A válás összetöri a nők szívét

Forrás: Thinkstock -
betegség válás stressz család egészség szívbetegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy kapcsolat felbomlása, különösen, ha hosszú ideig fennálló kapcsolatról van szó, mindkét fél számára okozhat sérüléseket. Egy új kutatás azonban arra mutat rá, hogy a nők "sérülékenyebbek" a válás során, és szívük egészsége is kockán foroghat.

Mindez ellentmond annak a közvélekedésnek, amely a nőket "rugalmasabbnak", "alkalmazkodóképesebbnek" írja le, valamint annak is, hogy gyorsabban talpra állnak a válás után.

Természetesen lehetséges a gyors "felépülés", de valószínűleg csak akkor, ha egészségük nem látta maradandóan kárát a kapcsolat megszakadásának.

Forrás: Thinkstock

Amikor összetörik a szív

A válás okozta pszichés megterhelés mindkét fél számára jelentős egészségügyi kockázattal járhat, de a Circulation folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint azoknak a nőknek, akik egyszer már elváltak, 24%-kal nagyobb esélyük van egy esetleges szívrohamra, mint azoknak, akik életében nem történt ilyen jellegű párkapcsolati törés.

Azoknál a nőknél, akik kétszer vagy annál is többször váltak el, ez a kockázat 77%-ra ugrik fel. Azok a nők, akik a válást követően újra párra leltek, és az a kapcsolat stabilnak bizonyult (vagy az volt a vizsgálat időszakában) a kockázat 34% körül megállt, míg az érintett, szintén elvált férfiaknál az új kapcsolat megléte sem javított a helyzeten.

Számít az életkor, de nem mérvadó

Ami rendkívül elgondolkodtató a kutatók szerint, hogy ezek a mutatók akkor is kiugróan magasak maradtak, amikor a válás puszta tényén kívül egyéb körülményeket is figyelembe vettek: például az életkort, az egészségügyi állapotot - vérnyomás, cukorbetegség, testtömegindex - vagy a társadalmi tényezőket és az illetők pszichés állapotát is.

Korábbi tanulmányok már találtak összefüggést az özvegység és a szívbetegségek kialakulása között, és mind az, mind pedig a jelenlegi kutatás, amely a válás és a szívbetegségek kockázati összefüggéseit tárja fel, részben magyarázattal szolgál arra, hogy egy-egy lelki törés milyen módon járul hozzá az ember egészségügyi állapotának romlásához, még akkor is, ha figyelembe vesznek egy sor egyéb, életmóddal, társadalmi helyzettel kapcsolatos tényezőt.

Forrás: Thinkstock

Nem csak a férj, de a barátok is eltűnhetnek

Mindezt természetesen nem csak a lelki törés számlájára írják, hiszen nem lehet megkerülni azokat a negatív változásokat, amelyek a válás következtében bekövetkezhetnek: anyagi bizonytalanság, a társadalmi státusz csökkenése, rosszabb lakáskörülmények, egyedülálló anyaként a feladatokkal való küzdelem, a lakókörnyezet megváltozása, esetleg munkahelyváltás, barátok, szomszédok elveszítése.

A kutatás természetesen nem szeretné arra buzdítani a nőket (a férfiakat sem), hogy a szívbetegségek kialakulásának lehetséges magasabb kockázata miatt maradjanak egy számukra rossz vagy méltatlan, esetleg bántalmazó kapcsolatban, csupán felhívják a figyelmet a nagyon is kézzelfogható összefüggésre.

Egy szeretett személy elveszítése valóban okozhatja a szív törését, erre a Life.hu a Tényleg bele lehet halni a szomorúságba? című cikkében hívta fel korábban a figyelmet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.