5 ital, amitől állítólag fogyni lehet

Forrás: Thinkstock -
ital diéta zöld tea gyümölcslé fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha fogyókúráztál már valaha, akkor jól tudod, hogy a sikeres diéta két alapköve a megfelelő mennyiségű testmozgás és a gondosan összeállított étrend. Manapság azonban egyre több szakértő mesél arról, hogy bizonyos folyadékok fogyasztása serkenti a szervezet anyagcseréjét, ezáltal pedig a fogyás is jóval gyorsabban megy. Egy népszerű angol portál összegyűjtött öt olyan italt, amik valóban csodát tesznek a fogyókúrával. Van, amit már mi is évek óta használunk, de vannak újdonságok is a listán - íme a leghatékonyabb fogyasztó csodaitalok. 

Frissen facsart citrusfélék és rostok

Nemcsak a tavaszi méregtelenítés alatt érdemes ezeket fogyasztanod - gyakorlatilag az év bármely időszakában csak jót tesznek a szervezetnek a facsart levek. A zöldségek és a gyümölcsök facsarásából ugyanis nagyon finom dolgokat hozhatsz ki, hibázni pedig elég nehéz. A citrusfélék C-vitaminban gazdagok, többnyire lúgosítanak, és segítenek kiűzni a szervezetből a felgyülemlett méreganyagokat. Az olyan magas rosttartalmú élelmiszerek pedig, mint a gyömbér, répa és az alma jótékonyan hatnak az emésztőrendszeredre, ráadásul antioxidánsokkal töltik fel a szervezetet.

Forrás: Thinkstock

A szerző tapasztalata

Télen, ha tehetem, minden reggel egygrapefruit-alma-narancskombóval indítom a napot, nyáron pedig a déligyümölcsöket felváltja az eper, a meggy és a zöldségek. Utána órákig nem vagyok éhes, ésegy adag lé sokkal jobban felfrissít,mint egy tejeskávé. 

Keresztesvirágú zöldségek

Nem kérdés, hogy a zöldségekből préselt levek is nagyon egészségesek, ám a kifejezetten keresztesvirágúak azok, amik a testsúly csökkentésében segíthetnek. Mindegy, hogy magukban vagy gyümölcsökkel együtt préseled le őket, többek között a káposzta, kelkáposzta, brokkoli és a karfiol is nagyon hatékony fegyver a túlsúly elleni harcban. A bennük található tápanyagoknak köszönhetően hatékonyak a rákmegelőzés szempontjából, kontrollálják a vércukorszintet, serkentik az anyagcserét, illetve a méregtelenítő hatásuk is jelentős. Arra azonban nem árt figyelned, hogy ha a pajzsmirigyműködéseddel problémáid vannak, akkor óvatosan fogyaszd a zöldségek ezen típusát.

A szerző tapasztalata

Imádom a zöldségleveket, a pajzsmirigyemmel szerencsére semmi gondom nincs. Leginkább almával együtt préselem a felsorolt zöldségeket, de facsarás nélkül, köretként hetente többször fogyasztom őket. Nekem nagyon beváltak: az immunrendszerem erős, ha lebetegszem, akkor is csak megfázom, de 3 nap alatt el is múlik. 

Zöld tea

Az örök klasszikus, ami sosem megy ki a divatból. Valószínűleg okkal használják már évszázadok óta, hiszen a fogyasztó hatás csak egy a millió pozitív tulajdonság közül. Ezt persze nem úgy kell érteni, hogy napi x deci teától fogysz majd 2 ruhaméretet. A zöld tea remek kiegészítője a fogyókúrának, napi egy pohár gyorsítja az anyagcserét, antioxidáns-tartalma pedig igen magas. Sőt, az étvágyat is csökkenti, ezért sem árt nassolás helyett cukor nélküli zöld teát kortyolgatni. A japánok azonban nem emiatt isszák gyakran: ők főképp a stresszoldó és nyugtató hatása miatt kortyolják nap mint nap.

Forrás: Thinkstock

A szerző tapasztalata

Imádom a zöld teát, semmi kétség. Egy időben nem ittam belőle sokat, mert nem fért bele a lúgosító étrendembe, most azonban már nem követek ilyen szigorúan egy diétát sem. A cukrozott, üveges variációkat nem igazán kedvelem, ellenben imádom magamnak elkészíteni: reggel lefőzök másfél liter zöld teát, hagyom kihűlni, facsarok bele egy-két citromot, és így kortyolgatom egész nap. Nemrég pedig kipróbáltamTakács Nóra zöld teás-gyümölcsös kombóját-isteni finom volt!

