Hat tudományos tény, ami lassítja az öregedést

Forrás: pixabay.com -
öregedés eredmények 2023 kutatások
Hatalmas divatja van ma az anti-aging módszereknek és termékeknek, mindemellett a tudósok is kutatják az öregedés mechanizmusait, és keresik, hogyan lehetne visszaforgatni az idő kerekét. 2023-ban újabb eredmények születtek a témában, nézzük melyek ezek. 

Csökkentsük a stresszt, hogy "csökkentsük" a biológiai életkorunkat

A Cell Metabolism című folyóiratban májusban megjelent kutatás szerint a relaxáció lehet a hosszabb élet egyik kulcsa. A tudósok megállapították, hogy az egerek és a stresszes élményeket átélt emberek a biológiai öregedés fokozott jeleit hordozzák. A stressz enyhítése azonban visszafordíthatja a változásokat – derül ki a Daily Mail cikkéből.

Csökkentsük a stresszt! Forrás: Shutterstock

A kalóriacsökkentés ugyanúgy meghosszabbítja az élete, mint a dohányzásról való leszokás

A Nature Aging című szaklapban februárban megjelent tanulmány szerint azok, akik csupán 25 százalékkal csökkentik a kalóriabevitelüket, 3 százalékkal lassíthatják biológiai öregedésüket - és ezzel ugyanannyira csökkentik a korai halálozás kockázatát, mint a dohányzásról való leszokással.

Egy génterápia visszafordította az öregedést az egerekben

Egy még nem publikált januári tanulmány szerint egy kísérleti génterápiát beadott egerek 109 százalékkal tovább éltek a kezelés után, mint azok az egerek, amelyek placebót kaptak.

Az áttörést jelentő kísérletben a tudósok olyan génmutációval rendelkező egereket vizsgáltak, amelyek a normálisnál gyorsabban öregedtek.

Zöldségek, alvás és sok máj

Az Aging című folyóiratban márciusban megjelent tanulmány szerint egy sor étrendi és életmódbeli változtatás alapvetően egészséges nők esetében "visszafordította" az öregedést.

Lehet, hogy nehéz betartani a szigorú étrendi és mozgásbeli változásokat, de ezeknek a stratégiáknak van néhány jelentős előnyük az egzotikus gyógyszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel szemben: sokkal olcsóbbak és a legtöbb ember számára elérhetőbbek.

Figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk! Forrás: Pixabay

Újítsuk meg a mitokondriumokat

A Nature Aging című folyóiratban novemberben megjelent tanulmányból kiderült, hogy a mitofágiát indukáló kumarin (MIC) javította a sejt mitokondriumaiak megújulását.

Ez azért fontos, mert az egyik dolog, ami az öregedés során történik, hogy a sejtjeink elveszítik a képességüket, hogy eltakarítsák az elhalt sejteket és egyéb hulladékot a testünkben. A kumarinok többek között a fahéjban és a tonkababban is megtalálhatók.

Igyunk sok vizet

A sok víz fogyasztása segít lassítani az öregedést és megelőzni a krónikus egészségügyi problémákat - derül ki az eBioMedicine januári tanulmányából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.