Kagylók rejthetik a hosszú élet titkát

Forrás: Shutterstock -
kutatócsoport kagyló genetika hosszú élet
Egy bolognai kutatócsoport szerint a kagylók rejthetik a hosszú élet titkát - ám nem úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk.

Az emberek átlagos várható élettartama világszerte két évtizeddel nőtt az elmúlt 60 évben, ám még mindig sehol sem vagyunk más fajokhoz képest. Az óriásteknősök általában 190 évig élnek, a bálnák 200 évnél is tovább húzzák. Rajtuk is túltesznek azonban a kagylók: fajtól függően 500 évig is élhetnek.

Egyes kagylófajok többszáz évig is élhetnek Forrás: Shutterstock


"Mindig is lenyűgözött, hogy egyes kéthéjú fajok rendkívül hosszú életet élnek"
- mondta Mariangela Iannelo, a Bolognai Egyetem Biológiai, Geológiai és Környezettudományi Tanszékének kutatója. „Amikor rájöttem, hogy még soha senki nem vizsgálta ezt a kivételesen hosszú élettartamot a molekuláris evolúció keretein belül, tudtam, hogy el kell kezdenünk tanulmányozni ezeknek az állatokat."

A kagylók hosszú élettartamának kiderítése érdekében négy többszáz évig élő faj genomját vizsgálták meg, majd összevetették tulajdonságaikat 29 olyan fajjal, melynek életkora jelentéktelen. Az adatok összehasonlításával a csapatnak sikerült elkülönítenie azokat a géneket, amelyek elválasztották a hosszú életű kagylókat a rövidebb életűektől. A hosszú életért felelős gének ismerősek voltak a kutatók számára, már más fajoknál is felfedeztek párat - írja az IFLScience.

„Ennek a megállapításnak az egyik fontos következménye, hogy a hosszú élettartam közös genetikai tényezőkkel járhat nagyon távoli fajoknál is. Úgy hisszük, ezek a gének új és izgalmas jelöltek, amelyeket tesztelni kell az élettartam növelésében játszott szerepük szempontjából" — mondta Iannelo.

Ne gondoljuk, hogy ezzel az örök élet kapujában vagyunk, a kutatók előtt még rengeteg munka áll, de kutatásokkal közelebb kerülhetünk az öregedés megértéséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.