Szuper zsírégető gyümölcslé körtéből és áfonyából

Az összeállítás szerint a leghatékonyabb kombót a körte és az áfonya lepréselése jelenti, mivel amellett, hogy ezeknek a gyümölcsöknek nagyon magas a C-vitamin-tartalmuk, serkentik a szervezet anyagcseréjét, növelik a szervezet energiaszintjét. Az áfonyában található vitaminok óvják a veséket, a körtének pedig magas a magnézium-, kálium- és foszfortartalma, ezek pedig hozzájárulnak az ép és erős csontozathoz.

A szerző tapasztalata

Sajnos az áfonya még a szezonban is aranyárban van, nekem azonban sikerült viszonylag jó áron beszerezni belőle tavaly nyár végén - azóta is ott pihen pár doboz a fagyasztóban. Nemrég ki is próbáltam körtével lepréselve, tényleg mennyei volt az íze! Ám a körte miatt cukor azért van benne bőven, így én mindig reggelire fogyasztom. 

Forrás: Thinkstock

Feketekávé

A felsorolásból természetesen a kávé sem maradhatott ki, hiszen a szervezet anyagcseréjét serkentő hatása miatt a diétázók előszeretettel fogyasztják. Azt azonban sokan elfelejtik, pedig nem árt tudni, hogy fogyókúra alatt a kávéból mellőzni kell a tejet, a cukrot, az édesítőt, és lehetőleg csak magában érdemes fogyasztani. Bár így már nem olyan finom, a pozitív hatásait azonban így mutatja meg a legjobban.

A szerző tapasztalata

A kávézás egy rituálé, efelől semmi kétségem. A pozitív hatásai ellenére a kávé azonban savasít, magamon pedig azt tapasztaltam, hogy a sok kávézásnarancsbőr formájábanmutatja meg magát a combom hátsó részén. Így ha tehetem, kávé helyett facsart levet iszom reggelire, és csak korai, hajnali kelésekkor engedek meg magamnak egy eszpresszót. Általában azonban sokkal jobb érzés C-vitaminokkal és más finomságokkal felturbózva kezdeni a napot, mint egy nagy adag koffeinnel.

Szántó Daniella, a Kezdj új életet! fogyni vágyó menyasszonyának véleménye

Fekete Kriszta dietetikussal korábban beszéltünk ezekről az italokról. Magam is tapasztaltam, hogy a gyümölcsturmixok valóban nagyon egészségesek, de aki diétázik, számoljon a gyümölcsök kalóriatartalmával: 2 dl narancslé például kalóriában annyi, mint 2 dl kóla. De az edzőim is javasolták, hogy indítsam a napot egy ilyen egészség-koktéllal. Ezek az italok engem éhessé tesznek elég hamar, így ha ilyet iszom, akkor utána eszek 1-2 abonettet is. A kávéba szoktam tenni 0 kalóriás édesítőszert és fél dl 0,1%-os tejet, mert régebben azt tapasztaltam, hogy ha feketén iszom, akkor még jobban kívánom az édességet, mint egyébként. A kávéval egyébként tudtommal csínján kell bánni. Sajnos én iszom napi 3-4 alkalommal, de a gépiről áttértem az instantra, és a reggelit kivéve gyakorlatilag színes vizet iszom, pusztán az élvezetért, mert az kell a hétköznapokba. Zöld teából egy időben elég sokat fogyasztottam, de az is inkább éhesebbé tett, savat csinált, így azt is ritkán iszom, általában akkor, amikor beteg vagyok. Legutóbb a kamillateára kattantam rá, de ha jól tudom, minden tea segít az anyagcsere gyorsításában valamennyire. Összességében azt gondolom, hogy ezek az italok jó kiegészítői a diétának, de ha valaki csak ezeket fogyasztja, ne várjon csodát. A mindennapi mozgás a leghatékonyabb anyagcsere élénkítő, ezekkel inkább az emésztésünket segítjük.

Ihász Katalin, dietetikus

"A csökkentett kalóriatartalmú étrend szabályai közé tartozik a magas diétás rost bevitel, valamint a megfelelő mennyiségű (2-3 l/nap) folyadékfogyasztás. A napi folyadékbevitel legnagyobb részét lehetőleg tiszta vízből fedezzük, de ha színesíteni szeretnénk a kínálatot, bátran kiegészíthetjük házilag préselt gyümölcs- és zöldséglevekkel. Pl. egy fűszeres, cukormentes alma-narancs-gyömbér turmix remekül beilleszthető a napba, tízórai vagy uzsonna gyanánt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.