A magas sarkú cipő három év alatt tönkreteszi a lábat

Forrás: Thinkstock -
fashion week magassarkú magassarkú cipő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magas sarkú cipő viselése eleinte megerősíti ugyan a bokakörnyéki izmokat, ám három év után megfigyelhető, hogy felborul a lábfej mozgási egyensúlya – állítják a szakértők. Kezdjünk aggódni?

Egy elegáns magas sarkú tökéletes megjelenést biztosíthat a viselőjének, ám szó szerint rosszul járnak, akik túl gyakran döntenek mellette. A tudósok olyan nőket vettek górcső alá, akik rendszeresen ilyen lábbelit viseltek a munkahelyükön. Eredményeik alapján ugyanis három esztendő elteltével más izmok válnak dominánssá a lábfej környékén, mint természetes helyzetben, így megnő a ficamok veszélye.

Forrás: Thinkstock

„Mivel a magas sarkú cipő divatos, és bizonyos foglalkozások esetén alapkövetelménynek számít, rengeteg nő viseli úgy, hogy fogalma sincs a dinamikus egyensúlyra gyakorolt hatásáról" – magyarázta Dr. Yong-Seok Jee, a dél-koreai Hanseo Egyetem munkatársa. "A nem elég körültekintő viselet következtében, illetve az óvintézkedések hiányában megnő az esések és a súlyos bokaficamok kockázata" – tette hozzá Dr. Jee, akinek csapata 40 olyan dolgozó nőt vont be a vizsgálatba, akik hetente legalább három alkalommal hordtak minimum 10 centiméteres sarkú lábbelit.

A szakemberek rendszeresen megmérték a résztvevők bokaízületének erejét. Ennek során fény derült arra, hogy a négy fő tartóizom közül kettő dominánssá vált a viselés első éve után. "Ezek az eredmények arról tanúskodnak, hogy a magas sarkú cipő kezdetben megerősíti a bokaizmokat, ám a több mint három évig tartó viselés már az egyensúly felborulását okozza, amelytől egyenes út vezet a sérüléshez" – olvasható a Journal of Clinical Practice hasábjain.

A magas sarkú cipő "mellékhatásai" közé tartozik a lábfej deformációja, a nem megfelelő járás és a hátfájás is – tette hozzá a szakember, aki tornát javasol óvintézkedés gyanánt a baj megelőzésére.

Így válassz magas sarkút, hogy később ne bánd meg!

A magas sarkú lábbelik minden nő cipősszekrényének kötelező darabjai. Nem mindegy azonban, hogy milyen a tűsarkú topánkád - szívesen viseled, vagy csak a helyet foglalja a polcon, mert annyira kényelmetlen. Itt megmutatjuk, vásárlás előtt milyen szempontokat érdemes figyelembe venned!

Lapos vagy magas? Hatalmas botrányt kavartak a cipők Cannes-banhttp://www.life.hu/trend/20150520-kitiltottak-a-cannes-i-filmfesztivalrol-noket-azert-mert-nem-magas-sarku-cipot-viseltek.htmlEgy csapat hölgy azért nem vehetett részt egy vetítésen a cannes-i filmfesztiválon, mert az állítólag előírt magas sarkú helyett lapos talpú cipőben jelentek meg. A fesztivál igazgatója tagad, Emily Blunt pedig megmondta a tutit.Trend--Megnyitotta cipőboltját Sarah Jessica Parkerhttp://www.life.hu/trend/20150421-sarah-jessica-parker-a-sex-es-new-york-sorozatok-sztarja-megnyitotta-cipoboltjat.htmlSarah Jessica Parker a Las Vegasban nyitott cipőüzletében beszélgetett a rajongókkal – erre a találkozóra szívesen benéztünk volna!Trend--Dobd fel a szetted csodacipővel! Heti stílusmustrahttp://www.life.hu/trend/20140627-heti-stilusmustra-szerepel-benne-leticia-kiralyne-jennifer-aniston-angelina-jolie.htmlOdavoltunk a különleges lábbelikért, rajongtunk a pöttyökért, és öröm volt nézni, hogyan csapott össze a vörös szőnyegen Hollywood két nagy riválisa. Következzen a Life.hu heti stílusmustrája.Trend--Életre kelt Hamupipőke cipője, hála a híres tervezőknekhttp://www.life.hu/trend/20150211-hamupipoke-film-altal-inspiralva-cipoket-keszitenek-a-tervezok-jimmy-choo-salvatore-ferragamo.htmlBiztos neked is eszedbe jutott már, milyen jó lenne felpróbálni Hamupipőke legendás üvegcipellőjét. Akkor Jimmy Choo, Nicholas Kirkwood és Charlotte Olympia terveit imádni fogod. Márciusban elevenedik meg Hamupipőke a filmvásznon, erre készülnek a híres tervezők.Trend--Az edzőcipő az új tűsarkú? Úgy tűnik, igen!http://www.life.hu/trend/20140424-divat-es-trend-hoditanak-az-edzocipok-a-hetkoznapi-es-csajos-szettekhez.htmlMár tavaly feltűntek az élénk színű edzőcipők a divat palettáján, idén tavaszra azonban biztossá vált, hogy ez a stílus 2014 egyik abszolút slágere. Sportcipőt ugyanis ma már nem csak a konditeremben illik viselni: ez az a lábbeli, amit még a legcsajosabb darabokhoz is felvehetsz! TrendOrigoMilyen cipőt viseljek 2015 tavaszán? 3 darab, amit érdemes beszereznedhttp://www.life.hu/trend/20150225-tavaszi-cipok-amiket-erdemes-beszerezni-2015-ben.htmlA február végi 13 fokban biztosan a te fejedben is megfordult, hogy lassan ideje a csizmádat valami kényelmes, csinos tavaszi lábbelire cserélni. És hogy merre keresgélj, ha vásárolni indulsz? Megmutatjuk, milyen stílusok hódítanak idén tavasszal.TrendThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.