillagok, rózsák, indamotívumok... Úgy tűnik azonban, hogy a sztárok erre sem mondanak nemet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Dior 2009

A barokk korszak az egyik legnagyobb tervezőpárost is megihlette. A Dolce & Gabbana a 2012-es őszi-téli szezonra egy különleges kampánnyal rukkolt elő. A fotók családi portrékat ábrázolnak, pazar hangulattal és vidámsággal. A kollekció a barokk korba repít minket vissza: fehér, arany és fekete színek, lágy csipke, aprólékosan kidolgozott részletek, virágok, díszes hímzések, hatalmas fülbevalók és hajpántok, valamint divatos gallérok. A hamisítatlan D&G képeket egyébként Giampaolo Squra kapta lencsevégre, a három gyönyörű olasz grácia pedig: Bianca Balti, Monica Bellucci és Bianca Brandolini D'Adda.

Dolce & Gabbana
Dolce & Gabbana

A barokk trend persze az extrém kreátort, Alexander McQueent is alkotásra késztette. Ki más érkezett volna egy barokkos McQueen darabban az MTV díjátadójára, mint Lady Gaga. Igaz, az énekesnő 2010-ben nyolc díjat is bezsebelt, a sajtó nemcsak óriási sikeréről, de meglehetősen giccses öltözékéről is hónapokig cikkezett. Az átváltozás koronázatlan királynője ez alkalommal is parókát viselt, mégpedig egy ezüst színű darabot, babakék tincsekkel. Fején aranytollas dísz ágaskodott. Ruhája fekete, arany, bordó és olajzöld színekben pompázott. Nyakrészét drágakövek, míg az alját fodrok, tüll és selyem "díszítette". Valljuk be, az összeállítás hamisítatlan barokkos túlkapás.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.