Takács Nóra szimmetria szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen a tökéletes nő? Milyen a jó feleség? Milyen a vonzó test? Megoszlanak a vélemények. Azt azonban, hogy valakinek mennyire szép az arca egyszerűen ki lehet számolni egy vonalzó és egy számológép segítségével.

Mielőtt belecsapunk a matekba, vegyük át az általános tudnivalókat. Tényleg csak a lényeget tálalom, ígérem! Lássuk:

Már az egészen pici gyerekek is képesek felismerni a szép embereket. Nem azért, mert tudják, hogy az arc, amit bámulnak szép, hanem mert szimmetrikus. Ez az egyik ismérv, amit jegyezzünk meg: a szimmetria. A másik fontos tényező pedig az ovális forma. Tudat alatt ugyanis ezt az arányos formát tartjuk a legszebbnek és legszimpatikusabbnak. Érthető, mondjuk. Egy ilyen arcot nézve nem bonyolult felfognia az agynak a látottakat. A szimmetrián és az arányosságon túl extraként jöhetnek a nagy szemek, egy pisze orr és a széles homlok. Ennyi, kész is a tökéletes arcú nő. Elméletben.

Szólj bele: 5 évig nem látta meztelenül a párját?!






Forrás: AFP
Forrás: AFP

Liz Hurley és Shania Twain

Egy másik kutatás alapján simán a legszebb nőnek kéne lennie. Mert ott meg az derült ki, hogy az emberek a kék szemű, enyhén barnás bőrű, barna, hullámos hajú lányokat tartják a legszebbnek. Ezen igazodjon ki az ember! Ebből is látszik: a szépség még statisztikailag kimutatható adatok alapján is szubjektív.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

a: fejed tetejétől az álladig=___mm

b: fejed tetejétől a pupilládig=___mm

c: pupilládtól az orrod hegyéig=___mm

d: pupilládtól a szádig=___mm

e: orrod szélessége=___mm

f: szemeid külső távolsága=___mm

g: fejed szélessége=___mm

h: hajvonaladtól a pupilládig=___mm

i: orrod hegyétől az álladig=___mm

j: szádtól az álladig=___mm

k: szád hossza=___mm

l: orrod hegyétől a szádig=___mm

Jómagam is elvégeztem a tudós szépségszámítást, és bizony problémába ütköztem, amikor meg kellett határoznom a szám magasságát. Mert most a szám felső vagy alsó részére gondolnak pontosan a tudósok? Én végül a szám közepét vettem alapul.
Nos, ha készen vagyunk a méréssel, akkor jöhet pár osztás és ennyi. Ha a kapott eredmények közel járnak az aranymetszést kifejező Fí-hez, azaz az 1,618-hoz, akkor nyert ügyünk van: szépek vagyunk.

Példa: az első esetben tehát el kell osztani az a-ra kapott eredményt a g eredményével, és ha ez közel van 1,618-hoz, akkor örülhetünk.

a/g=___mm

b/d=___mm

i/j=___mm

i/c=___mm

e/l=___mm

f/h=___mm

k/e=___mm

Remélem, mindenki tökéletes eredményeket kapott. Nekem nem sok értékem stimmelt, de ami igen, arra nagyon büszke vagyok. Ezentúl megbecsülöm a fejem szélességét és a szám hosszát is. Minden mindennel összefügg úgyis. Tényleg sok szépség van ebben a matematikában. Vagy sok a matematika a szépségben?

Tipp! Szexi fotósorozat Jessica Albáról. Kattints a képgalériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.