fashion week egészségügy kopás betegség talp cipő láb
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hol kopik el leggyorsabban a cipőd talpa? Hogyan kopik a sarka? Melyik oldalra vagy hajlamos kitaposni? A válaszok birtokában képet kaphatsz egészségügyi állapotodról.

Mi, nők, akár tízezreket is képesek vagyunk kiadni a látványra tökéletesnek tűnő cipőért, ahogy arra is hajlandók vagyunk, hogy aztán hetekig, hónapokig tűrjük, ahogy kidörzsöli a bokánkat, összeszorítja a lábujjainkat, nyomja a talpunkat. Mondván, majdcsak betörik egy idő után. Csakhogy amíg ez megtörténik, addig a lábunk is változik: kellemetlen bőrkeményedések jelennek meg rajta, benő a körmünk, fájni kezd a térdünk, és deformálódnak a lábujjaink.

Nem éri meg feláldozni a tested egészségét egy szép cipőért, legfőképpen azért sem, mert komolyabb egészségügyi következményei is lehetnek. Ha nem akarsz kockáztatni, akkor már holnap cseréld le a kényelmetlen cipődet. A régi, kitaposott kedvencedet pedig vizsgáld meg útmutatónk segítségével: azon kívül, hogy kiderítheted, milyen szempontok alapján válassz cipőt a következő vásárlásnál, képet kaphatsz arról, milyen egészségügyi problémáid vannak, amelyekről talán nem is tudtál.

Thinkstock
Thinkstock

A talp belső részének kopása

Az ember általában tudatában van annak, ha lúdtalppal rendelkezik, nem árt azonban a fiatalok esetében gyakran ellenőrizni a cipőt: ha ugyanis a talpának belső részén jelenik meg kopás, az kialakulóban lévő lúdtalpat jelez. Gyerekeknél még van idő a megelőzésre, felnőtteknél pedig talpbetét viselése segíthet kompenzálni a lúdtalp gerincre gyakorolt káros hatásait.

A talp külső részének kopása

Gyakran enyhe ólábra utal a cipőtalp külső részének kopása, hiszen a cipő viselője minden bizonnyal a külső talpélre helyezi a testsúlyát. Ennek következménye általában a fájó váll, mely éppen a helytelen testsúlyelosztásból ered. A talpreflexológia szerint a talp külső része a húgy- és az epehólyaggal áll kapcsolatban. Ha kívül kopik a cipő talpa, elképzelhető, hogy a gazdája rendszeresen küzd súlyproblémákkal.

A cipő felső, nagylábujj körüli részének kopása

Sokaknak a cipőválasztásnál arra is figyelniük kell, hogy a talp és a cipő felső része között elegendő hely legyen. A túlságosan elegáns, nagyon lapos cipők ugyanis felülről is szoríthatják a lábujjakat, azok számára pedig különösen egészségtelenek, akiknek például felfelé hajlik a nagylábujja. Ha az utóbbi körül kopik a cipő, az azt is jelzi, hogy tulajdonosának túlteng a májenergiája. Ez ambiciózus, céltudatos személyiségre vall, egyben arra is, hogy az adott személy hajlamos túlhajszolni magát.

A cipő belső oldalának kitüremkedése

Ha gyakran jársz túl szűk vagy túl magas cipőben, akkor nagy az esély rá, hogy bütyök alakuljon ki a lábadon. A probléma szabad szemmel is látható - a nagylábujj a többi ujj felé hajlik, a csont vége pedig egyre inkább kifelé halad, bütyköt képezve -, a cipőt mégis azért érdemes ellenőrizni, mert amikor a bütyök elsőként nyomja ki a cipő falát, akkor még van esély arra, hogy megfelelő ortopéd eszköz alkalmazásával visszafordítható, megállítható az ujj deformálódása. Ha elhanyagolod a bütyköt, később már csak műtéti úton lehetséges a korrigálása. A talpreflexológus szerint a bütyök azt is jelzi, hogy a nyakcsigolyák helyzete nem tökéletes, sőt, a háttérben állhat pajzsmirigy- vagy szívprobléma is.

Thinkstock
Thinkstock

Túlzott kopás a cipősarkakon

Ha túl gyorsan kopik a cipőd sarka a talp többi részéhez képest, az azt jelzi, hogy a testsúlyod nagy részét a sarkaidra helyezed járás közben. Ha emellett ráadásul rendszeresen viselsz balerinacipőt vagy egyszerű, betét nélküli, lapos talpú tornacipőt, túl sok terhelés éri a derekadat, amely egy idő után fájni is kezd. A szakértők egyébként sem javasolják a teljesen lapos cipő viselését. Az ideális típus az, amelynek 2-3 centiméteres sarka van, ez segít a talpra nehezedő súlyt annak egészén eloszlatni.
A test továbbá azt üzeni a túlzott sarokkopás és a sarokfájdalom által, hogy tulajdonosa sokat aggódik, és a veséjével is problémái adódhatnak.

Enyhe kopás a sarok külső élein

Végre egy jó hír: ha a cipőd talpán azt látod, hogy a sarokrész külső éle kopott csak enyhe mértékben, akkor megnyugodhatsz. Ez ugyanis a normális járás természetes velejárója, nem ad okot aggodalomra, és azt jelzi, járáskor tökéletesen oszlik el a testsúlyod a talpadon, így aztán gerincpanaszoktól, derékfájdalmaktól sem kell tartanod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.