Nem mindegy, milyen ceruzát választunk a gyereknek: maszatolhat, eltörhet, de fakó is lehet

Forrás: Shutterstock -
választás iskolakezdés ceruza íróeszköz írás
Roskadoznak a boltok polcai a ceruzák széles választékától. Mi a különbség a vékony és vastag között? Háromszögletűt vagy kerektestűt vegyünk? Mutatjuk, milyen ceruza kerüljön a tolltartóba!

Maszatol a papíron

Nem mindegy, hogy mennyire kemény vagy puha a ceruza hegye. A kemény ceruzák (H, vagyis hard) inkább műszaki rajzokhoz, míg a puha ceruzák (B, vagyis black) inkább rajzoláshoz alkalmasak. Az íráshoz a HB a legideálisabb. Ezek nem kenődnek el, de nem is túl kemények, ezért ezt érdemes a tolltartóban tartani.

Nem fárad el a kéz

Ha gyermekünk biztosan és helyesen tartja az íróeszközt, nyugodtan választhatunk számára vékony ceruzát. Ha még kissé bizonytalan a ceruzafogása, célszerű a vastag ceruzával kezdeni az első osztályt, így hosszabb ideig írhat és színezhet anélkül, hogy elfáradna a keze.

A kényelmes fogásért

Akár vékony, akár vastag ceruzát választunk, a kisebbeknek mindenképpen háromszög kialakításút vásároljunk, mivel ezzel a legkönnyebben elsajátítható a helyes ceruzafogás, emellett kevésbé csúsznak a kezükben, mint a hatszögletű vagy hagyományos kerektestű változatok.

Mik azok a pöttyök?

Választhatunk gripes felületű, háromszögletű ceruzát is, amely kis pontokkal bordázott ceruzatestének köszönhetően még kényelmesebb és kevésbé csúszik. Ennek köszönhetően az írás magabiztosabb lehet, és gyermekünk a csúszkáló ceruza helyett a tanulásra tud koncentrálni.

Forrás: Shutterstock

Legyen törésálló!

Bizonyára mindannyiunk számára ismerős, hogy egyszer leejtve a ceruzát máris eltörik a hegye. A magas törésálló ceruza rendkívül ellenálló ceruzabéllel és ceruzatesttel rendelkezik, így még a leejtéskor sem törik el. Ez garantálja azt is, hogy hosszabb ideig használhatjuk az íróeszközt anélkül, hogy folyamatosan újra kellene hegyeznünk.

Vigyázzunk, szúrós!

A kétvégű színes ceruza előnye, hogy fele annyi helyet foglal a tolltartóban, mint a hagyományos társai. Ha viszont gyermekünk színezés közben túl közel hajol a papírhoz, legyen óvatos, nehogy megszúrja magát vele.

Puding próbája

Ha bizonytalanok vagyunk abban, melyik ceruza lenne a tökéletes választás, érdemes még az iskolakezdés előtt két-három különböző típusút beszerezni, majd kipróbálni mindegyiket. Ezt követően válasszuk azt, amellyel a legkényelmesebb írni, rajzolni, és abból vásároljunk többet.

Jelöljük meg őket!

Ne felejtsük el, ha megvásároltuk a ceruzákat, akkor az összeset meg kell jelölnünk a gyerek monogramjával. A végükre alkoholos filctollal is ráírhatjuk a nevét, de vékony dekorcímkét is körberagaszthatunk. Léteznek feliratozható változatok, ezek testére ráírhatjuk a gyerkőc nevét és osztályát is.

Így kényelmes az írás

Ha azt látjuk, hogy a gyerek ujjbegyei elfehérednek írás után, szinte biztos, hogy túl szorosan tartja a ceruzáját. A szilikonból készült speciális ceruzafogó segít megfelelően tartani az íróeszközt és fejleszti a kézügyességet is - írja a Fanny.

Hangolódjunk az óvoda- és iskolakezdésre ötletes DIY tevékenységekkel

Lassan, de biztosan közeledünk a nyár végéhez, ám a legtöbb szülő leginkább a „lassan"-t érzi. Ne tagadjuk, az ő számukra a nyár nem feltétlenül a gondtalan szórakozás időszaka, sokkal inkább egy olyan maratoni futam, ahol a család legkisebb tagjait – óvoda és iskola híján – valahogyan le kell kötni. De mégis milyen szórakoztató tevékenységgel rukkoljunk elő, amikor már túlvagyunk a nyaraláson, a táborokon és a nagyis vakáción is? Íme, néhány tipp.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.