immunrendszer méregtelenítés medvehagyma gasztronómia fűszernövény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazai erdeinkben a tavasszal téli álmukból ébredő medvéket gyakran kapták medvehagyma-evésen - az állatok a növény segítségével erősítették és méregtelenítették szervezetüket. Innen ered a neve is. A medvehagyma jótékony hatása azonban nem korlátozódik a medvékre: fogyasztása mindenkinek ajánlott, elsősorban tisztító és méregtelenítő tulajdonságai miatt, másodsorban pedig azért, mert nagyon finom.

A növénynek március végén jelennek meg jellegzetes, lándzsa alakú levelei, áprilisi virágzásakor pedig gyönyörű fehér szőnyegként borítja az erdő alját. Ha a medvehagyma leveleit magad szeretnéd szedni, erdeinkben a nem védett területeken - még a virágzás előtt - megteheted.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Arra azonban vigyázz, hogy a medvehagyma nagyon könnyen összekeverhető a mellette növekvő mérgező gyöngyvirággal, ezért mielőtt leszednéd, morzsold meg a levelét: ha a kezeden fokhagymaillatot érzel, medvehagymával van dolgod. Ha nincs időd vagy lehetőséged az erdőben barangolni, a piacokon és a nagyobb boltokban is vehetsz a friss növényből.

Tizenkétszer hatékonyabb a fokhagymánál

A medvehagyma valódi egészségbomba. Tavaszi méregtelenítéshez ideális, mert tisztítja a gyomrot, a veséket és a vért, illetve gátolja a rögképződést. A vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, de nagyvárosi embereknek igazán ólommentesítő hatása miatt ajánlott. Íze és illata a fokhagymáéra emlékeztet, ám hatása az utóbbinál jóval nagyobb: vírus- és baktériumölő hatóanyagai tizenkétszer erősebbek a fokhagymáénál! Köhögésre, gyomorproblémákra gyakran ajánlják, de bélférgesség esetén is nagyon hatásos.

www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com

Szendvicsekhez, levesekhez, húsokhoz

A medvehagyma felhasználása igen sokrétű. A friss leveleket apróra vágva akár a reggeli szendvicshez is fogyaszthatod, készíthetsz belőle főzeléket, levest, de húsokhoz és köretekhez is kiváló. Salátába is beleteheted, de a szárított levelekkel az ételeket is fűszerezheted. Mivel a medvehagyma csak májusig szedhető, ha hosszú távon szeretnéd fogyasztani, érdemes frissen lefagyasztani, vagy fűszerolajként tárolni. A friss növényből többek között az alábbi ételeket készítheted el.

Medvehagyma-krémleves



www.thinkstockphotos.com
www.thinkstockphotos.com


Medvehagymás szendvicskrém



Ha nem vajas kenyérrel szeretnéd enni a medvehagymát, készíts belőle finom szendvicskrémet, melyet akár önmagában is fogyaszthatsz. Ehhez egy kis marék medvehagymát apríts fel, és keverj össze 250 gramm túróval, fél liter tejszínnel, 50 gramm sajttal, egy gerezd fokhagymával, és ízesítsd kedved szerint sóval-borssal. Nemcsak finom étel, de tálalni is öröm: egy egészben hagyott medvehagymalevélbe tegyél egy adag krémet, és tekerd fel.

Medvehagymás csirke wokban



Könnyű és egészséges étel, mely hússal vagy anélkül is kiváló. Szükséges hozzá 30 dkg csirkemellfilé, melyet darabolás után érdemes chilis-szójaszószos pácban érlelni egy darabig. Zöldségek közül ízlés szerinti mennyiségben válassz kelkáposztát, gombát, vöröshagymát, kaliforniai paprikát, és persze egy kis csokor medvehagymát. Ezek felaprítása után a felforrósított wokba először a csirkét helyezd a vöröshagymával, majd némi pirítás után jöhetnek egyenként a zöldségek, a medvehagymát egyelőre hagyd ki. Amint a hozzávalók megpuhultak, a kész ételhez frissen keverd hozzá. Ha túl száraznak érzed a végeredményt, készíthetsz szezámolaj, öt evőkanál szójaszósz, ugyanannyi rizsecet és diónyi reszelt gyömbér segítségével szószt is hozzá.

Így reggelizz egészségesen!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130327-osszeszedtuk-a-leggyakoribb-hibakat-amelyeket-a-reggelinel-el-lehet-kovetni.htmlDaginak csúfolták a diákok a 160 kilós tanárthttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130314-testsulya-felet-lefogyta-a-tanar-akit-diakjai-gunyoltak-164-kilobol.htmlA világ leggusztustalanabb ételeihttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130313-gusztustalan-etelek-a-nagyvilagbol-es-magyaorszagrol.htmlTurmixdiéta: itt az új csodafogyókúra?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130312-turmix-dieta-a-dietetikus-lerantja-a-leplet-az-uj-csodafogyokurarol.htmlÍgy segít a fogyásban a barna zsírhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130307-az-emberek-szervezeteben-levo-barna-zsirszovet-segit-a-kaloriaegetesben.htmlEltorzult egy házaspár teste a rengeteg hamburgertőlhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130228-gyorsettermi-etelek-miatt-hizott-el-egy-par.htmlA legveszélyesebb fogyókúrás divathttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130305-a-cukorbetegek-halalos-fogyokuraja-az-inzulin-elhagyasa-eletveszelyes.htmlSúlyemeléssel fogyott 50 kilót Hannahhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130304-50-kilot-fogyott-sulyemelessel-a-hatgyerekes-edesanya.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.