Nem vagy éhes, mégis eszel? 8 trükk, hogy megtanuld leküzdeni az étvágyadat

Forrás: Thinkstock -
étkezés fogyókúra evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Veled is előfordult már, hogy néha a napi háromszori étkezés is elegendőnek tűnik, máskor pedig legszívesebben reggeltől estig csak ennél? Nem árt, ha megtanulsz különbséget tenni éhség és éhség között - ebben segítünk most nyolc trükkel. 

1. Tegyél különbséget éhség és éhség között!

A valódi éhség nagyon fontos, hiszen a test ezzel jelzi, hogy ideje van az „üzemanyag"-utánpótlásnak. Ilyenkor leeshet a vércukorszint, előfordulhat fejfájás, csökkenhet az energiaszint és a gyomor is korogni kezd. Ezt az állapotot nem feltétlenül jó kivárni, hiszen ilyenkor gyakran bármit felfalunk, ami a szemünk elé kerül, nem nézzük, hogy egészséges-e vagy sem. Érdemes tehát napközben valami nassolnivalót magadnál tartani, hogy megelőzd a farkaséhség állapotát.

Forrás: Thinkstock

2. Így védd ki a tv-éhséget!

Az úgynevezett tv-éhség már egy egészen külön kategória. Valószínűleg ismerős az érzés, hogy a kanapéra huppanva, kedvenc sorozatod nézése közben azonnal megkívánsz valami finomságot. Ezt azzal tudod kikerülni, ha még mielőtt leülsz a tv elé, végiggondolod, mennyire vagy éhes, és még előtte eszel, közben pedig lefoglalod magad valami mással. A reklámokat pedig érdemes áttekerni, vagy olyankor kimenni a szobából, nehogy egy pizzahirdetés hatására elcsábulj.

3. Ne egyél unalomból!

Az unaloműző éhség is sokakra jellemző, ezért érdemes már előre feljegyezni öt tevékenységet, ami kikapcsol, öt helyet, ahova szívesen mész és öt személyt, akivel szívesen kapcsolatban vagy. Ha rád tör az unalom, evés helyett vedd elő ezt a listát, és válassz róla!

4. Nassolás ingerlékenység ellen

Van, aki éhesen nagyon ingerlékennyé válik, aminek az az oka, hogy az alacsony vércukorszint miatt nem képes józanul gondolkodni. Ha ezt tapasztalod magadon, gyorsan egyél valamit, de lehetőleg gyümölcsöt vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket válassz, mert így nemcsak környezetedet kíméled meg a hullámzó kedélyállapotodtól, de magadat is a pluszkilóktól.

5. Védd ki a csipegetést!

A délután rád törő éhségnek sem szabad bedőlni, főleg, ha nem sokkal előtte ebédeltél egy jót. Ez ellen azzal védekezhetsz, ha mindig tartasz magadnál valamilyen fehérjében gazdag nassolnivalót. A stresszevők száma is elég magas, és aki azért eszik, mert ideges, az általában nem törődik azzal, milyen egészségtelen és hizlaló dolgot töm éppen magába. Ezt úgy előzheted meg, ha tudatosan arra fókuszálsz, milyen káros hatása van mindennek a szervezetedre, a stressz elűzésére pedig elsajátítasz valamilyen hasznosabb módszert, például elkezdesz sportolni vagy meditálni.

6. Okosan a menzesz előtt!

Nőknél a menstruáció előtti pár napban a hormonváltozások hatására gyakran fordulnak elő falánksági rohamok. Ilyenkor érdemes hallgatni a szervezetedre, és megengedni magadnak, hogy a szokásosnál többet egyél, néhány nap elteltével úgyis elmúlik ez az állapot.

Forrás: Thinkstock

7. Ne egyél ok nélkül!

Van, amikor tényleg egyáltalán nem érzed éhesnek magad, mégis enni akarsz? Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy valójában mit remélsz, mitől lesz jobb, ha eszel. Külön kategória az, amikor csak a szemed kíván valami finomságot, vagyis valójában semmi szükséged az energiára, de csak azért, mert meglátsz valami ízletes falatot, rögtön rágerjedsz. Ilyen esetben vegyél egy nagy levegőt, mielőtt nekiesnél a süteményes tálnak. Természetesen nem történik semmi, ha egy-egy alkalommal engedsz a kísértésnek, de rendszert ne csinálj belőle.

8. Óvatosan a családi evészetekkel!

Gyakran előfordul, hogy valakinek a névnapja, születésnapja, netán esküvője alkalmából kirúgunk a hámból. Ezzel semmi baj nincs, hiszen az evés nagyszerű közös élmény lehet a többiekkel, csak arra figyelj, hogy ne ragadj meg minden alkalmat arra, hogy teletömd a hasad. Ahelyett például, hogy automatikusan a „happy hour" idejére beszélsz meg találkozót a barátnőkkel, dönthetsz úgy is, hogy inkább sétáltok egyet, a nővéred születésnapját pedig cukrászda helyett a masszőrnél vagy a pedikűrösnél is megünnepelhetitek. Így csak szebbek lesztek, de súlyosabbak nem!

Mit mond a dietetikus?

Ihász Katalin, a Life.hu szakértője a következőket tartja nagyon lényegesnek: ,,Ha betartjuk azt, hogy naponta ötször étkezünk (reggeli, tízórai, ebéd uzsonna, vacsora), elkerülhető a farkaséhség állapota. A rendszeres táplálkozás a napi rutin részévé kell, hogy váljon, így ki lehet védeni a nassolást. Minden szokás kérdése: csak az első időben igényel nagyobb odafigyelést és önuralmat a rendszeresség, viszont a kezdeti nehézségeken átlendülve sokkal komfortosabban érezzük magunkat!"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.